16 причини да забравите за преработените храни
Съвети за здраве, Храна за размисъл

16 причини да забравите за преработените храни

Сигурно ви се е случвало да забравите кутия с бисквити в шкафа, и няколко месеца по-късно да попаднете отново на нея по случайност. На пръв поглед добра новина – но всъщност причината бисквитите да са в същото състояние, както и в деня, в който сте ги купили, е същата причина, поради която да ги пропуснете.

Дългият живот на преработените храни се дължи на всичко онова, което искаме да избегнем в храната си – прекалено много рафинирана захар, сол, консерванти и почти никакви полезни вещества (дори опаковката да се опитва да ни убеди за съдържание на фибри и добавени витамини).

Как ще се отрази на тялото ни решението да спрем преработените храни, или най-малкото да ги ограничим до минимум? От намалено тегло до липса на мигренозни пристъпи, само хубави неща могат да последват от решението ни да забравим за съществуването им.

Вижте и още 16 причини да кажете НЕ на преработените храни.

16 причини да забравите за преработените храни

По-ниско тегло

Всеки път, когато посягате към пакетче снакс, чипс, соленки или сладки, пропускате възможността да заредите тялото си с полезни вещества. За сметка на това получавате количество ненужни калории, а липсата на фибри и протеин в преработените храни ви карат бързо пак да огладнявате и отново да търсите нещо за хапване.

По-чиста кожа

Тайната на чистата, гладка и мека кожа е не толкова в това колко скъп крем използвате, а с какво се храните. Повечето от консервантите и другите изкуствени съставки в преработените храни оказват влияние върху нивата на хормоните, което пряко се отразява на състоянието на кожата.

Блестящи и по-здрави очи

Ако пропуснете лъскавите опаковки за сметка на нещо истинско и чисто за хапване, има голям шанс да погледнете на живота с други очи. И това съвсем не е метафора, защото антиоксидантите, които се грижат за здравето на очите ни – като лутеин и бета каротин – се съдържат в най-високи количества в храни като спанак, моркови и картофи.

16 причини да забравите за преработените храни

По-здрави нокти

Чупливите, напукани нокти могат да са резултат от липсата на достатъчно истинска храна в менюто ни – ако искате да направите най-доброто за маникюра си, заложете на храни, богати на протеин и биотин. Яйцата и бадемите са отличен източник и на двете – перфектен вариант за сутрешна и следобедна закуска!

Повече енергия

Когато приемаме преработени храни, тялото ни получава разнообразие от вещества и химикали, които не са му познати и естествени. В резултат може да изхаби много повече енергия за храносмилането на тези продукти, което да ни накара да се почувстваме отпаднали и слабо мотивирани.

По-лъскава коса

Колкото повече преработени храни присъстват в менюто ни, толкова повече се лишаваме от полезните микро- и макроелементи, с които ни зарежда истинската, непреработената храна. Така например трудно ще си набавим едни от най-полезните мазнини, омега-3, които освен че се грижат за паметта и доброто функциониране на мозъка, поддържат и косата ни лъскава и здрава. Следващият път, когато пригладнеете в офиса, заложете на шепа орехи, вместо на солети, и не пропускайте рибата на обяд или вечеря поне два пъти седмично.

16 причини да забравите за преработените храни

По-добро настроение

Ако често сте раздразнителни без причина, може би причината е в храната, не толкова в това, че животът е гаден и нищо не върви. Всички химикали, които приемаме с преработените храни, могат да окажат влияние върху психическото ни състояние, а тялото ни да е неспособно да се “оптимизира” по естествен начин. Когато се храним балансирано, организмът ни се зарежда с необходимите вещества, за да функционира правилно, а в резултат се чувстваме по-добре – физически и психически.

По-добра физическа форма

Когато се храните зле, се чувствате зле. И последното, което искате, е да излезете за бягане в парка, или да се качите на колелото за една обиколка. Тялото просто не получава необходимата му енергия, за да има желание да я изхаби по правилния начин. Това, от което имаме нужда, са фибри, полезни мазнини и протеин, за да имаме сили и мотивация да се отдадем на каквато и била физическа активност.

16 причини да забравите за преработените храни

По-качествен сън

Богатите на захар и хидрогенирани мазнини храни не само се отразяват зле на теглото ни, те влияят и на качеството на съня ни и способността да се възстановяваме след предизвикателствата на деня. Прекаленият прием на захар влияе върху нивата на кръвната захар, което може да е причина да се въртим дълго в леглото, вместо да отпочинем добре, а мазнините могат да попречат на правилното функциониране на невро-химикалите в мозъка, които са отговорни за редовния сън.

По-малко целулит

Добри новини, момичета! Въпреки че основната причина за портокаловата кожа до голяма степен е генетична, можем да намалим неприятния целулит, като избягваме преработените храни, и особено месото. А едно хранене, богато на пресни или замразени плодове и много зеленчуци поддържа тялото по-тонизирано и с по-малко количество подкожни мазнини.

16 причини да забравите за преработените храни

По-оформени мускули

Пътят към плочките на корема може и да минава през фитнес залата, но започва в кухнята. Чистото хранене, богато на протеини и полезни мазнини, е първата стъпка към добре оформените мускули и стегнатите форми.

По-добър хормонален баланс

Хидрогенираните мазнини, с които са пълни преработените храни, не правят нищо добро за тялото. За разлика от тях, полезните ненаситени мастни киселини се грижат за баланса на хормоните, и особено на подтискащия апетита лептин, който е отговорен за способността на тялото да регулира теглото и метаболизма.

16 причини да забравите за преработените храни

По-добра защита от настинки и грип

Около 70% от имунните ни клетки се намират в храносмилателната система, и нищо чудно, че способността на тялото ни да се предпазва от бактерии, вируси и инфекции се влияе от това с какво се храним. А чистата храна е богата на витамини и пробиотици, които ни помагат за доброто функциониране на имунната система и защитата от болести.

По-редки главоболия

Ако си мислите, че количеството работа, което все не успявате да свършите, или приказливият колега са причина за следобедното главоболие, може и да бъркате. Причината може и да е небалансираното хранене, бедно на полезни вещества – няколко изследвания откриват връзката между правилната диета и по-редките пристъпи на мигрена.

По-стабилни нива на кръвната захар

Когато избягвате резките промени в нивата на кръвната захар, които се предизвикват от консумацията на рафинирана захар, сте в състояние не само да подобрите функционирането на метаболизма и да намалите теглото, но и да го поддържате по-лесно в здравословни граници.

16 причини да забравите за преработените храни

По-бистър ум

Не сме сигурни дали ставаме по-умни, но правилното хранене определено влияе добре върху мозъка ни – най-малкото по отношение на паметта, бързите реакции и способността за справяне с проблеми. За това отново са отговорни полезните мазнини и витамини от група В – които са в изобилие в авокадото, сьомгата и орехите. И в крайна сметка не трябва много мозък, за да се сетиш, че винаги е по-добре да избереш чистото, естественото и полезното, но пък помага!

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве! 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *