8 причини да приемате по-малко захар
Съвети за здраве, Храна за размисъл

8 причини да приемате по-малко захар

Знаем, че не е добре да приемаме прекалено много захар (всъщност, дори и не чак толкова много пак не е добре).

Обикновено първото, за което се сещаме като асоциация с намаляването на сладкото, е намаляването на килограмите. Но ползите от ограничаването на захарта могат да се разпрострят далеч отвъд мерилката на кантара.

Как ще се отрази намаляването на захарта на здравето? Вижте тези осем причини, които ще ви убедят да ограничите сладките неща.

Ще сте по-щастливи

Приемът на високо количество захар може да доведе до рязко покачване на енергията, която да ви накара да се почувствате по-активизирани и мотивирани. Но за кратко. Крайният резултат може да е никак приятен, и дори да доведе до хронични депресивни състояния.

Захарта въздейства на мозъка подобно на някои нелегални наркотични вещества – и може да доведе до нервни сривове и симптоми на зависимост и абстиненция.

Връзката между захарта и депресията е установена и в изследване на 70000 жени в постменструална възраст, което установява много по-нисък риск от появата на депресивни състояния при жените, консумирали минимално количество добавена захар и рафинирани въглехидрати.

8 причини да приемате по-малко захар

Ще подсилите мозъка

Захарта може да е всичко останало, но не и храна за мозъка. Всъщност, добавените захари влияят върху мозъчните функции и могат да доведа до възпаление на нервните окончания.

С напредване на възрастта този процес може да е сред причините за поява на деменция и болестта на Алцхаймер.

А според едно от последните изследвания, съсредоточени върху причините за появата на Алцхаймер, болестта може да е разновидност на диабета, при която постоянната употреба на храни, богати на захар, затрудняват способността на мозъка да използва захарта като източник на енергия.

Ще подобрите здравето на сърцето

Освен че е причина за покачването на теглото (което може да е пряко свързано с по-високия риск от сърдечно-съдови заболявания), захарта може да е причина за появата на състояния като атеросклероза, високо кръвно налягане, кардиомиопатия, аритмия, васкуларни и артериални заболявания, всичко това вследствие на възпалителните процеси, активирани от нея.

Ще разкриете по-бяла усмивка

Майка ви беше права, и днес изследванията безусловно го доказват – захарта ще ви развали зъбите. Колкото по-малко захар консумирате, толкова по-малко риск от зъбни проблеми имате – това установява и изследване към кадедрата по стоматология от Университета във Вашингтон.

За нещастие, същото изследване открива и че повечето хора нямат представа колко точно добавена захар приемат.

8 причини да приемате по-малко захар

Ще предпазите черния дроб

Според едно скорошно изследване на Калифорнийския университет консумацията на захарта трябва да се контролира по същия начин, както се контролира и приемът на алкохол. Причината е сходният процес, по който и двете се преработват от черния дроб, както и последващият им ефект върху него.

Друго изследване показва, че дори да не сте с наднормено тегло и да не консумирате излишно количество калории дневно, намаляването на количеството приемани захари може да намали значително риска от чернодробни увреждания.

Ще намалите риска от диабет

Наднорменото тегло и диабета не задължително вървят ръка за ръка – всъщност, около 15% от американците, които страдат от хроничното състояние, са с нормално тегло. Но захарта е сред най-големите виновници – и дори само едно безалкохолно със захар дневно може да повиши риска от диабет тип 2 с 26%.

Ще намалите риска от рак

Няколко изследвания, проведени в Щатите, установяват връзката между ниската консумация на добавена захар и по-ниския риск от развитието на рак на гърдата, хранопровода и белите дробове.

Изследователите смятат, че причината се корени във факта, че фруктозата увеличава производството на протеини и мастни киселини от тялото, което може да е една от причините за развитието и разпространението на ракови клетки.

8 причини да приемате по-малко захар

Ще подобрите състоянието на кожата

По-малко акне и по-малко бръчки – добрата новина е, че няма значение в коя възраст сме, за да открием видими резултати върху кожата, стига да ограничим захарта.

Излишната захар в кръвопотока допринася за образуването на вещества, които увреждат колагена и еластина в кожата, и водят до кожни увреждания, включително бръчки и провиснала кожа.

Животът може да е сладък, дори без да му добавяме захар – насладете му се! И все пак, баланс и умереност във всичко е нужна, а крайностите не водят до нищо добро, и цялата работа е въпрос на качество и на количество.

Ако ще е сладко, нека да е истинско – изберете чисти продукти, пълни с естествена сладост, и страхотно вкусни!

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

3 responses to “8 причини да приемате по-малко захар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *