Най-добрите храни за отслабване
Съвети за здраве, Храна за размисъл

Най-добрите храни за отслабване

По-топлите дни навън и все по-настойчивото слънце, което успява да пробие досадните облаци и градския смог, освен че ни усмихва, ни кара да отхвърляме все повече слоеве дрехи. За да не останем неприятно изненадани в последния момент, е добре да започнем да мислим по-отрано за неприятните странични ефекти от студеното време.

Да, става въпрос точно за онези 1-2-3-да не изброяваме колко точно килограма, резултат от по-дългите вечери и липсата на мотивация да правиш каквото и да било в студа.

За целта разчитаме на две неща – правилно хранене и физическа активност. Но има и добра новина – някои храни имат невероятната способност да ни окажат допълнителна помощ в борбата ни с онези няколко досадни килограма в повече. Вижте и кои са най-добрите храни за отлабване, които ни помогат да влезем обратно във форма.

Най-добрите храни за отслабване

Храните, богати на витамини от група В 

В-витамините са важни в процеса на отслабване, защото помагат на тялото да преработи въглехидратите в глюкоза – или иначе казано гориво, което да подпомогне усилията ви във фитнеса.

Освен това подпомагат производството на серотонин – хормонът, който ни кара да се чувстваме добре (все едно мисълта, че ще изглеждаме по-добре, не е достатъчно).

За максимално количество витамини от група В наблегнете на сьомга и морски дарове (миди, стриди, скариди, раци), телешко (препоръчително да е от животни, хранени на паша, заради по-високото съдържание на полезни вещества в месото) и яйца.

Най-добрите храни за отслабване

Храните, богати на витамин С 

Плодовете и зеленчуците, богати на витамин С – като цитруси, червени чушки, домати, боровинки, череши и киви – помагат на тялото да ограничи производството на кортизол.

А кортизолът, наричан още и хормон на стреса, има неприятната способност да води до увеличаване на мастните натрупвания в областта на талията – още една причина да искаме да го избягваме.

Най-добрите храни за отслабване

Зеленолистните зеленчуци

Тъмнозеленият цвят на листата е гаранция за съдържанието на фолиева киселина, още едно вещество, което помага да държим хормоните на стреса под контрол.

Освен това получаваме и желязо, което увеличава издръжливостта ни по време на натоварващите физически занимания, и намалява риска от анемия, състояние, присъщо на голяма част от жените.

Така че следващия път, когато приготвяте салата, спокойно може да пропуснете айсберга, от който ще си набавите основно вода, за сметка на по-богатите на полезни вещества рукула, спанак или кейл. Колкото по-тъмно зелени са листата, толкова по-добре.

За максимално полезен ефект, комбинирайте с източници на витамин С (парченца червен грейпфрут, чушки, лимонов сок), за да оптимизирате абсорбирането на желязото.

Най-добрите храни за отслабване

Киноа

Причината всичко да говорят за киноа напоследък не е случайна – малките зрънца са изключително богати на фибри, които ще регулират нивата на кръвната захар и ще ни държат сити по-дълго време.

Освен това киноата е отличен източник на протеин, който ще ни даде достатъчно сили да се справяме с активните занимания.

Най-добрите храни за отслабване

Кафе

Освен че ще ви вдигне от леглото и ще ви изпрати тонизирани в света навън, кафето има и още куп полезни способности – може да се окаже фактор в превенцията на рак, Алцхаймер, Паркинсон, диабет тип 2, въобще има куп полезни ефекти. А най-безспорният от тях е, че кофеинът в него дава бонус енергия, която да изразходим за физическа активност.

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве! 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *