Защо варивата са толкова полезни
Сезонни богатства, Храна за размисъл

Защо варивата са толкова полезни

През 2016 Организацията на Обединените нации обяви годината на варивата, а ние подкрепихме с две ръце това решение.

Причината – изключителните хранителни и здравословни ползи, които притежават варивата. В групата влизат боб, леща, грах, нахут – или в общи линии всичко, което расте в шушулка.

Макар и да са една от най-познатите храни на човечеството – варивата присъстват в храненето на хората повече от 10000 години, малцина са запознати с качествата им.

А варивата са един от най-добрите източници на протеин и фибри, както и на значителни количества на витамини и минерали като желязо, цинк, фолат и магнезий.

Консумацията на само половин чаена чаша дневно може да подобри качествено диетата ни, като ни набави достатъчно от тези най-необходими ни полезни вещества.

Защо варивата са толкова полезни

Варивата са богати на фитохимикали, включително сапонини и танини, които притежават мощни антиоксидантни качества и могат да се окажат ключови за предотвратяването на редица сериозни заболявания, включително рак.

Освен това варивата подобряват липидния профил и могат да окажат положителен ефект върху редица фактори, свързани със здравето на сърдечно-съдовата система, като високото кръвно налягане, нивото на тромбоцитите и появата на възпалителни процеси.

Високото им съдържание на фибри и ниският гликемичен индекс ги прави подходящи за консумация при болни от диабет, като спомага за контрола на нивата на кръвната захар и инсулина.

Защо варивата са толкова полезни

Всичко изброено е повече от достатъчно, но ползите на варивата се разгръщат далеч отвъд човешкото тяло – те са и една от най-устойчивите култури, с минимален въглероден отпечатък и обогатяват почвата, върху която се отглеждат, като произвеждат азот. Добри за човека и добри за природата – какво по-хубаво?

 

Поръчай местни сортове боб и леща, пресен грах, нахут и други директно от производителите и зареди тялото с енергия и здраве! 

 

2 responses to “Защо варивата са толкова полезни

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *