киви
Есен, Сезонни богатства, Съвети за здраве, Храна за размисъл

Киви: суперхрана от домашната градина

Ако си мислите, че кивито е запазена марка за тропиците, объркали сте се. Дребните космати плодове съвсем успешно се отглеждат и у нас, и ако досега не са били сред препочитаните от вас плодове – защото не са местни и сезонни, е време да преосмислите мнението си.

Кога се бере кивито? 

Кивито е страхотен вариант за по-бедните откъм пресни плодове зимни месеци, защото се бере през ноември и тепърва преминава през следберитбено зреене. Тоест съвсем спокойно може да се запасите с по-голямо количество, а процесът на зреене се забързва, като ги поставите в купа с ябълки, круши или банани – до шест дни кивитата са готови за консумация.

Какво ни дава кивито? 

Откъм полезни вещества кивито бие голяма част от плодовете – само с 1 средно голямо киви си набавяме 85% от препоръчителната дневна доза витамин С, 31% витамин К, 10% мед, 7% витамин Е, 6% калий, 4% фолат, 8% фибри и картеноиди (бета каторин, лутеин и зеаксантин).

Високото съдържание на витамин С, А и Е прави кивито мощен природен източник на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали в тялото и помагат на увредените от оксидативния стрес клетки да се възстановят.

От друга страна витамин С в комбинация с калий и полифенолите, съдържащи се в кивито, играе важна роля за намаляването на нивата на триглицеридите и предпазва кръвоносните съдове, като така се грижи за здравето на сърцето.

В същата линия работи и високото съдържание на фибри, които изчистват токсините от храносмилателната система и намаляват нивата на холестерола.

В Китай, който е родина на кивито, плодът се е давал на малки деца, за да се ускори растежа им, и на родилки, за да се възстановят по-бързо от раждането.

Киви: суперхрана от домашната градина

Как да ядем киви? 

Повечето от нас белят кивито преди консумация, но всъщност кожата също е ядлива и богата на полезни вещества – пробвайте дали ви харесва, и ако да – една работа по-малко!

Кивито, освен самостоятелно и като част от плодови салати и добавка към кисело мляко, отлично се връзва и към зелени салати и ястия с риба. За зареждащо начало на деня, пробвайте смути комбинация от киви, бейби спанак, ябълка и круша.

Кивито съдържа ензим, който кара месото да омеква и става по-крехко, така че може да добавите намачкано киви към марината за месо. Заради наличието на същия ензим обаче не се препоръчва употребата на сурово киви в млечни десерти, които няма да се консумират веднага, защото разгражда млечните протеини.

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *