8 ефекта на фибрите върху тялото
Съвети за здраве, Храна за размисъл

8 ефекта на фибрите върху тялото

Едва ли има и ден, в който се питате дали успявате да си набавите необходимото количество фибри. А би трябвало, особено ако менюто ви не включва изобилие от пресни плодове и зеленчуци.

С все по-топлите дни навън, сваляме все повече слоеве дрехи от тялото, и съвсем скоро ще дойде и онзи момент, в който няколкото кила, натрупани през зимата, ще станат повече от видими. Е, точно това имаме предвид, като казваме, че трябва по-често да си мислите за фибрите. Защото именно на тях може да припишем една от основните заслуги за по-лесното и бързо сваляне на излишните килограми.

И не само – ако грижата за външния вид ви се вижда проява на суета, замислете се тогава за ползите върху здравето на сърцето. Защото кой не иска здраво сърце, а фибрите правят точно това!

Ще добавим и малко цифри – нищо не действа толкова отрезвително, колкото суровите факти, и като казахме сурови, точно в тези продукти ще намерим най-голямо количество фибри. Препоръчва се да консумираме около 32 г фибри дневно, което може и да звучи доста на пръв поглед, но ако включите достатъчно чиста, истинска храна в менюто си, не е никак непостижимо.

А защо трябва да внимаваме ежедневно да си набавяме необходимото количество? Защото ако консумирате достатъчно фибри…

8 ефекта на фибрите върху тялото

Няма да губите време в тоалетната

Ако редовно ви се случва да прекарвате прекалено много време в двете нули, а резултатът да е кръгла нула, това е сигурен начин да разберете, че не си набавяте достатъчно фибри. Резултатът – забавена храносмилателна система и затруднен процес по извеждането на продуктите навън.

8 ефекта на фибрите върху тялото

Няма да сте постоянно гладни

Ако току-що сте омели огромна чиния, само да за усетите няма и половин час отново надигащ се глад в стомаха, значи проблемът не е в количеството, а в качеството. И по-точно, в чинията ви са липсвали фибрите. На тях дължим усещането за ситост по-дълго време, заради способността им да забавят процеса на храносмилане.

Няма да качвате тегло

Пряко свързано с по-горното – когато не ядем достатъчно фибри, огладняваме по-бързо, и ядем по-голямо количество, отколкото имаме нужда. Резултатът – повече кила, отколкото имаме нужда.

Ще контролирате нивата на холестерола

Колкото по-малко разтворими фибри консумирате (онези, които се съдържат в овесените ядки, бобовите растения и брюкселското зеле, например), толкова по-голям е риска от високи нива на холестерола. Според учените това се дължи на способността на фибрите да “прихващат” плаката, която се натрупва по стените на артериите и е причина за покачването на нивата на холестерола.

8 ефекта на фибрите върху тялото

Ще намалите риска от сърдечни болести

Наднорменото тегло и високият холестерол са сред основните фактори, влияещи върху здравето на сърцето и по-високия риск от сърдечни заболявания. А количеството фибри, които поемате ежедневно, могат да окажат благоприятно влияние върху всичко това.

Ще намалите риска от диабет тип 2

Ако редовно консумирате храни с ниско съдържание на фибри и с висок гликемичен индекс, имате два пъти по-висок риск от развитието на диабет тип 2. Причината е във факта, че фибрите спомагат за контролирането на кръвната захар и инсулина.

Ще сте по-малко уморени

Резките промени в нивата на кръвната захар, освен да са главен фактор за повишения риск от диабет тип 2, водяг и до неприятното усещане за умора и сънливост – последното, което искате в един натоварен ден.

8 ефекта на фибрите върху тялото

И не на последно място – ще си набавите и други полезни вещества

Ако не приемате достатъчно фибри ежедневно, това означава, че в менюто ви липсват основните храни, с които си ги набавяте – пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, варива. Така че пропускате да си набавите и останалите полезни вещества, които носят те – витамини, минерали, антиоксиданти, тоест всичко, което ни поддържа в добра форма и здраве. Не е никак трудно да си набавите всичко това – тези 18 богати на фибри храни, които да консумирате всеки ден са всичко, от което имате нужда. 

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве! 

 

3 responses to “8 ефекта на фибрите върху тялото

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *