Витамин В9, фолат, фолиева киселина
Съвети за здраве, Храна за размисъл

Витамин В9, фолат и фолиева киселина – каква е разликата?

Да започнем с уточнението – и фолат, и фолиева киселина са форми на витамин В9.

Витамин В9 е водоразтворим витамин, който в естествената си форма е фолат – наречен така заради корена на думата, folium, или “листа” на латински, защото фолатът за пръв път е изолиран от спанака. Всъщност листните зеленчуци са сред най-добрите природни източници на фолат.

Когато навлезе в храносмилателната система, фолатът се преработва в биологично активната форма на витамин В9.

В тялото витаминът изпълнява множество важни функции – от растежа на клетките, през производството на ДНК, до контрола върху аминокиселината хомоцистеин, чийто нива влияят върху появата на хронични състояния и сърдечносъдови заболявания.

 

Витамин В9, фолат и фолиева киселина - каква е разликата?

Витамин В9 влияе върху:

  • нормалното функциониране на имунната система
  • клетъчното деление
  • синтеза на аминокиселини
  • формирането на кръвни телца в костния мозък
  • растежа на клетките в зародиша, пеленачетата и подрастващите
  • контрола на нивата на холестерола
  • растежа на мускулите
  • намаляването на умората
  • справянето с безпокойството и депресията

Ниските нива на В9 в организма се свързват с повишен риск от развитието на ракови клетки, появата на сърдечносъдови заболявания, както и на появата на дефекти и аномалии при развитието на зародиша.

Поради тази причина и е толкова разпространен приемът на фолиева киселина – синтетичният аналог на фолата.

Каква е разликата между фолиева киселина и фолат? 

В продължение на години се смяташе, че фолиевата киселина се абсорбира от организма по-добре от фолата, но всъщност е по-голямата част от нея не успява да бъде преработена в храносмилателната система до витамин В9, а трябва се преработи от черния дроб и други тъкани.

Процесът може да отнеме дълго време, а неусвоената фолиева киселина се задържа и натрупва в кръвта – което може да е причина за появата на нежелани последствия, като повишен риск от развитието на ракови клетки, или да доведе до дефицит на В12, свързван с увеличен риск от деменция и увреждане на нервите.

Днес все повече изследвания установяват, че с балансирана диета съвсем спокойно може да си набавим необходимото ни количество витамин В9 под естествената му форма на фолат.

Разбира се, това не се отнася до хората със специфични здравословни проблеми или бременните жени, за които приемането на витамина под формата на добавки може да е единственият начин да си набавят нужните нива от витамина.

Как да си набавим витамин В9? 

Сред храните с най-високо съдържание са черен дроб, аспержи, авокадo, всички листни зеленчуци – спанак, марули, салати, кейл, манголд, брюкселско зеле, карфиол и броколи, боб, леща, грах и нахут, яйца, червено цвекло, портокали, млечни продукти, пълнозърнести продукти.

 

Поръчай пресни продукти, директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве! 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *