7 причини да стартираш кооператив за чиста храна
Други, Кариери

7 причини да стартираш кооператив за чиста храна

Ако все още не си разбрал, ние във farmhopping си търсим хора, луди по чистата и качествена храна, които да станат координатори на кооперативи и да ни помогнат в мисията да скъсим връзката между производителите и клиентите.
Но чакай малко, какво означава всичко това?

Теоретично

От английски “cooperative” като прилагателно означава “изискващ съвместна помощ, работейки за обща цел”, а на чист български думата “кооперация” означава “сдружение на физически лица с променлив капитал и с променлив брой членове, които чрез взаимопомощ и сътрудничество осъществяват дейност за задоволяване на техни икономически, социални и културни интереси”.

На практика

В света на чистата храна и здравите и щастливи хора “кооператив” е мястото, от което клиентите на farmhopping могат да вземат своите поръчки като алтернатива на доставката до дома.

7 причини да стартираш кооператив за чиста храна

Координаторът на кооператива е суперчовекът, който вдъхновява хората около себе си, без значение познати или непознати, да се хранят здравословно, като поръчват чиста храна всяка седмица до общата им локация. Този суперчовек е душата на компанията – познава всички, защото всеки път, когато има доставки седи там да посреща хората, да приема обратната им връзка и да пие едно вино кафе с тях. През останалото време суперчовекът получава насоки и информация от нас относно нови и интересни продукти и промоции, които споделя с компанията си чрез различни онлайн канали. Накрая всички се събираме заедно, за да дегустираме вкусотии, да представяме нови производители или да се учим как се прави домашна паста и все пак пием по едно вино.

Но защо е толкова хубаво да бъдеш суперчовек, опа, имаме предвид координатор?

 1. Подкрепяш българските производители 
Колко километра е пропътувала вечерята на средностатистическото българско семейство? Сигурно може да си изкара Miles & More карта. Това вреди не само на природата, но и на местната икономика. А и нека бъдем честни – едва ли полските картофи превъзхождат с нещо българските по вкусови качества.
7 причини да стартираш кооператив за чиста храна
2. Създаваш общност
Храненето винаги е било социално преживяване. Закуска със семейството, обяд с колегите, вечеря с приятели – храната има силата да сплотява. Защо да не пазаруваме заедно?
3. Кооперативът ти е начин за пестене на ценни ресурси
Кооперативите са микрообщности, които спестяват много както на членовете си (доставката е на по-ниска цена в сравнение с доставката до адрес), така и на природата (шофьорът кара 10 поръчки на един адрес, вместо да обикаля 10 различни точки на града).
4. Улесняваш достъпа до чиста храна на хората около себе си 
“Нека храната бъде твоето лекарство” е казал Хипократ преди хиляди години, но днес да открием истинското става все по-трудно. А би могло да не е, от нас зависи.
7 причини да стартираш кооператив за чиста храна
5. Ставаш действащо звено в една своеобразна хранителна революция
От десетилетия човечеството е свикнало да купува храната си от магазина. Само че тя не расте по рафтовете на супермаркетите и за съжаление колкото и да е удобна тази система за някои, тя води до разхищаване на тоновете свръхпродукция, които се произвеждат всеки ден.
Всяка поръчка през farmhopping трябва да бъде направена минимум 48 часа преди желаната дата на доставка, за да може фермерът да произведе съответния продукт. Специално за теб. Колко мило, нали?
6. Спестяваш
Получаваш седмична процентна отстъпка от поръчките си през farmhopping, a в зависимост от размера на кооператива  ще има и нещо отстрани.
7. Работа в екип
Ще получаваш съвети, насоки и идеи от нас, а ние сме млад екип от хора, за които статуквото е просто поредното предизвикателство за промяна.

 

Звучи добре, нали? Набираме координатори за София и Пловдив! Присъедини се сега 🙂
7 причини да стартираш кооператив за чиста храна

One response to “7 причини да стартираш кооператив за чиста храна

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *