8 полезни хранителни навика за повече енергия
Съвети за здраве, Храна за размисъл

8 полезни хранителни навика за повече енергия

Ако стресът в работата и жонглирането между ежедневните задачи ви идват малко в повече, тези няколко хитрини може да са ви от полза да си възвърнете жизнената енергия в моментите, в които имате най-голяма нужда.

Дори само малка промяна в начина на хранене в правилната посока, може да е причина за повишени нива на енергия, повече способност за концентрация и издръжливост на ежедневните предизвикателства.

Вижте и кои са полезните хранителни навици, които ще ви помогнат да се заредите с енергия.

8 полезни хранителни навика за повече енергия

По-малко кафе, но по-често

Ако сутрин разчитате на огромна чаша силно кафе, за да започнете деня с отскок, всъщност може и да залагате подмолен капан сами на себе си, и малко по-късно да изпаднете в абсолютна липса на енергия.

Според изследователите от Харвард е по-добре да заложите на чести, но ниски дози кофеин, които влияят по-добре върху способността за концентрация и борбата с умората.

8 полезни хранителни навика за повече енергия

…Или предпочетете чай

Ако търсите нещо с кофеин, чаят може и да се окаже по-добрата алтернатива на кафето – той има същият вдигащ ефект, но без да влияе негативно върху качеството на съня.

8 полезни хранителни навика за повече енергия

Съчетавайте протеини с въглехидрати

Само да уточним, става дума за сложни въглехидрати, които в съчетание с протеин дават бърз приток на енергия, без онзи неприятен срив, който следва малко по-късно, както при простите въглехидрати.

Ако усетите липса на сили или пригладнеете през деня, заложете на пълнозърнест сандвич с риба, кисело мляко с овесени ядки или просто на плодове и шепа ядки.

8 полезни хранителни навика за повече енергия

Не забравяйте за хидратацията

Умората често е начинът на тялото да ни напомни, че му липсва достатъчно течност, но ако обикновената вода ви е скучна, изберете чаша (или още по-добре две) сода с лед и резанчета лимон.

Ароматът на цитрус не само ще придаде вкус на водата, но и ще накара сетивата ви да се почувстват по-освежени и заредени с енергия, а студеният лед допълнително ще ги върне към нов живот.

8 полезни хранителни навика за повече енергия

Сложете броня от желязо

Ако често се чувствате отпаднали, въпреки че се наспивате добре, може би причината е в липсата на желязо, минералът, който отговаря за производството на хемоглобин. Хемоглобинът е този, който разнася кислорода до клетките в тялото, така че то да може да произвежда енергия.

Препоръчителните дневни дози са около 19 мг желязо за жени и около 8 мг за мъже, като имайте предвид, че макар и много растителни храни да съдържат желязо, то се усвоява по-трудно от организма, в сравнение с това в животинските храни.

Ако все пак предпочитате растителните източници, съчетавайте ги с източник на витамин С, за да подпомогнете усвояването на минерала.

8 полезни хранителни навика за повече енергия8 полезни хранителни навика за повече енергия

Закусете с повече фибри 

Когато закусвате с богата на фибри храна, тя отнема по-дълго време за храносмилане, така че нивата на кръвната захар остават стабилни и не се стига до спад на енергията и рязко прегладняване няколко часа по-късно.

А ако добавите и протеин, комбинацията гарантира отличен старт на деня и оптимално високи нива на енергия.

8 полезни хранителни навика за повече енергия

Пробвайте с ябълков оцет 

Физическите активности и силният стрес могат да доведат до натрупването на млечна киселина в тялото, което да предизвика чувство на умора.

Странно, но факт – аминокиселините, които се съдържат в ябълковия оцет, действат като антидот в това отношение. Плюс, наличието на калий и ензими допълнително могат да повлият в посока презареждане.

Следващият път, когато ви налегне тягостно чувство на безпричинна умора, разтворете 1-2 лъжички ябълков оцет в чаша вода и пробвайте, може и да е от полза.

8 полезни хранителни навика за повече енергия

…Или хапнете нещо сладко

Стига да не е обвито в целофан, разбира се. Природата се е погрижила да ни подсигури най-доброто за бърз прилив на енергия – естествената енергия от меда. 1-2 лъжици могат да са напълно достатъчни да ви вкарат отново в ритъм (може да ги добавите и към чашата вода с ябълков оцет).

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве! 

 

One response to “8 полезни хранителни навика за повече енергия

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *