закуска, закуска ползи,
Съвети за здраве, Храна за размисъл

7 причини да не пропускаш закуската сутрин

Всички сме чували популярната приказка, че закуската е най-важното хранене за деня. Защо обаче толкова често се случва да пропуснем храненето сутрин?

Понякога минутките не достигат, и закуската първа пада жертва (с обещанието, че ще вземем нещо по пътя към офиса, или ще наваксаме на обяд), а друг път просто не сме гладни (особено когато кафето е първото, което правим след отварянето на очите).

Причини да пропуснеш закуската винаги ще намериш. Причини да не го правиш обаче – предостатъчно. А най-важната от тях – да закусваш е полезно и е по-добре е за тялото. Виж и останалите причини да не пропускаш закуската сутрин.

7 причини да не пропускаш закуската сутрин

Зареждаш се с енергия за деня 

Когато закусваш, тялото се зарежда с енергия, която да използва, за да се справиш със задачите си за деня (вместо да черпи от запасите си, което ще доведе до срив малко по-късно).

Закуската подобрява функционирането на мозъка, благоприятства способността за концентрация и паметта. За по-добро настроение и повече енергия, добре е тя да съдържа протеин и фибри, които освен че ще заредят тялото, и ще ни държат сити дълго време (например яйца и пълнозърнест хляб, овесени ядки и кисело мляко, или ядки и плодове).

Не оставяш организма да гладува

Когато пропускаш храненето сутрин, организмът изпада в състояние на гладуване (от англ. fasting – гладуване; break-fast – да прекъснеш гладуването). Това може да доведе до консумирането на повече от необходимата храна през деня, или да накара тялото да изпадне в режим на оцеляване, при който се презапасява, като превръща и съхранява приетата храна под формата на мазнини.

Подобряваш цялостното състояние на тялото

Редовното хранене на закуска се свързва с по-добро усвояване на фибрите и въглехидратите от храната, по-високи нива на физическа активност, по-нисък индекс на телесната маса и адекватни нива на желязо в организма. Желязото е важно, защото подпомага разпространението на кислорода в клетките, предотвратява умората и подобрява функционирането на имунната система.

7 причини да не пропускаш закуската сутрин

Понижава се риска от сърдечни заболявания

Хората, които консумират комбинация от протеин и фибри на закуска имат по-малък риск от високо кръвно налягане и висок холестерол, два от факторите, които се свързват с повишения риск от сърдечни болести и диабет тип 2, което се дължи на по-стабилните нива на кръвната захар.

Метаболизмът на тялото се забързва 

Ако пропускаш закуската, или пък тя не съдържа протеини, има много по-голям шанс организмът да започне да черпи хранителни вещества от мускулите по-късно през деня. Това може да доведе до забавяне на метаболизма, което да се отрази на теглото впоследствие.

7 причини да не пропускаш закуската сутрин

Предотвратяваш преяждането по-късно през деня

Пропускането на закуската чест води до консумиране на повече от необходимата храна по-късно през деня.  Освен това и се отразява на настроението, тъй като мозъкът работи “на празно” със запаси от енергия, което може да доведе до раздразнителност и умора.

Събуждаш тялото и го подготвяш за предизвикателствата на деня

Дори да нямаш никакво време за закуска, и нещо съвсем дребно – една ябълка, пълнозърнеста филийка, няколко лъжици кисело мляко – ще свърши работа. Важно е да кажеш на тялото – добро утро, събуди се, време е за живот!

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве! 

 

3 responses to “7 причини да не пропускаш закуската сутрин

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *