5 стъпки към по-пълноценно хранене
Съвети за здраве, Храна за размисъл

5 стъпки към по-пълноценно хранене

Храната е не само гориво за тялото, но и източник на здраве и приятни емоции. За да извлечем най-доброто от взаимоотношенията си с храната, тези няколко прости, но функционални стъпки ще ни гарантират пълноценно изживяване за всички сетива.

Виж как да се научиш да възприемаш храненето по нов начин и да го превърнеш в неповторим акт на удоволствие, пълно с позитиви за доброто ти благосъстояние.

Погледни на храната с други очи

Не е тайна за никого, че до голяма степен се храним с очите си. Цветовете привличат вниманието ни, и дори най-обикновеното ястие се превръща в акцент на масата, когато съчетава в себе си повече от един цвят.

Представи си например съчетание на жълти, зелени и червени чушки, или наситено розовото на сочен грейпфрут, или зелената свежест на спанака, допълваващ изчистеното бяло на пилешките гърди, с акцент от ярко червени зърна от нар…

Комбинациите са безбройни, но едно е сигурно – природата се е постарала с палитрата, така че освободи художника в себе си, когато аранжираш чинията!

5 стъпки към по-пълноценно хранене

Позволи на обонянието да те води

Със сигурност ти се е случвало да се опитваш да се храниш със запушен в следствие на настинка нос… няма нищо забавно в цялата работа, нали така?

Обонянието е един от начините да извлечем най-голямо удоволствие от храната. Защото ароматът на цвъртящия в зехтин чесън, или канелата, запичаща се върху ябълките, или пресния стрък розмарин върху пилешкото просто не могат да се сравнят с нищо друго.

Позволи на ароматите да се разгърнат за гарантирано удовлетворяващ резултат!

5 стъпки към по-пълноценно хранене

Поиграй си с езика и усети текстурата на храната 

Разкашкан зелен боб за гарнитура, сос бешамел на бучки, слепнат ориз… познат на мнозина кошмар от детската градина, към който никой не иска да се връща.

Текстурата на храната е от значение не само защото никой не обича преварени зеленчуци, но и защото разнообразието прави всичко по-интересно.

Съчетай меко с хрускаво, разчупи еднообразието и не забравяй – зеленчуците винаги е добре да са една идея ал денте, не само защото са по-вкусни, но и защото съхраняват в по-голяма степен витамините и минералите си.

5 стъпки към по-пълноценно хранене

Отдай се на разнообразието от усещания

Когато се храним, нито едно сетиво не си почива, всички те работят в синхон, за да получим максимум удоволствие и да усетим многообразието, което съчетава в себе си дори най-простото наглед ястие.

Солено, сладко, кисело, горчиво или умами (петият вкус, в превод от японски “приятен вкус”, или онова усещане за пикантност, за апетитност, завършеност и наситеност на храната) – в добрата храна различните вкусове се съчетават и допълват, за да доведат рецепторите ни до екстаз.

Не се колебай да експериментираш с подправки, сосове, аромати – защото (въпреки мнението на мнозина) да се храниш полезно и здравословно, в никакъв случай не означава да се храниш безвкусно!

5 стъпки към по-пълноценно хранене

Наслади се на преживяването

Не е необходимо да си в луксозен ресторант и с петстепенно меню, приготвено от шеф готвач, за да превърнеш храненето в запомнящо се изживяване. Отдели време и внимание на храната, остави всички сетива да й се насладят бавно, спокойно, всеотдайно – няма нищо друго по-важно в този момент.

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве! 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *