чисто хранене
Съвети за здраве, Храна за размисъл

6 съвета за по-чисто хранене

Всички ние искаме да сме по-здрави, по-добре изглеждащи, по-активни. Но често обещанията ни към себе си – и искреното ни желание – да започнем да тичаме всяка сутрин, да ходим във фитнеса поне два пъти седмично, да излизаме в планината всяка събота и неделя, остават само в сферата на добрите ни пожелания.

За сметка на това никак не е сложно да започнем с нещо лесно, просто, и което така или иначе правим всеки ден – храненето.

А храненето е първата стъпка към доброто здраве и състояние на тялото. Защото когато го зареждаме с чисти, истински продукти, му осигуряваме не само витамини, минерали и други полезни вещества, но и повече енергия. И неусетно следващата стъпка в плана ни за по-добро АЗ да се окаже малко по-постижима.

Концепцията за чистото хранене се основава върху един прост принцип – да обърнеш внимание върху пътя, който е изминала храната от производителя до чинията ти. Колкото по-кратък е той, толкова по-добре.

Виж и тези лесни за следване съвети, които ще ти помогнат да постигнеш целта си за по-чисто и здравословно хранене.

6 съвета за по-чисто хранене

Избирай пресни храни 

Истинската храна съдържа точно това – храна. Особено, когато става въпрос за плодове и зеленчуци, за предпочитане е те да са сезонни, така че да сме сигурни, че са отгледани, когато им е времето, без да се стимулират изкуствено. А и продукцията, която е отглеждана в сезона си, е много по-богата на полезни вещества.

Свали сезонния календар на farmhopping от тук, за да си винаги сигурен на кои плодове и зеленчуци им е времето.

Пълнозърнестите продукти и естествените захари са по-добрият избор

Когато става въпрос за ориз и паста, дори да не е непрекъснато, е добре в по-голямата част от случаите да залагаме на нерафинираните варианти.

Не трябва да забравяме и за варивата, като боб, леща и нахут, които са богати на протеин и са полезни за здравето на сърцето.

Колкото до сладката страна на нещата, винаги е по-добре да заложим на естествената захар от меда и сушените плодове, които са богати на антиоксиданти.

Не забравяй за протеина

Протеинът е от значение не само защото изгражда мускулната тъкан, но и защото ни държи сити по-дълго време. Поради което е и най-добрият вариант за старт на деня – а какво по-хубаво от пресни яйца за закуска?

Когато става въпрос за месо, с което да си набавим нужния ни протеин, винаги е добре да избираме такова от пасищни животни, защото то има по-високо съдържание на полезни вещества.

Не забравяме и рибата и морските продукти, с които освен протеин си набавяме и полезни мазнини и богато съдържание витамини от група В.

6 съвета за по-чисто хранене

Внимавай за високите количества сол и добавена захар

Колкото по-малко пакетирани и обработени храни конусмираме, толкова по-лесно става да контролираме нежелано високите количества сол и захар, които приемаме.

Няма нищо лошо в умереното количество сол, напротив – тя е незаменим минерал, от който организмът има нужда, за да функционира правилно.

А що се отнася до захарта – всички отдавна са съгласни, на чистата захар съвсем не й е чиста работата.

По-добре по-често, но по малко 

Пет или шест хранения на ден с по-малки порции са за предпочитане пред едно или две масивни преяждания, според повечето експерти в храненето. Не само защото по този начин не стигаме до резки вдигания и сваляния в нивата на кръвната захар, но и защото ни е достатъчно по-малко, за да се заситим.

При всички положения, най-добре е да следваме ритъма на тялото си – ако не си гладен, не се насилвай само, защото така трябва.

Всички ние сме различни, и метаболизмът ни работи индивидуално, така че научи се да разбираш тялото си и му дай това, от което има нужда, когато има нужда от него.

Предпочитай полезните мазнини

В мазнините като цяло няма нищо лошо (стига, разбира се, да са в разумни количества), а някои от тях са си направо и много полезни.

В челните места се класират студенопресовани зехтин, масло от авокадо, масло от коноп, масло от тиквени семки и кокосово масло, богати на омега-3 мастни киселини, които се грижат за здравето на сърцето.

6 съвета за по-чисто хранене

Бонус съвет: Погрижи се и за другите

Здравето на най-близките ни е точно толкова важно, колкото и нашето собствено. Погрижи се за любимите хора, като им разкажеш по-подробно колко е важно това откъде идва храната ти, как е отгледана и какво съдържа. Защо не например за следващия празник да им подариш възможността да започнат да се хранят по-добре, с чисти и качествени продукти. Защото храната е здраве, а здравето е всичко!

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве! 

 

One response to “6 съвета за по-чисто хранене

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *