30 лоши хранителни навика, които да забравите, щом навършите 30 (част 1)
Съвети за здраве, Храна за размисъл

30 лоши хранителни навика, които да забравите, щом навършите 30 (част 1)

На пръв поглед навършването на 30 години може и да не ви накара да се почувствате по-различно. Но неизменно – и неусетно – в един момент ще осъзнаете, че нещата малко или много започват да се променят.

Може би ще се случи на сутринта след повече от необходимата бройка коктейли и среднощен пир с дюнери и пържени картофки; може би когато се окаже, че онези пет кила не се свалят толкова бързо, както преди.

За съжаление, неизбежно е и няма как да си го отречем – времето лети, и телата ни се променят. Макар съвсем до скоро да не сме усещали влиянието на лошите хранителни и житейски навици, в един момент ще трябва да вземем нещата в ръце.

И да подходим по-сериозно и отговорно към себе си, ако искаме да останем в добра форма и здраве с напредването на годините. Някои неща принадлежат само на миналото – добавете и тези лоши хранителни навици към списъка.

30 лоши хранителни навика, които да забравите, щом навършите 30 (част 1)

Да избирате сладко за закуска

Няма нищо лошо в нещо сладко от време на време, но определено не е най-добрият избор за старт на деня – захарта може и да носи бърз приток на енергия, но малко по-късно води до рязък спад. Вече би трябвало да сте наясно – храната е гориво, така че заредете тялото си с най-доброто за оптимален старт. Най-добрият избор е богат на протеини и фибри: яйца, овесени ядки, пълнозърнест хляб, авокадо, плодове, кисело мляко, ядки, мед.

Да заменяте закуската с кафе

Да не закусвате въобще е почти толкова лошо за тялото, колкото и да закусвате с неправилните продукти. Тялото има нужда да прекъсне режима на гладуване, в който е влезнало през нощта, и има нужда да се зареди с енергия, за да има достатъчно запас, от който да черпи през деня.

Да зареждате кухнята с вредни храни

Далече от очите, далече от… устата, в нашия случай. Ако сте решили да се придържате към чистото хранене, първата стъпка е да изпразните хладилника и шкафовете в кухнята от всичко онова, което ще ви отклони от пътя. Няма нищо лошо в това от време на време да се отдадеш на изкушението, но нека това да е специален повод.

30 лоши хранителни навика, които да забравите, щом навършите 30 (част 1)

Да се разсейвате, докато се храните 

Ако по време на хранене около вас е пълно с разсейващи фактори – телефон, телевизор, лаптоп, малко вероятно е да обръщате внимание на това какво всъщност влиза в устата ви. Обикновено се храним поради две причини – или сме гладни, или ни е скучно.

Е, ако технологията е толкова незаменима на масата ви, колкото са вилицата и лъжицата, значи определено не ви е скучно. Но ако не обръщате внимание на процеса на хранене, има по-голяма вероятност да поемете повече, отколкото имате нужда. Съсредоточете се върху яденето, поредното клипче във фейсбук няма да избяга.

Да не пиете достатъчно вода

Възрастта оставя своите следи най-напред върху кожата, така че става все по-важно да я поддържаме в добро състояние. Първата стъпка е да й подсигурим необходимата хидратация, така че да й спестим усещането за сухота и опънатост. Освен това, приемът на достатъчно вода подпомага процеса на изчистване на токсините от тялото, и може да ни помогне да поемаме по-малко количество храна.

Да се храните късно вечерта

Дългите работни дни може и да са причината за това да не успявате да вечеряте навреме, но храненето – особено с неправилните продукти – късно вечер може да е причината следващия ден да е още по-дълъг и изморителен.

Избягвайте храни с високо съдържание на захар, сол и мазнини в късните часове, които затрудняват храносмилането, за да не се окаже, че цяла нощ после ще се въртите в леглото. Ако се налага да се храните по-късно, придържайте се към леки и чисти храни.

30 лоши хранителни навика, които да забравите, щом навършите 30 (част 1)

Да избирате нездравословния вариант

Представете си следния сценарий – ранен следобед в офиса, имате достатъчно време и задачки до края на работния ден, но пък никакво желание и мотивация. От скука, или от желание за нещо “вдигащо”, търсите нещо за хапване. Изборът се свежда до ябълка и шоколадов мъфин. Какво избирате? Да, знаем (за съжаление, от собствен опит), че почти във всеки един случай ще изберете мъфина.

А не би трябвало – ябълката е пълна със фибри, които ще ви държат сито по-дълго време, и ще ви подсигури прилив на енергия, благодарение на съдържащите се в нея естествени захари. Още по-добре, винаги дръжте на разположение шепа ядки, които ще се погрижат мозъка да остане в режим “готовност” до края на деня.

Да пиете като след взет изпит

Няма нищо лошо в чаша вино (или две) с яденето. Нито в един коктейл след работа. Но също така няма нищо лошо – всъщност, само позитиви за тялото, ако започнете по-често да си давате почивка. Един – или още по-добре, два дни в седмицата, без алкохол, а през останалото време – залагаме на качествени напитки, защото един от хубавите аспекти на това да сме над 30, е че вече можем да си го позволим.

30 лоши хранителни навика, които да забравите, щом навършите 30 (част 1)

Да не си набавяте достатъчно калории

Говорим на вас, момичета! Да гладуваш и да свеждаш количеството на приетите калории до минимум, с идеята да отслабнеш, е сред онези лоши решения, които просто трябва да останат в миналото на тийнейджърските години.

Да си във форма, означава да си здрав и силен, а ключът за това е не в количеството, а в качеството. Заложете на редовно, но балансирано хранене, и чисти, истински продукти – резултатите ще са повече от добри (и постоянни).

Да храните емоциите си

Да си нещастен, тъжен, отчаян, раздразнен или просто да ти е скучно е част от цикъла на живота. Но не позволявайте това да се отрази върху количеството и качеството на храната, която приемате – проблемите, причинени от стреса в работата или разбитото сърце няма да се оправят с кутия сладолед.

По-добре се отдайте на физическа активност – нищо не зарежда тялото така добре, както да изключиш потока на негативни мисли, докато тичаш в парка.

30 лоши хранителни навика, които да забравите, щом навършите 30 (част 1)

Да ядете прекалено много пържени храни

Съгласни сме, каквото и да си говорим, пърженото е много, много вкусно. Било то картофки, тиквички, пилешки крилца или дори филийки. Но за съжаление е откровено вреден начин за приготвяне на храна, и освен че ни кара да приемаме огромно количество мазнини, превръща дори най-добрите продукти във не толкова полезен избор.

Разбира се, че животът няма да е същият без порция пържени картофки – но нека те са по-скоро събитие, а не ежедневна практика. И задължително ги пригответе вкъщи, за да сте сигурни в количеството и качеството на мазнината, която ще използвате.

Да се докарвате до вълчи глад

Случвало ли ви се е да прекарате 30 минути в приготвянето на ястие, което ще ометете за няма и 5? Обикновено това става в дните, когато улисани в задачи, забравяме да ядем през деня – до момента, в който вече примираме от глад и се нахвърляме ожесточено на чинията. Или пък когато остават още толкова много неща за вършене, че просто-няма-време.

Но да седнеш, да се изключиш от всичко заобикалящо те и да се отдадеш само и единствено на храненето може да бъде истински удовлетворяващо занимание, и да доведе до по-ниски нива на стреса. Минимум 20 минути са необходими на мозъка да осъзнае, че се е нахранил, така че дайде време на тялото. И не забравяйте да дъвчите достатъчно, тялото ви само ще ви бъде благодарно.

30 лоши хранителни навика, които да забравите, щом навършите 30 (част 1)

Да не обръщате внимание на порциите

Количеството храна, което поемаме, зависи от физическата активност – естествено, че ако спортувате активно, би трябвало да приемате повече. Но е важно да обръщаме внимание на това не само какво слагаме в чинията си, но и колко, защото в крайна сметка, това е най-добрият начин да контролираме себе си и теглото си.

За целта когато сервирате, избягвайте маса тип “семейно събиране”, в което всичко е изложено и е много по-трудно да се възпрете да си сипете допълнително, дори вече да сте преяли, и използвайте по-малки чинии, в които порциите изглеждат по-големи.

Да избирате преработените храни пред истинските такива

Оцветители, консерванти, хидрогенирани мазнини, твърде много захар и сол… няма защо да изброяваме, преработените храни не са добър избор, независимо на колко години сте.

А всеки път, когато правите неправилния избор, лишавате тялото си от възможността да се зареди с полезни вещества, като го затормозявате допълнително с неестествените съставки.

30 лоши хранителни навика, които да забравите, щом навършите 30 (част 1)

Да консумирате прекалено много сол

В солта сама по себе си няма нищо вредно, дори напротив – всъщност, повече проблеми могат да възникнат от недостатъчния й прием. Но с напредването на възрастта е време да се замислим за това колко добавяме към ястията си, особено ако сме свикнали да сме повече от щедри със солницата, или често се храним навън, където не може да знаем колко сол се добавя в храната.

ВИЖ ОЩЕ: 30 хранителни навика, които да забравите, щом навършите 30 (част 2)

One response to “30 лоши хранителни навика, които да забравите, щом навършите 30 (част 1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *