полезни храни
Съвети за здраве, Храна за размисъл

30 храни, които са много по-полезни, отколкото подозирате (част 1)

Няма спор – чистата и истинска храна е най-доброто гориво за тялото. Основното й предимство са високото количество витамини и минерали, с които пресните продукти зареждат организма. Но това съвсем не е всичко – ползите се разпростират дори още по-далеч, и дори не подозирате по какви изненадващи начини храната може да се погрижи за здравето ни.

В три поредни статии ви представяме 30-те храни, които са много по-полезни, отколкото подозирате, така че да ги включите в менюто си колкото се може по-често.

30-те най-полезни храни

Ябълки

Трудно е да съберем в няколко реда всички полезни свойства, които притежава една ябълка. Ябълките са богати на керцетин, мощен антиоксидант, който предпазва мозъчните клетки от дегенеративни увреждания, а високото им съдържание на фибри може да е фактор в превенцията на рак на дебелото черво.

Ще добавим още и че те са истински герои, що се отнася до начина, по който се грижат за сърцето – няколко изследвания откриват връзката между редовната консумация на ябълки и значително по-ниския риск от високо кръвно налягане (37%) и развитие на диабет тип 2 (28%).

30-те най-полезни храни

Авокадо

Кремообразното авокадо, освен че е един от най-добрите естествени източници на полезните за сърцето и мозъка есенциални мазнини, е и изключително богат източник на калий, и съдържа растителни стероли, които намаляват нивата на холестерола.

Добавете резен авокадо към сандвича си, и съдържащите се в него мазнини ще забавят храносмилането на хляба, което ще се отрази положително на нивата на кръвната захар.

30-те най-полезни храни

Банани

Един от безспорните плюсове на банана – той идва със собствена еко опаковка, която го прави един от най-подходящите варианти за хапване в движение.

Освен това е богат на калий и фибри, плюс аминокиселината триптофан и 30% от необходимата дневна доза витамин В6 – комбинация, която ще се погрижи за производството на серотонин от мозъка – нещо особено важно за справянето със стреса и поддържането на добра психическа и емоционална форма през деня.

30-те най-полезни храни

Аспержи

Макар и да не са често срещани в ежедневното ни хранене, струва си да обмислим как да включим аспержите по-често в менюто си, особено когато са в сезон, заради огромните ползи, които ни носят.

Аспержите съдържат естествения диуретик аспарагин, който спомага на тялото да изхвърли излишните течности и сол. Освен това са богати на фолат, витамин от група В, който ни помага да се справим със стреса.

30-те най-полезни храни

Боб, леща и нахут

Бобовите растения, които често приемаме за нещо просто и привично, са невероятни източници на витамини и минерали (особено на витамини от група В, желязо и калий), протеин и фитохимикали, които действат ефективно срещу появата на сърдечни проблеми.

Допълнителен ефект в това отношение оказва и високото ниво на съдържащи се в тях фибри – според изследвания 10 г разтворими фибри на ден (колкото се съдържат в около 1 ч.ч. боб) могат да намалят нивата на LDL холестерола с 10%.

30-те най-полезни храни

Телешко месо 

Изберете нетлъсто месо от животни, гледани на паша и ще направите добрина на тялото си – телешкото е сред най-добрите източници на желязо, минералът, който е необходим за преноса на кислород в кръвта.

Освен това с една порция телешко ще си набавите и около 25% от необходимия селен, който е ключов минерал за здравата и добре функционираща имунна система.

30-те най-полезни храни

Червено цвекло

Следващият път, когато на масата има салата от червено цвекло, сипете си повече – цвеклото е и изключително богато на фолат и бетаин, два витамина от група В, които намаляват нивата на хомоцистеин в кръвта и предпазват от увреждания артериите.

Освен това цвеклото подпомага производството на азотна киселина, която засилва кръвопотока и може да е фактор в превенцията на деменция.

30-те най-полезни храни

Горски плодове

Боровинки, къпини, малини или ягоди – няма значение какъв цвят точно са плодовете, стига да са от гората. Високите нива на антиоксиданти, които съдържат, спомагат за борбата със свободните радикали в организма, които увреждат клетките и могат да са една от причините за появата на болести.

Антиоксидантите могат да забавят уврежданията на мозъка, причинени от възрастта, и да подобрят паметта, а като бонус идва положителният им ефект върху сърцето – 1 ч.ч. горски плодове на ден могат да намалят високото кръвно налягане и да повишат нивата на HDL холестерола.

30-те най-полезни храни

Броколи

Всички зеленчуци от семейство Кръстоцветни притежават невероятни хранителни свойства, но броколите определено оглавяват класацията.

Освен с богато съдържание на витамини и минерали, сред които и витамин К, отговорен за здравето на костите, броколите имат и специални защитни свойства.

Има множество изследвания, които установяват уникалните свойства на зеленчука, а специално внимание заслужава едно от тях, проведено сред жени, болни от рак на гърдата, което открива, че консумиралите диета, богата на броколи, имат 62% по-нисък риск от фатален изход и 35% по-рядко срещана повторна поява на рака.

30-те най-полезни храни

Моркови

Морковите са един от най-богатите източници на бета каротин, антиоксидантът, който тялото обръща във витамин А, важен за здравето на очите, костите, кожата и косата. Освен това 200 г моркови на ден могат да доведат до по-ниски нива на холестерола с 11% след само три седмици на консумация.

ВИЖ ОЩЕ: 30 храни, които са много по-полезни, отколкото подозирате – част 2 и част 3

 

Поръчай пресни плодове и зеленчуци директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве! 

One response to “30 храни, които са много по-полезни, отколкото подозирате (част 1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *