9 храни с високо съдържание на мазнини, полезни за здравето
Съвети за здраве, Храна за размисъл

9 храни с високо съдържание на мазнини, полезни за здравето

Всички можем само да се радваме, че времената, в които се смяташе, че мазнините са основна причина за куп здравословни проблеми, включително затлъстяването, отминаха. И вече нито един здравомислещ човек не би препоръчал да заменим истинската храна с нещо, от което са извлечени почти всички полезни вещества, само за да е “с ниско съдържание на мазнини”.

Точно обратното – храните, богати на полезни мазнини, имат незаменими ползи за здравето. Те предпазват сърдечносъдовата система, помагат ни да усвоим витамините от храната, държат ни сити по-дълго време, и не на последно място – вкусни са!

Виж и кои са най-полезните мазнини, както и храните, с които ще си ги набавим.

9 храни с високо съдържание на мазнини, полезни за здравето

Колко вида мазнини има? 

Ненаситени: течни на стайна температура и особено полезни за сърцето. Ще ги намерим в ядки, семена, растителни масла и морска храна.

Наситени: твърди на стайна температура. Дълго време се смяташе, че са вредни, но все повече изследвания доказват обратното (стига да не се прекалява с количеството, разбира се). Основни източници са месото, маслото, както и някои растителни храни като кокоса.

Транс: течни мазнини, които се втвърдяват чрез процес на хидрогениране. Вредното им влияние върху организма е безспорно установено. Голяма част от държавите предприемат стъпки към пълната им забрана, но докато това се случи, предпочитаме да избягваме източниците им, които и без това не ни носят нищо полезно (основно продукти в шарени опаковки, чието съдържание прилича на инвентар на химическа лаборатория).

Кои са най-полезните мазнини, на които на наблегнем?

Зехтин

Може би няма друг продукт, чието влияние върху тялото да е толкова добре проучено, и няма две мнения по въпроса – зехтинът е истинска благодат! Освен фин и деликатен вкус и аромат, с които дарява всяко едно ястие, зехтинът носи и по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания, рак и диабет.

А според едно от последните изследвания, специфичните вещества, съдържащи се в зехтина, сред които олеична киселина и секоиридоиди, защитават тялото на клетъчно ниво и забавят процеса на стареене.

Плюс това, зеленчуците, задушени в зехтин, са по-богати на антиоксиданти, в сравнение с варените такива – да не говорим и колко по-вкусни са!

9 храни с високо съдържание на мазнини, полезни за здравето

Риба

Няма значение каква риба предпочитате, стига да присъства на масата ви минимум два пъти седмично (ние лично нямаме против и да е по-често).

Рибата е богата на полезните омега-3, EPA и DHA мастни киселини, които се грижат за доброто функциониране на мозъка ни, борят се с възпалението и намаляват риска от хронични болести.

9 храни с високо съдържание на мазнини, полезни за здравето

Авокадо

Освен страхотно допълнение към салати, сосове, дипове и паста, авокадото спомага и за намаляване на възпалителните процеси, които са един от главните виновници за сърдечносъдовите заболявания, като намаляват нивата на триглицеридите, холестерола и високото кръвно налягане.

А съдържащите се в него мазнини спомагат за по-доброто усвояване на витамини А, D, E и K, така че добавете повече авокадо в салатата, или просто подправете с масло от авокадо.

9 храни с високо съдържание на мазнини, полезни за здравето

Яйца

Ако някога сте опитвали омлет само от белтъци, значи знаете за какво става въпрос – добре, че жълтъците се отърсиха от лошата слава, с която ги товареха знайни и незнайни “експерти” толкова дълго време. Днес вече е ясно, че холестеролът, който приемаме с храната, не е пряко отговорен за нивото на холестерола в кръвта.

Яйцата са възможно най-добрата закуска, която ни зарежда с енергия, държи ни сити дълго време и активизира мозъчната ни дейност, благодарение на полезните омега-3.

Само да не забравим – яйцата от пасищни кокошки съдържат по-високи нива на омега-3, в сравнение с конвенционално отглежданите такива.

9 храни с високо съдържание на мазнини, полезни за здравето

Ядки

Когато е мислила за офис-хората, природата е създала ядките. Трудно ще намерим по-добър вариант за похапване в средата на деня, което ще ни засити и ще ни зареди с всичко необходимо, за да избутаме работния ден докрай.

Само една шепа ядки ни дава така нужните аминокиселини, ненаситени мастни киселини и витамин Е, които да ни поддържат във форма и достатъчно активни.

Плюс, че ни носят и до 50% по-нисък риск от диабет тип 2 и инфаркт, или поне така твърдят изследавнията. Ние нямаме нужда от допълнителна мотивация, за да не пропуснем ядките ежедневно.

9 храни с високо съдържание на мазнини, полезни за здравето

Шоколад

Край на гузните чувства, всеки път, когато посегнем към парченце шоколад – днес вече знаем, че ежедневната консумация е направо задължителна, ако искаме да се грижим за здравето си.

Високото съдържание на полезни мазнини в какаото (заради което и предпочитаме на заложим на шоколад с колкото се може по-високо съдържание на какао) се грижи за сърцето ни. Но освен това шоколадът “храни” добрите бактерии в червата, в резултат на което поддържат храносмилателната система в добро състояние.

И най-добрата новина, дошла напоследък – шоколадът не само не ни кара да пълнеем, но и ни помага да отслабнем, според заключенията на едно изледване, публикувано в Archives of Internal Medicine. То установява, че участниците, консумирали шоколад пет пъти седмично, имат по-висък индекс на телесната маса и по-ниско тегло, в сравнение с онези, които са пропускали шоколадовите изкушения.

9 храни с високо съдържание на мазнини, полезни за здравето

Кисело мляко

Пълномаслено, от мляко на крави, хранени на паша – това е най-доброто, което може да изберете, става ли въпрос за млечни продукти, включително кисело мляко.

Причината е по-високото съдържание на полезни мазнини в него, включително свързаната линолеева киселина CLA, която може да изиграе ключова роля в превенцията на хронични заболявания.

9 храни с високо съдържание на мазнини, полезни за здравето

Маслини

Няма как да пропуснем маслините, които – също подобно на извличания от тях зехтин – носят не една здравословна полза за тялото.

Освен че са богати на ненаситената олеична киселина, те са и много добър източник на антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждания, както и на желязо, мед и фибри.

9 храни с високо съдържание на мазнини, полезни за здравето

Семена

Големината в никакъв случай не е от значение, и семената са повече от добър пример в това отношение. Макар и някои от тях да са толкова мънички, че дори да не ги забележим върху салатата или поръската за хляба, те са заредени с полезни вещества.

Независимо дали тиквено, слънчогледово, конопено, ленено семе или чия, всички те са богати на омега-3, както и на протеин, фибри, витамини и минерали (особено витамин Е, желязо и магнезий).

Добавете ги смело към менюто, или използвайте студенопресовани масла от семена, за да си набавите здравословните мазнини.

9 храни с високо съдържание на мазнини, полезни за здравето

 

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

One response to “9 храни с високо съдържание на мазнини, полезни за здравето

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *