6 грешки, които допускате при печенето на пиле
Как се прави?, Храна за размисъл

6 грешки, които допускате при печенето на пиле

Взимаш едно пиле, слагаш го в тавата и го хвърляш във фурната… няма какво толкова да се обърка при печеното пиле, нали? Всъщност има.

Цялото печено пиле звучи като една от най-простите рецепти, с които дори абсолютно начинаещ в кухнята ще се справи, и все пак има няколко често срещани грешки, които се допускат при приготвянето му.

А резултатът може да е от разочароваща липса на вкус до сухо и жилаво месо… и нищо общо с хрупкавата коричка, която очаквахме.

Вижте кои са тези най-често срещани грешки при приготвянето на печено пиле, за да сте сигурни, че няма да ги допуснете.

6 грешки, които допускате при печенето на пиле

Страхувате се от подправките

Когато печете цяло пиле, искате хрупкава коричка и сочно, ароматно месо, нали така? За целта натрийте много добре навсякъде със сол – и като казваме навсякъде, точно това имаме предвид – под крилцата, по гърба, между кълките, и задължително отвътре. Не пестете солта, защото именно това ще подсигури хрупкавостта на коричката.

Не забравяйте и черния пипер – комбинацията сол и черен пипер е задължителна, и напълно достатъчна, ако търсите изчистен и прост вкус на истинско пиле. Но може да добавите и други подправки по ваш вкус – отлични допълнения са розмарин, мащерка, лимон, чесън.

Напълнете вътрешността на пилето с цели клонки от подправките, смачкани скилидки чесън, разполовен лимон за невероятен аромат и бонус сочно месо.

Бързате да го сложите във фурната

Преди да пристъпите към печенето, дайте време на пилето да си почине на стайна температура – около 35-40 минути ще са му достатъчни.

Ако преместите пилето директно от хладилника във фурната, ще увеличите времето му за готвене, а месото няма да успее да се изпече равномерно.

Не забравяйте и да подсушите хубаво пилето, преди да го овкусите и сложите да се пече – използвайте домакинска хартия или чиста кърпа, за да сте сигурни, че няма излишна влага (особено ако сге го измили преди това).

Не избирате правилната температура

Вие решавате – бавно на ниска температура, или бързо на висок градус, според това какво търсите като резултат. За лепкава кожа и разтапящо се месо, печете на ниска температура в продължение на поне няколко часа.

Но ако търсите лъскава, хрупкава кожичка, ще приготвите пилето на висока температура за по-кратко време (обикновено около 40 минути до час).

Не оставяте готовото пиле да си почине

Знаем, че вече нямате търпение. Обаче ако веднага след като изключите фурната, прехвърляте пилето в чиния и започвате да режете порции, рискувате да развалите цялата работа точно на финала.

Най-важно е да оставите соковете на пилето да се разнесат равномерно навсякъде – а ако избързате с рязането, те просто ще изтекат.

Оставете го за 15 минутки (сипете си една чаша вино, междувременно), обещаваме, че чакането ще се възнагради.

6 грешки, които допускате при печенето на пиле

Не използвате мазнината по време на печенето

Ако сте избрали хубаво, качествено пиле, значи по време на печенето от него ще се отдели количество мазнина, която е направо кощунство да не използвате.

Поставете нарязани на едно парчета лук, моркови, картофи под пилето (не около него), така че да уловят всички изтичащи от него аромати и вкусове, за невероятна гарнитура.

Не избирате правилното пиле

Вижте отново първото изречение от по-горния пасаж. Ако направите компромис с качеството или цената на пилето, правите компромис и с резултата, който ще получите при печенето.

Липса на вкус (или още по-лошо, неприятен вкус), сухо месо, или пиле, което се е стопило наполовина… няма какво да си говорим повече. За най-добри резултати, най-важно е да заложите на истински, качествени продукти. Пилето не прави изключение.

 

Поръчай пасищно пиле и други пресни продукти директно от малките ферми производители и развихри въображението в кухнята!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *