сън, проблеми със съня, безсъние
Съвети за здраве, Храна за размисъл

5 храни, които пречат на добрия сън

Знаеш, че кафето не е особено добра идея в 4.30 следобед, защото макар и да ти помага да изкараш работния ден докрая, малко по-късно може да ти го върне тъпкано, докато се въртиш в леглото, опитвайки се да заспиш навреме.

Сънят е един от най-важните фактори за доброто здраве (макар че за съжаление доста често сме склонни да го жертваме).

Оказва се обаче, че върху качеството на съня ни влияят и някои много полезни и здравословни храни, незаменима част от балансираното хранене.

Тях, разбира се, в никакъв случай не трябва да изключиш от менюто си. Но имай едно наум, докато приготвяш вечерята (особено ако имаш навика да се храниш късно вечер).

Виж и кои са храните, които може да ти попречат да заспиш навреме.

6 храни, които пречат на съня

Кръстоцветни зеленчуци

Карфиол, зеле, броколи, брюкселско зеле – толкова са богати на витамини, фитохимикали и минерали, с многобройни здравословни ползи за тялото, от изчистване на токсините до превенция на рак. Как да не ги консумираш непрекъснато?

Освен това са източник и на триптофан – аминокиселината, която помага на тялото да произвежда серотонин, и следователно да спи по-добре. Какво тогава правят в тази класация, питаш се?

Зеленчуците от семейство Кръстоцветни, са богати на неразтворими фибри. Което е добре, стига да не наблягаш на тях точно преди лягане. Неразтворимите фибри отнемат много време за храносмилане, и в резултат могат да натоварят тялото излишно, докато се опитваш да се отнесеш в обятията на съня.

Няма нищо лошо да добавиш броколи към вечерята или да приготвиш безглутенова пица с тесто от карфиол (виж рецептата за нея тук) – просто нека има поне няколко часа, преди да се отправиш към леглото.

6 храни, които пречат на съня

Домати

Паста с доматен сос звучи като бърз, лесен и вкусен вариант за вечеря – съгласни сме! Като доказателство – виж тук как да си приготвиш домашна паста и вкусни сосове за нея.

Доматите са богати на витамин С, желязо и ликопен – антиоксидантът, който може да намали риска от сърдечни заболявания, рак и дегенерация на макулата. Но освен това доматите са висококиселинни, и могат да доведат до проблеми с храносмилането през нощта.

Най-добре си дай поне три часа между пастата с доматен сос или шопската салата и времето за лягане, за да може тялото да храносмели добре.

6 храни, които пречат на съня

Натурален шоколад

Блокче или две натурален шоколад може и да звучи като най-добрата и здравословна идея за десерт, но не и ако искаш да се наспиш добре след това.

Макар и богат на антиоксиданти, тъмният шоколад съдържа и значително количество кофеин. В някои видове количеството достига до ¼ от нивото в стандартна чаша кафе, и колкото по-висок е процентът какао, толкова повече е кофеинът.

Плюс това, шоколадът съдържа аминокиселината тирозин, която също има стимулиращ ефект.

6 храни, които пречат на съня

Солени или опушени меса и отлежали сирена

Красиво подредената чиния меса и сирена може да е причина партито да продължи цяла нощ – в което няма нищо лошо, стига вече да не си вкъщи, по пижама и в леглото.

Главният виновник тук е аминокиселината тирамин, която води до отделянето на стимулиращия хормон норепинерфин.

Най-добре ги пропусни вечер или се ограничи с минимални количества, ако не планираш да посрещате изгрева.

6 храни, които пречат на съня

Червено месо

Макар и да е пълно с протеин и да е важна част от балансираното хранене, червеното месо е богато на мазнини, които отнемат доста време за храносмилане.

За да избегнеш проблемите със съня, докато тялото ти все още се опитва да храносмели пържолата от вечеря, по-добре заложи на бяло месо или поне на такова с по-нисък процент мазнини. Не забравяй и че месото от пасищни животни е много по-богато на хранителни и полезни вещества.

 

Поръчай пресни продукти директно от малките производители и зареди тялото със здраве!

 

One response to “5 храни, които пречат на добрия сън

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *