зехтин, масло от авокадо
Съвети за здраве, Храна за размисъл

Зехтин или масло от авокадо – кое е по-полезно?

Сравнително по-непознато за повечето хора, маслото от авокадо, подобно на зехтина, се извлича директно от плодовете. Ако все още не сте го използвали в кухнята, вижте и кои са основните прилики и разлика между двете масла, и кое за какво е по-подходящо.

Зехтин или масло от авокадо за готвене? 

Авокадото съдържа около 30% мазнини, а извлеченото от него масло е изключително здравословно – с високо съдържание на полезни мастни киселини, богат набор от антиоксиданти, и най-важното – висока точка на горене (около 270℃), което го прави идеално за пържене и готвене при високи температури.

За сравнение зехтинът има едва 160℃ точка на горене, ако е екстра върджин, така че не е подходящ за високотемпературно готвене. Останалите разновидности, като помаче, стават за среднотемпературна топлинна обработка с точка на горене около 200-230℃.

Мононенаситените мазнини в зехтина и маслото от авокадо

Студено пресованото масло от авокадо, освен страхотен вкус, има и изключително богато съдържание на мононенаситени мастни киселини – около 72-76% (за сравнение в зехтина те са около 67%), и по-ниско съдържание на наситени мазнини – 13% за авокадото в сравнение с 17% при зехтина.

Мононенаситените мастни киселини са възможно най-полезните мазнини, които трябва да консумираме, защото могат да намалят нивата на LDL (“лошия” холестерол, който може да е причина за сърдечносъдови заболявания). Освен полезни сами по себе си, те правят и по-лесно усвоими други вещества от храната, като например картеноидите.

Плюс това те се грижат за нивата на влажност в епидермиса, така че честата консумация на масло от авокадо ще се погрижи и за добрия вид на кожата – освен вътрешно, може да го използвате и в маски за лице или просто да обтривате кожата с напоено с него памуче, върши страхотна работа!

Високо количество антиоксиданти

Допълнителна работа за красотата на кожата върши и високото съдържание на витамин Е в студенопресованото масло от авокадо, който действа като антиоксидант и се грижи за вида и тона на кожата.

Получаваме и лутеин, друг антиоксидант, който в тялото се съдържа в макулата на очите и предпазва от вредните UV лъчи и синята светлина – основните виновници за развитието на очни проблеми и макулна дегенерация с напредването на възрастта.

Фитостеролите в маслото от авокадо

Фитостеролите, които се съдържат в маслото от авокадо, пречат на абсорбацията на холестерола в стомашно-чревния тракт.

А авокадото съдържа около два пъти по-голямо количество бета-ситостерол, в сравнение със зехтина, който е особено полезен за мъжете, тъй като блокира ензима, свързван с появата на проблеми с простатата и загубата на коса.

На финала – кое да изберем? 

В крайна сметка, оказва се, че маслото от авокадо определено превъзхожда зехтина по здравословни ползи – плюс това има и страхотен богат вкус и мек аромат.

Разбира се, това съвсем не означава да забравим за бутилката зехтин, но нищо не пречи да запознаем кухнята си и със сравнително по-непопулярното масло от авокадо, което носи толкова много ползи със себе си.

 

Поръчай зехтин, студенопресовано масло от авокадо и други полезни масла и зареди тялото с енергия и здраве!

 

3 responses to “Зехтин или масло от авокадо – кое е по-полезно?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *