5 причини да изберете зелените храни тази пролет
Пролет, Сезонни богатства, Храна за размисъл

5 причини да изберете зелените храни тази пролет

Зеленият цвят е най-яркият символ на пролетта, и не само заради раззеленилите се дървета и храсти. Не знаем за вас, но за нас пролетта настъпва с първата зелена салата, с аромат на пресен чесън и хрупкави перца от лук… нищо друго не ни съживява по същия начин след дългите зимни дни.

И не само – крехкият спанак, леко задушен в масло и чесън, или традиционната супа от коприва, и дори баница с лапад и киселец. Или дори експериментите с по-нетрадиционните, но все по-популярни зеленолистни като манголд, кейл или листа от глухарче…

Не пропускайте да добавите зелен цвят в менюто си нито един ден, не само защото всичко в природата през този сезон ви го подсказва, но и защото зеленолистните зеленчуци са пълни от върха до корена с полезни вещества и супер способности.

Ето и още пет причини да изберете зелените храни и да им отделите подобаващо място в менюто си.

5 причини да изберете зелените храни тази пролет

Зелените храни ви помагат да останете по-млади

Витамин К играе важна роля за кръвосъсирването, и може да е от значение при предотвратяването на редица заболявания, свързани с напредването на възрастта и недостига му – като например сърдечносъдови проблеми, чупливост на костите или калциране на артериите или бъбреците.

Само една чаена чаша зеленолистни зеленчуци от който и да било вид може да ви помогне да си набавите почти цялото необходимо количество витамин К за деня, а ако изберете манголд или кейл, ще си набавите между 3 и 5 пъти повече.

5 причини да изберете зелените храни тази пролет

Зелените храни намаляват холестерола

Високото съдържание на фибри в листни зеленчуци помага на организма да се изчисти от остатъчните продукти вследствие на храносмилането и дава възможност на черния дроб по-бързо да преработва холестерола.

За да извлечете максимума фибри, консумирайте зеленчуците сурови под формата на салата или смути, или след лека топлинна обработка, например задушени или на пара.

Зелените храни поддържат зрението добро

Листните зеленчуци са източник на картеноиди, както и на антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които се грижат за здравето на очите и намаляват риска от катаракта и уврежданията, настъпващи с напредването на възрастта.

5 причини да изберете зелените храни тази пролет

Зелените храни зареждат тялото с енергия

Казахме ли вече, че зеленото е символ на новата енергия в природата? Оказва се, това си има и чисто научно обяснение – зеленолистните зеленчуци са източник на витамини от група В, особено на В5, които помагат на тялото да превърне въглехидратите от храната в глюкоза, която да използва като източник на енергия.

Не забравяйте само, че витамините от група В са водоразтворими, което означава, че тялото не може да ги складира и трябва да си ги набавяте ежедневно.

5 причини да изберете зелените храни тази пролет

Зелените храни подобряват здравето на костите

Леко стипчивият или кисел вкус на някои от листните зеленчуци е добър знак – това означава, че съдържат повече калций. Малко е вероятно само с тях да успеете да си набавите препоръчителната дневна доза (която е около 1000 мг за жени между 31-50 години, които са най-застрашени от заболявания на костите), но поне ще отметнете не малко количество – в 1 ч.ч. спанак, манголд или кейл си набавяте около 100 мг.

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

One response to “5 причини да изберете зелените храни тази пролет

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *