коледни празници, празници
Храна за размисъл

15 начина да оцелееш в сезона на празниците

Шарени лампички, веселба и усмихнати хора – в идеалния случай най-големият ти проблем в следващия един месец е как да отвориш шампанското и с каква хартия да опаковаш подаръка.

Но в реалността между планирането на събития с приятели и семейство, пазаруването в последния момент и приключването на всички задачи в работата – истината е, че дните около коледните празници може да са доста натоварващи, стресиращи и дори депресиращи.

За щастие, с помощта на няколко прости хитринки можем лесно да избегнем стреса, да заредим тялото и душата с повече енергия и добро настроение, и да направим празниците незабравими. Следвай тези съвети, за да оцелееш в сезона на коледните празници без излишни жертви.

15 начина да оцелееш в сезона на празниците

Ограничавай захарта

Коледни сладки, лимитирани за празнците серии на любимия шоколад, сладкиши, курабии, бонбони, всички те с примамливи аромати, вкусове, цветове… и толкова много захар.

Трудно е да откажеш, особено когато изкушенията са навсякъде, а ти имаш нужда от нещо, което бързо да ти даде прилив на енергия, докато се опитваш да насмогнеш с купчината задачи в офиса. Захарта обаче колкото бързо те вдига, толкова бързо и те сваля.

Избягвай големите порции

Колкото и вкусно да изглежда отрупаната маса, не забравяй, че това съвсем няма да е единственият случай, когато яденето ще е в центъра на събитието.

Когато се справим с голяма порция, кръвопотокът се засилва към червата, за да помогне с разграждането на храната от храносмилателната система, което кара да се чувстваме бавни, мързеливи и отпаднали.

Ако не държиш да прекараш празниците (и поне месец след тях) с корем като на дебелия старец, по-добре се придържай към малки порции и не забравяй да дъвчеш бавно.

Не яж късно през нощта

Партито може и да продължава до среднощ, но съвсем не за да имаш повече време за шведската маса. Яденето късно вечер се свързва с по-голям риск от натрупването на някое и друго нежелано кило.

Освен това пълният стомах затруднява организма ни по време на сън, и вместо да се събудиш отпочинал и готов за нови празнични подвизи, има вероятност да не ти се иска да мръднем от леглото.

Заложи на сложните въглехидрати

За разлика от простите въглехидрати като онези коледни сладки, за които си говорихме по-горе, сложните въглехидрати са източник на много по-плавен приток на енергия, която се задържа много по-дълго.

Около масата се огледай за ястия с боб, леща, нахут, зеленчуци и пълнозърнести продукти.

15 начина да оцелееш в сезона на празниците

Наспивай се

Може и да звучи логично – сънят е най-добрият начин да преборим изтощението и умората, но често е последното, за което си оставяме време между всички задачи в последния момент преди празниците.

Което води до още повече умора, раздразнение и невъзможност да се справиш с всичко, така че да се насладиш на почивните дни и времето с близките хора.

Много наздраве не е на добре

От парти с приятелите, към фирмено събитие до събиране със семейството – в този и в обратния ред, седмиците около Коледа са пълни с поводи да вдигнеш чаша.

Това обаче не е толкова добра идея на следващия ден, когато се събудиш с бумтящо главоболие, позиви за повръщане и нито грам коледно настроение.

Придържай се към нормално количество алкохол, пий повече вода и ако все пак стигнеш до неприятните ефекти на сутринта – ето и няколко начина да се пребориш с махмурлука и бързо да се върнеш във форма.

Раздвижи се

В натоварената програма първото, което изпада от графика, обикновено е времето за тренировка и упражнения.

Колкото и да е трудно да намериш мотивацията да станеш от масата и да отидеш във фитнеса, в този сезон упражненията и движението е дори по-важно от обикновено.

Първо, ще те ще те освободят от стреса, и второ – ще те заредят с енергия. Трето, не по-малко важно, ще ти помогнат да не се озовеш в новата година с нежелан подарък от мазнини около талията.

Усили музиката

Празниците могат да са предизвикателство за музикалния слух – отвсякъде ни заливат едни и същи коледни парчета, отново и отново.

Но музиката има уникалната способност да повдига духа и да ни зарежда с енергия. Обърни се към любимите изпълнения, за да заглушиш шума наоколо и да презаредиш. Получаваш бонус ползи, ако заложиш на класически изпълнения, които са изненадващо ефективни срещу стрес и безпокойство.

15 начина да оцелееш в сезона на празниците

Намери време за себе си

За мнозина това е единственото време в годината, в което имаме възможността да се видим с голяма част от приятелите и близките си, но пълната социална програма може да се окаже доста натоварваща и енергоконсумираща.

Не забравяй да оставиш и малко време за самия себе си, в което да разпуснеш на тишина и спокойствие – било то с книга и чаша вино или разходка из квартала привечер, докато зяпаш коледните светлинки по прозорците.

Помогни на някого

Дори да е изцяло от егоистични подбуди, да направиш добро за някого винаги е добро. Повишени нива на енергията, подобрено физическо и психическо състояние и удовлетворение от живота са част от страничните ефекти на добротворчеството, казват учените. А старите хора казват – направи добро и го хвърли на вятъра.

Излез навън

Зимата може да е време за повече време вкъщи, но по-дългото време, което прекарваме в затворени пространства може да отключи дефицит на витамин D – една от причината да ни се спи повече през деня, да сме по-уморени и да страдаме от липса на енергия.

Пребори се с унилото настроение, като не пропускаш да прекараш поне малко навън всеки ден – дори в мрачен ден, все пак успяваме да приемем известно количество от слънчевия витамин, и заложи на тези богати на витамин D храни.

Прегърни коледния дух

По-лесно е да се пуснеш по течението, вместо да плуваш срещу него. Така че облечи пуловера с еленчета, сложи червени ръкавици с бели пухчета или просто усили звука на радиото и си припявай на поредната коледна песен на път към работа. Какво толкова – Коледа е веднъж в годината, отдай й се!

Заложи на червеното

Така и така му е сезона – а ярко червения цвят, освен всичко останало, според учените има способността да ни действа енергизиращо, да ни кара да се чувстваме по-уверени и да изглеждаме по-привлекателни.

Прави повече секс

Докато сме на темата за увереността и привлекателността – малко креватни упражнения вършат чудеса по отношение на стимулирането на мозъчните функции, облекчаването на стреса и подобряването на настроението. Плюс това отмятате и физическата активност, за която говорихме по-горе.

15 начина да оцелееш в сезона на празниците

Научи се да казваш не

Откажи поредната порция, която ти слагат в чинията, пропусни служебното парти, на което няма да познаваш никого, и недей да поемаш работата на колегите, вместо коледен подарък.

Преяждането, преумората – и въобще всичко с пре- е гаранция за последващ срив. Помисли първо за себе си – Коледа е време за добри дела, направи нещо добро и за себе си.

 

Поръчай пресни продукти директно от фермите производители и си осигури здраве и добро настроение! 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *