7 причини да спрете да купувате месо от супермаркета
Съвети за здраве, Храна за размисъл

7 причини да спрете да купувате месо от супермаркета

Ако сте от хората, които често пазаруват месо от супермаркета, било то нарязана шунка, прясно пилешко или телешки пържоли, може би е време да преосмислите подхода си.

Месото по щандовете и хладилните витрини може и да печели с цена, но реално да излезе доста по-скъпо или да крие неприятни тайни зад приятно розовия си вид.

Вижте по-долу седем причини защо да не купувате месо от супермаркета, а да предпочетете други варианти за снабдяване с прясно месо.

7 причини да спрете да купувате месо от супермаркета

Опаковките на суровото месо са ферми за бактерии

Случвало ли ви се е да сложите тарелка пилешко в торбата, само за да откриете че кръвта се е разтекла по всички продукти? Опаковките съвсем не са чак толкова надеждни, а суровото месо може да съдържа различни бактерии (ешерихия коли, листерия, салмонела), затова миенето на ръцете след контакт и продължителната топлинна обработка са повече от задължителни.

Срокът на годност може да е напълно измислен

Няма какво да се заблуждаваме, месото в супермаркета се продава докато изглежда и мирише що-годе приемливо (за съжаление сме виждали и случаи дори отвъд този момент). Хартиеният етикет, залепен върху опаковъчното фолио, в голяма част от случаите не говори абсолютно нищо, защото често се поставя в магазина, а контролът, за съжаление, е минимален.

Машината за рязане на месо е едно от най-мръсните места в магазина

Тънко нарязаните слайсове студено месо могат да са преносител на множество бактерии, включително ешерихия коли и листерия, в случай че острието на машината не се почиства редовно.

7 причини да спрете да купувате месо от супермаркета

Не пестите чак толкова от специалните оферти

Целта на големите табели в ярки цветове с множество удивителни много често не е да ни спести някой и друг лев, а да ни накара да си купим повече неща в по-големи количества. А разликата в цената да е минимална, или пък месото да е далеч от понятието за прясно.

Месото може да е пълно с лекарства

Животните в конвенционалните фабрики в голяма част от случаите се отглеждат в условия, далеч от идеалните – стрес, мръсотия, ниска имунна система, болести. Решението често е прием на антибиотици, не само като лекарство, но и като предпазна мярка.

При пилешкото разнообразието от лекарствата е най-голямо – обезболязващи, антибиотици, кофеин (пилетата растат по-бързо, колкото по-дълго са будни), дори антидепресанти (да, не се шегуваме, случаят е от Щатите, където след изследване установяват съдържание на прозак в пилешкото – очевидно интересна трактовка на понятието “щастливи кокошки”).

7 причини да спрете да купувате месо от супермаркета

Използват се химикали, за да е по-розово месото

Знаете как като оставите месото непокрито в хладилника за няколко дни, то се окислява и повърхността му придобива сивкав оттенък? В магазина обаче подобно месо не изглежда никак примамливо, и за целта голяма част от месото се обработва с въглероден оксид, който се свързва с миоглобина в месото и запазва яркочервения му цвят за по-дълго време.

Този процес носи кодовото название “опаковано в модифицирана атмосфера”, а обработеното по този начин месо може да запази свежия си вид в продължение на месеци.

Каймата може да съдържа месо от стотици животни

Факт, пълна мистерия е какво точно съдържа каймата. Но освен всичко останало, месото в нея може да е от неизброимо много животни, голяма част от тях на достолепна възраст (това е особено валидно за телешката кайма, която често се прави от прехвърлили млекодайната си вързаст крави).

 

Едва ли имате нужда от още убеждаване – предпочитаме да знаем откъде идва месото ни, кога е произведено и какво съдържа.

Наистина прясно месо от добре отгледани и хранени с истинска храна животни, както и колбаси, луканки и суджуци с неустоим вкус и аромат, без никакви вредни добавки, може да поръчате от нашите производители – разгледайте богатия избор в “Месарницата”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *