квас от червено цвекло
Направи си сам, Рецепти

Квас от червено цвекло

Родом от Русия, квасът днес става все по-популярен по целия свят – и нищо чудно! Червеното цвекло е един от най-заредените с полезни вещества зеленчуци, а след като мине процеса на млечно-кисела ферментация, резултатът е истински животворен тоник за организма, с безспорни здравословни ползи.

Какво ни дава квасът от червено цвекло

Полезни ензими, пробиотични бактерии и много повече витамини и антиоксиданти, в сравнение със суровото цвекло. Редовната консумация на ферментирали храни се грижи за здравето на храносмилателната система, баланса на чревната флора и стимулира имунната система. А в допълнение, червеното цвекло има способността да прочиства и тонизира кръвта и черния дроб.

Как да приготвим квас от червено цвекло

Процесът на ферментация стартира с взаимодействието между солта, която добавяме, и захарите, които се съдържат в цвеклото.

Най-простият начин за направата на квас изисква само червено цвекло, морска сол, филтрирана или преварена вода и подходящ съд.

За 1-литров буркан използваме 1-2 средно големи глави цвекло и 1-2 супени лъжици сол (стандартната пропорция е 30 г сол на литър вода).

Нарязваме цвеклото на кубчета (не го стържем на ренде, тъй като това ще го накара да ферментира прекалено бързо, и в резултат ще започне да се отделя алкохол, вместо млечна киселина) и разтваряме солта във водата.

Слагаме кубчетата цвекло в стъклена купа, заливаме ги със соления разтвор до пълното им покриване, а за да сме сигурни, че няма да изплуват над водата, ги затискаме с чиния, върху която слагаме нещо тежко, така че да стои плътно притисната.

Важно е парчетата цвекло да са под вода през цялото време.

Оставяме съда някъде на топло в кухнята и започваме да чакаме – процесът на ферментация отнема между 2 и 7 дни, в зависимост от температурата в помещението, ако е много топло, 2-3 дни са достатъчни.

Добре е веднъж на ден да проверяваме как върви процеса – ако на повърхността се формира бяла пяна, я отстраняваме с лъжица. Когато квасът е готов, го прецеждаме в чист буркан и съхраняваме в хладилник.

Как да консумираме кваса от червено цвекло

Квасът трябва да има солен, земен вкус и аромат, подобно на цвеклото. Пие се по едно малко шотче два пъти дневно, за да си набавим необходимите пробиотици и витамини. Освен това може да го използваме и като съставка в дресинги за салати или да го добавим към супи.

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

One response to “Квас от червено цвекло

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *