чай здраве, чай, чай за здраве,
Съвети за здраве, Храна за размисъл

10 начина, по които чаша чай се грижи за здравето

В студените мрачни дни топлината, която отделя чаша чай, може да е достатъчна причина да оглави списъка ни от предпочитани напитки. Но освен сгряващото чувство, с което обргъща тялото ни, чаят има и не една доказани ползи за организма.

Нищо чудно, че от хилядолетия култури като Китай и Индия използват листенцата като средство за лечение на разнообразни състояния.

У нас също имаме завидни традиции в употребата на различни билки за здраве, и никой не може да отрече полезния ефект на природните средства.

Чаят е евтин, достъпен и – най-важното – много приятен начин да дадем на тялото чаша топлина, да заредим сетивата с аромат и да активизираме оздравителните и здравословни процеси в тялото.

Вижте и как точно една чаша чай може да окаже благотворно въздействие върху живота ви.

10 начина, по които чаша чай се грижи за здравето

Чаят може да подобри настроението

Освен усещането за комфорт и спокойствие, което ни носи топлата чаша чай, някои видове имат и абсолютно реалната способност да подобрят психическото ни състояние. Чайът от шафран или жълт кантарион например могат да окажат успешно положително въздействие върху леки депресивни състояния, благодарение на съдържащите се в тях вещества.

Чаят може да облекчи главоболието

Черният чай не само може да изостри сетивата и да подобни мозъчната активност, но и да повлияе добре върху неприятното главоболие, заради съдържащия се в него кофеин (2-4% в чаена чаша) и наличието на антиоксиданти като епикатехини и катехини.

ВИЖ ОЩЕ: 5 неочаквани употреби на черния чай

Чаят може да предпази от рак

Високите нива на катехини в зеления чай – антиоксиданти, които предпазват и възстановяват клетките от увреждания, могат да окажат влияние при превенцията на различни видове рак.

10 начина, по които чаша чай се грижи за здравето

Чаят може да ни помогне да спим по-добре

Качественият сън е един от най-важните фактори за доброто ни здраве, а чаша чай от лайка може да е точно онова, което ни липсва, за да си наваксваме с пълни осем часа сън. Освен това лайката влияе добре върху храносмилателната система, като премахва газовете и подобряха храносмилането, така че не я пропускайте преди лягане.

Чаят може да подпомогне отслабването

Чаят уланг съдържа две съставки с невероятен ефект върху отслабването – кофеин и теофилин, чиято комбивнация подобрява метаболизма и подпомага по-бързото изгаряне на мазнините. Отделно, съдържащите се в него полифеноли имат способността да блокират ензимите, които са отговорни за натрупването на мастни клетки.

10 начина, по които чаша чай се грижи за здравето

Чаят може да подобри паметта

Зеленият чай може да ни е полезен по много и различни начини, и способността да помним по-добре е един от тях – благодарение на съдържащия се в него химикал EGCG (епигалокатехин-3 галат), който подобрява функционирането на нервните клетки в мозъка.

Чаят може да намали кръвното налягане

Чаят от хибискус може да подобри кръвопотока, а оттам и да понижи високото кръвно налягане, което да намали риска от сърдечносъдови заболявания и диабет.

10 начина, по които чаша чай се грижи за здравето

Чаят може да намали високия холестерол

Катехините, които се съдържат в зеления, черния и в най-голямо количество в белия чай, имат способността да предпазват артериите от задръствания, като по този начин спомагат за намаляването на холестерола.

Чаят може да облекчи стреса

Черният и зеленият чай, въпреки че съдържат кофеин, които ни влияе тонизиращо, същевременно имат и успокояващ ефект, за което може да благодарим на химикала теанин.

10 начина, по които чаша чай се грижи за здравето

Природата може да е един от най-силните ни съюзници в желанието ни да имаме здрав организъм, силна имунна система и да сме в добро психическо и физическо състояние.

 

Поръчай билкови чайове директно от малките ферми производители и зареди деня си с топлина и аромат!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *