7 причини да хапвате по-често мед
Съвети за здраве, Храна за размисъл

7 причини да хапвате по-често мед

“Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед… и това са две гърненца с мед.”

Няма как да не се съгласим с Мечо Пух, най-големия любител на кехлибарения елексир – още повече, когато гърненцето с мед не само ще засити по най-добрия възможен начин сладостните ни щения, но и ще се погрижи за здравето ни!

Още от древни времена медът е използван не само за подслаждане на живота, но и като лекарство за различни състояния, и както обикновено се оказва, предците ни са били на прав път, а природата се е погрижила да създаде най-добрите лекарства.

7 причини да хапвате по-често мед

Медът е богат на антиоксиданти

Феноли, ензими, флавоноиди, пептиди и други съставки правят меда коктейл от изключително полезни антиоксиданти, които намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, инсулти и някои видове рак, а освен това се грижат и за здравето на очите.

Медът може да намали високото кръвно налягане

Високото кръвно налягане е един от основните фактори за повишения риск от сърдечни болести, а медът може да е един от естествените начини за регулирането му, благодарение на съдържащите се в него антиоксиданти.

Медът помага за подобряването на холестерола

Високите нива на LDL холестерола също са важен фактор за повишения риск от сърдечни заболявания и атеросклероза. Няколко изследвания заключават, че консумацията на мед може да доведе до намаляването на нивата на LDL холестерола и повишаването на HDL (“добрия”) холестерол.

Едно от изследванията например, проведено сред 55 участника, сравнява консумацията на мед и бяла захар, и открива че медът е довел до 5.8% по-ниски нива на LDL и 3.3% по-високи нива на HDL холестерола.

Медът намалява нивата на триглицеридите

Още един от факторите за проблеми, свързани със сърцето – високите нива на триглицеридите, които освен това могат да са причина и за появата на диабет тип 2, може да се повлияе положително от меда. Замяната на захарта в храната с мед може да намали нивото им с 11-19% според проведени изследвания по темата.

Медът подобрява работата на сърцето

Освен че може да намали риска от различни заболявания, медът качествено подобрява функцията на този орган, отново поради причина на богатото си съдържание на феноли и други антиоксиданти. Те подобряват кръвопотока и могат да предотвратят образуванията на съсиреци, като освен това намаляват нивата на оксидативния стрес и възстановяват увредените от свободните радикали клетки.

7 причини да хапвате по-често мед

Медът е полезен при рани и изгаряния

Още от древен Египет медът е бил употребяван като помощно средство в лечението на рани и изгаряния, а днес полезният му ефект в това отношение е доказан и от съвременните научни изследвания. Смята се, че ключова роля играят антибактериалните и противовъзпалителни качества на меда, както и способността му да подхранва тъканите. Освен за лечение на инфектирани рани, медът може да помогне и за подобряването на кожни състояния като псориазис, хемороиди и херпес.

Медът намалява кашлицата

Според изследванията медът може не само да помогне при лечението на дразнещата кашлица, но и дори да е по-ефективен от стандартните лекарствени средства, без да има никакви странични ефекти, което го прави особено подходящ за деца (над 1 година).

Освен всички тези положителни ефекти върху здравето – и фактът, че е толкова вкусен! – медът е източник и на витамини (С и В), минерали (калций, желязо, калий, цинк, мед, манган, селен), протеин и фибри, което го прави незаменима част от балансираното хранене.

 

Поръчай 100% натурален мед директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

One response to “7 причини да хапвате по-често мед

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *