диабет, диабет тип 2, диабет тип 2 диета, диабет хранене
Съвети за здраве, Храна за размисъл

8 начина да се предпазите от диабет тип 2

Диабет тип 2 е все по-често срещана диагноза, която не бива да бъде пренебрегвана, защото усложненията, до които може да доведе, включват сърдечни заболявания, проблеми с очите и кръвооросяването, бъбречна недостатъчност, деменция и прочие неприятни последствия.

За основен причинител на диабет тип 2 (освен генетичната предразположеност) се счита затлъстяването и уседналият начин на живот, така че за овладяването му физическата активност и спазването на правилен хранителен режим за ключов фактор.

Вижте и кои са осемте хранителни навика, които помагат в превенцията на диабет тип 2, според последните научни изследвания.

Хранете се повече с домашна храна

Сутрин винаги намирате време за бърза, зареждаща и засищаща закуска, било то плодово-зеленчуково смути, овесени ядки или яйца. За обяд в офиса сте си приготвили сандвич с пълнозърнест хляб или плодове и ядки. А когато стане време за вечеря, предпочитате да се забавлявате в кухнята, вместо да поръчвате за вкъщи или да залагате на готовите храни от супермаркета. Браво на вас!

Според изследване, проведено в Харвард сред 100000 участника в продължение на няколко десетилетия, тези, в чието меню две от дневните яденета са домашно приготвени, имат 13% по-висък риск от диабет, в сравнение с хората, в чието меню домашната храна е по-рядко срещана.

Ефектът най-вероятно се дължи на факта, че теглото на хранещите се с домашни ястия е било по-ниско, което е един от основните фактори за развитието на диабет.

8 начина, които могат ви предпазят от диабет тип 2

Консумирайте повече пълнозърнести продукти 

Пълнозърнестите продукти са основен източник на диетични фибри, а хората, които приемат 10 грама фибри на ден, имат 25% по-нисък риск от диабет, според скорошно изследване, публикувано в списание “Диабетология”.

Поне един път на ден яжте орехи

В едно изследване, проведено в Калифорния, участниците с повишен риск от диабет включват в менюто си ежедневна консумация на 60 г орехи в продължение на три месеца, и установяват подобрение във функционирането на кръвоносните съдове и понижаване на нивата на LDL-холестерола (два от основните фактора за появата на диабет тип 2).

8 начина, които могат ви предпазят от диабет тип 2

Не пропускайте киселото мляко

Друго обширно проучване, проведено в Харвард, стига до заключението, че ежедневната консумация на кисело мляко може да намали риска от диабет тип 2 с 18% – най-вероятно заради наличието пробиотиците, които според изследователите могат да спомогнат за подобряването на чувствителността към инсулина и да намали възпалителните процеси.

Храните се по-рядко, но по-качествено

На хората, които страдат от диабет, често се пропоръчва да се хранят по-често (5-6 пъти на ден) с по-малки порции. Последните изследвания обаче откриват, че по-добре върху организма влияе храненето по-нарядко със стандартни порции.

Участниците в едно подобно изследване се хранят 6 пъти дневно с малки порции в продължение на 12 седмици, след което 2 пъти дневно (сутрин и на обяд) с нормални порции и с продукти с високо съдържание на фибри. При втория режим на хранене участниците установяват, че по-рядко чувстват глад, нивата на кръвната захар спадат, губят по-бързо тегло и се чувстват в по-добро настроение и по-енергични.

8 начина, които могат ви предпазят от диабет тип 2

Включете в менюто си картофи, домати и банани

Тайната тук се крие във високото количество калий, който предпазва сърцето и бъбреците, особено важно за хората с диабет. Високите нива на калий в организма се свързват с по-нисък риск от увреждане на бъбреците и по-рядко срещани сърдечносъдови заболявания.

Яжте повече плодове 

Редовната консумация на плодове (поне два пъти седмично) – особено на ябълки, боровинки и грозде – може да намали риска от диабет с до 23%. Важно е обаче плодовете да се консумират цели, а не под формата на сок, за да не се лишавате от фибрите, които се губят при изцеждането на сока.

8 начина, които могат ви предпазят от диабет тип 2

Забравете за напитките със захар

Ежедневната консумация на 1 чаша газирана, безалкохолна или плодова напитка може да повиши риска от диабет с до 26%, а ограничаването на приема на добавена захар може да е от съществено значение за загубата на тегло и превенцията на кардио-метаболитни нарушения.

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве! 

 

3 responses to “8 начина да се предпазите от диабет тип 2

Yavor Petkov

Благодаря за съветите, но за да им повярвам напълно, бих искал да видя препратка към цитираните изследвания, или изобщо източника на информацията.

nevyana

Здравейте, Явор! Мерси за обратната връзка – ще я вземем предвид и ще редактираме материалите, където е нужно 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *