Хапка свежест със Сандра
Основни, Рецепти, Риба

Хапка свежест със Сандра

Здравейте!

Коя съм аз?

sandra-hapka-svejestЩом четете този материал, значи сме от едно тесто – и вие, и аз се интересуваме от качествени продукти, стремим се към по-здравословен начин на живот и се вглеждаме в чиниите си. А това означава, че вече сме си близки!

Като ваша близка, държа да ви споделя, че се казвам Сандра Алексиева и съм създател на един от най-популярните кулинарни сайтове в България – 1001 рецепти. Също съм и водеща на кулинарната рубрика в сутрешния блок на БНТ1, която се казва „Хапка свежест“ 🙂 Сутрешният блок “Денят започва” стартира тази рубрика с моето участие, за да покаже на зрителите на БНТ1 хапка свежест във всяка сутрин на делничните дни.

Какво е общото между моята телевизионна рубрика и Farmhopping?

Посещения в биоферми, избор на натурални продукти от градината и създаване на лесни и свежи рецепти, подходящи за летните месеци, са само част от изненадите, които заложихме в рубриката, излъчена през август. Това на практика означава, че цяло лято обикалях биофермите край София, брах царевици, яздих коне, говорих си с кокошки и копах картофи в ефир.

Какво стартирам?

Освен великолепното приключение обаче, БНТ1 и това отминало си вече лято ми дадоха и добро опознаване на продуктите, с които готвя, и промяна в подхода ми към избора на продукти. Ето защо от днес стартира рубриката, която ще водя в блога на farmhopping. Като човек, който се вълнува от кулинария и с всеки изминал ден иска да създава по-вкусни и по-полезни рецепти, ще бъда част от това онлайн пространство, за да ви споделям какво апетитно ястие съм ви подготвила с чисти продукти директно от производители 🙂

Скариди с домашна майонеза от копър и хрупкава зелена залата

Едно е да си купите увехнали продукти от супермаркета, друго е в дома ви да пристигне цял кашон с продукти от градината и като го отворите, да ви заухае толкова добре, че да си спомните гласа на прабаба ви от селото, което не сте посещавали нито вие, нито братовчед ви от поне 15 години насам…

Начин на приготовление: 

Най-напред чесънът се накълцва на едри парченца и се задушава на много тих огън в зехтин, подходящ за пържене. Щом омекне, се добавят ароматните сурови скариди, които са сиви на цвят и пристигнаха при мен в кашон, брандиран с farmhopping, опаковани старателно в много лед. Когато скаридите омекнат напълно и порозовеят, се отстраняват от котлона и щом леко поизстинат, се почистват от главите и крачетата. Оставят се опашките и люспите.

Докато те леко поизстиват, се приготвя зелената салата, която за разлика от тази от супермаркета, е хрупкава и се яде. Измива се, реже се и се овкусява със зехтин и сол.

Приготвя се и най-интересното в тази така простичка и полезна рецепта – домашната майонеза от копър. Много хора са на мнение, че майонезата е много калоричен и вреден пордукт, но ако е направена у дома с хубави продукти, повярвайте ми, тя съвсем не е за изпускане. Достатъчно е да поставите нужните продукти – жълтък, горчица, копър, зехтин, лимонов сок и сол в блендера, да пулсирате до получаването на майонезен сос и да сервирате към скаридите и салатата в малка сосиера.

Добър апетит!

Вашите предложения за здравословни и вкусни рецепти очаквам в коментар до публикацията 🙂

С обич:
Сандра

One response to “Хапка свежест със Сандра

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *