храна и щастие, храни за щастие
Съвети за здраве, Храна за размисъл

13 храни, които ни правят по-щастливи

Една недобра диета, чийто основен състав са химикали и почти никакви хранителни вещества (мислим си за всичко онова, което идва в алуминиеви опаковки, преминало през незнайно колко процеси на обработка), не просто не ни дава нищо полезно. Тя ни влияе на химично ниво, като променя баланса на веществата в тялото ни.

Всъщност, подобни храни не само могат да ни докарат безпокойство и стрес, но и често ни оставят с неприятното чувство на раздразнителност, отпадналост и летаргия.

А в дългосрочен план това може да доведе и до наднормено тегло и дори заболявания, защото храненето с некачествена храна често се превръща в един безкраен цикъл, в който ядеш, защото не се чувстваш добре, а не се чувстваш добре, защото не ядеш добра храна.

Спокойно! Има начин да сме в приповдигнато настроение, с прибрано коремче и позитивно отношение към живота.

Тайната е да зареждаме мозъка и тялото с правилните вещества (и не, не става дума за нищо нелегално). Ще ги намерим там, където им е мястото – в чистата, истинска храна.

Подбрахме 13 продукта, които гарантирано подобряват настроението, повишават нивата на енергията и ни държат далеч от чипса. Заредете чинията и себе си с щастие!

13 храни, които ни правят по-щастливи

Боб

Бобът е богат на магнезий, който подпомага производството на серотонин, или известен още и като хормона на щастието.

Но има и още – дребните зрънца са и много богати на антиоксиданти и незаменими (и толкова полезни минерали) като желязо, мед, цинк и калий (плюс фибри, които знаете ли точно колко са полезни?).

13 храни, които ни правят по-щастливи

Риба

Едно от най-добрите решения, които можем да вземем на вечеря, е да сервираме парче добре приговена риба.

Богата на протеин и с положително влияние върху нивата на серотонина, рибата освен това ни зарежда и с количество витамин Б12 (чието пряко въздействие е да ни държи далече от депресията и лошото настроение).

А, да, и освен това е и една от най-засищащите храни (да се чете – няма опасност един час по-късно да ровим хладилника за “нещо малко”).

13 храни, които ни правят по-щастливи

Пълнозърнест хляб

Момичета – ако хормоните ви са се разбушували като море след зимна буря (поради причина на предменструален синдром, стрес в работата, или други подобни женски работи), нищо чудно, че единственото, за което може да мислите, са богати на въглехидрати храни, които пряко влияят върху въртележката на хормоните.

Но ако искате наистина добър резултат, оставете бисквитите настрана, и изберете сложните въглехидрати, като тези в пълнозърнестите храни.

13 храни, които ни правят по-щастливи

Червено цвекло

Ако има един дар от природата, за който трябва да сме истински благодарни, то това ще е червеното цвекло.

Изключително богато на полезни вещества, то освен всичко останало съдържа и бетаин, който подпомага производството на серотонин в мозъка.

Плюс високо количество фолат, който поддържа емоционалното и психичното здраве.

13 храни, които ни правят по-щастливи

Чай от лайка

През по-студените месеци, липсата на естествена светлина може да доведе до нарушения в качеството на съня, което пък да повлияе върху продуктивността ни през деня.

Чаят от лайка ще ни помогне да заспим по-бързо, но освен това и ще благоприятства когнитивните ни способности след събуждане.

13 храни, които ни правят по-щастливи

Яйца

Заредени с пълен набор подобряващи настроението вещества (като омега-3 мастни киселини, цинк, витамини от група В и йод), плюс богато количество протеин, гарантиращ наличие на достатъчно енергия дълго време – нямаме причина да не започнем деня си с порция яйца.

13 храни, които ни правят по-щастливи

Тиквени семки

Тези семки са си направо малки, хрупкави, ароматни и най-важното – напълно естествени антидепресанти.

Те са един от най-добрите източници на аминокиселината триптофан, която подпомага производството на серотонин в мозъка, така че ако имате нужда от “нещо вдигащо”, знаете къде да го потърсите, във вътрешността на тиквата.

13 храни, които ни правят по-щастливи

Миди

Мидите – особено черните миди – са един от най-богати естествени източници на В12, витамин, който повечето от нас не си набавят редовно и в необходимото количество. А той е от особено важно значение за мозъчните клетки, като ги предпазва от увреждания и се грижи за остротата на мозъка с напредването на възрастта.

Освен това мидите са и богати на цинк, йод и селен – минералите, които се грижат за доброто функциониране на щитовидната жлеза (от която до голяма степен зависи баланса на хормоните в организма ни).

И сякаш това не е достатъчно – те са много богати на протеин и изключително бедни на калории, какво повече за добро настроение?

13 храни, които ни правят по-щастливи

Манголд

Освен че ще ни зареди с голямо количество витамини, които така или иначе ни липсват в студените месеци, този зеленолистен зеленчук е и богат на магнезий.

Магнезият е изключително необходим за нивата на енергия в организма, а освен това е в научни изследвания е открита и връзка между високия прием на минерала и понижения шанс от появата на депресивни състояния.

13 храни, които ни правят по-щастливи

Телешко месо

Тайната тук е не просто месото да е телешко, но и да е от животни, гледани на паша. Тяхното месо е с много по-високо количество на CLA – свързана линолова киселина, или мазнина, която се бори с хормоните на стреса.

В бонус получаваме и омега-3 мастни киселини плюс желязо, които допълнително се грижат за нивата на енергия и доброто настроение (онези части от мозъка, които отговарят за настроението и паметта, са с най-висока концентрация на желязо).

13 храни, които ни правят по-щастливи

Кисело мляко

Високото ниво на калций е добра новина за доброто настроение – калцият кара тялото да се настрои на активен режим, и предизвиква мозъка да отдели нервотрансмитери, които ни карат да се чувстваме добре.

А ниските нива на калций в организма се свързват с появата на безпокойство, депресия, раздразнителност, бавно мислене и нарушена способност за концентрация и запомняне.

Всички те са от групата на състоянията, които предпочитаме да избегнем, затова и залагаме на киселото мляко (което освен всичко останало ни зарежда и с протеини, които ни държат сити дълго време).

13 храни, които ни правят по-щастливи

Мед

Зареден с флавоноиди като керцитин и камфор, които намаляват възпалителните процеси, медът се грижи за функционирането на мозъка и се грижи за доброто физическо и психическо здраве.

Освен това консумацията му няма да предизвика резки промени в нивата на кръвната захар, което го прави по-добрата алтернатива за случаите, в които ни се иска нещо сладко.

13 храни, които ни правят по-щастливи

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве! 

 

One response to “13 храни, които ни правят по-щастливи

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *