Храна за размисъл

Внимание: щастието е заразно!

Обратното броене започна – остава ни около месец до онова време от годината, към което изпитваме толкова противоречиви чувства.

От една страна, коледните празници ни носят приятни срещи с хората, които не успяваме да видим цяла година, приповдигнато настроение, шарени партита, топли вечери със семейството, желанието да сме по-добри, усмихнати и позитивни.

От друга страна обаче идва и изтощението от пореднотото събитие, проточило се до късно, кънтящите от коледни песни уши, досадата от кичозно натруфени витрини, бързането да откриеш подарък в последния момент, издутият корем след поредната порция, от която нямаш нужда.

В един момент си мечтаеш как всичко най-после ще отмине и животът ще продължи обичайния си ритъм, без постоянното натякване, че трябва да си весел, добър и щастлив.

Чакай, има нещо лошо в това да си весел, добър и щастлив?

Не мислим. Защо тогава издуваме бузи с досада, когато за пореден път ни залее порция коледно настроение? Защо толкова се дразним, че само по Коледа се сещаме да помислим за другите? И защо решаваме, че по-добре да се нацупим и да натякваме на всеки, когото срещаме на поредното коледно парти, че празниците са досадни и безсмислени? А след това да се върнем в обикновенността на живота, в който няма нужда да сме весели, добри и щастливи – защото вече не е задължително.

Често се казва, че щастието и доброто настроение са заразни. Но това, на което не толкова често се обръща внимание, е че лошото настроение и стресът са също толкова заразни.

За съжаление, никой от научните работници все още не е измислил ваксина, а по новините не ни предупреждават за поредната атака на нов щам лошо настроение, което ще ни изпрати на опашки пред кабинетите. Приемаме поредната хапка неприятни вести и преглъщаме с доза досада.

Така както излишната захар се преработва от черния дроб и се складира под формата на мазнини, от които става все по-трудно да се отървем, така и лошото настроение, отчаянието, стресът, безперспективността се натрупват в тялото ни. И ги предаваме нататък – по-страшно от всеки друг вирус, дишайки, говорейки, пишейки, безконтактно, през порите си ги излъчваме. Докато не успеем да заразим всички наоколо, докато не убием и последното желание за нещо хубаво, нещо по-добро. Било то и за едни 20 дни в годината.

christmas-830460_640

Ние отказваме да сме част от веригата. Не само по Коледа – цяла година се стараем да мислим малко повече и по-добре за себе си и хората около нас. Грижим се за телата и духа си, усмихваме се по-често, понякога дори напук, откриваме малките удоволствия навсякъде и знаем, че един от най-лесните начини да се зарадваш на живота е с чаша хубаво вино, порция истинска, вкусна храна и възможността да споделиш момента.

Затова и тази Коледа, както и всеки един друг ден, избираме да сме щастливи. Дано успеем да заразим и теб!

За да намалим шанса от предколеден стрес покрай пазаруването за трапезата и избора на подаръци, подготвихме нашите коледни благотворителни кутии. В тях ще намериш всичко необходимо – от продукти за здраве, специално селектирани вина и мезета за тях, до пълни менюта за празничните вечер с всички необходими съставки – от подправките до пуйката. А част от приходите ще дарим за Сдружение “Деца с онкохематологични заболявания”. Разгледай ги и поръчай от тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *