кисело зеле
Направи си сам, Постни, Рецепти

Как да си направите кисело зеле

Дойде време и за подготвянето на киселото зеле, без което една зима просто не е истинска. И ако по света тепърва откриват колко полезни са ферментиралите храни, ние тук отдавна сме напред по темата.

Защо киселото зеле е полезно? 

Киселото зеле се получава в резултат от млечно-кисела ферментация. Това е процес, при който не само запазват хранителните стойности на продуктите, но и допълнително се обогатяват с пробиотици (полезните бактерии, които регулират чревната флора, подсилват имунната система и подобряват функционирането на храносмилателната система).

Така освен много удачен начин за съхранение на пресни продукти за дълги периоди от време, млечно-киселата ферментация е и отличен вариант да си набавим витамини, минерали и други полезни вещества през студените месеци, в които те най-много ни липсват.

Как да си приготвим кисело зеле?

Всяка баба на село има собствена рецепта, но в крайна сметка всичко се свежда до няколко основни неща. Зеле, морска сол, вода и бидон.

Количеството на зелето зависи от големината на бидона – и от личната консумация, разбира се.

Саламурата се приготвя, като разтваряме морската сол във вода – количеството може да варира, но около 40 гр сол на литър вода е добро съотношение.

Главите зеле се почистват от наранените външни листа, с помощта на нож кочанът се цепва на кръст, и зелките се подреждат колкото се може по-плътно в бидона.

Заливат се със саламурата, до пълно покриване на зелето.

За да сме сигурни, че зелето ще остане напълно под вода (което е важно, за да не хваща мухъл, и за да се осигури правилното протичане на ферментацията), е добре отгоре да го затиснем с нещо тежко (като речен камък например).

В бидона може да добавим и кочан царевица (който прави зелевия сок леко газиран). Ние добавихме и две-три корена хрян, който действа като консервант и помага на зелето да остане твърдо, и няколко глави червено цвекло, което дава приятен лилав цвят на сока (същият ефект се постига и с добавянето на червено зеле), и допълнително го обогатява с полезни хранителни вещества.

След като зелето ферментира в продължение на няколко дни, идва и моментът на протакането. Това се прави отново за да се избегне появата на мухъл, като за целта, ако бидонът ви е с канелка, сокът се източва и се налива отново. Ако нямате канелка на бидона, използвате парче маркуч.

На колкото по-студено място е зелето, толкова по-бавно ще протече ферментацията и ще стане зелето. Мазето или балкона вършат идеална работа за целта, стига да не хване страшен студ и температурите да паднат под нулата, когато има опасност зелето да замръзне.

Какво да правите, ако нямате мазе, балкон или бидон?

Ако ви притеснява, че блокът ви ще замирише като на едно време, и съседите ще ви гледат накриво, спокойно.

Може да си приготвите и малки количества зеле, с които ще извлечете всички хранителни и вкусови ползи, без да трябва да се занимавате с бидони, маркучи и аромати.

За целта нарязвате зелето на ивици (или го оставяте на листа, ако си мислите за сърми в последствие), поставяте го в дълбок съд (голяма стъклена или пластмасова купа, но не и алуминиев съд), заливате го със саламура и го притискате с чиния или друг по-тежък предмет, така че зелето да остане под вода.

Оставяте съда някъде на топло – например в кухнята върху хладилника – за няколко дни (3-4 обикновено са достатъчни). След това прехвърляте зелето в буркан и съхранявате в хладилник (спокойно издържа няколко месеца). Лесно, бързо, чисто и без никакви странични аромати!

 

Поръчай пресни продукти, директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *