7 начина на тялото да ви каже, че консумирате прекалено много захар
Съвети за здраве, Храна за размисъл

7 начина на тялото да ви каже, че консумирате прекалено много захар

Знаем, че нищо добро не идва от бялата захар. И дори да правим всичко възможно, за да я избегнем, тя намира достатъчно подмолни начини да се намести в менюто ни, особено ако често ни се случва да се храним навън.

Световната здравна организация препоръчва не повече от 5% от приеманите дневно калории да идват от добавена захар, което се равнява на около 6 чаени лъжички.

Единственият начин да контролираме приема й, е като следим количеството, описано на етикетите – и да, знаем колко е досадно.

Затова вижте и тези няколко начина, по които тялото ви се опитва да ви каже, че консумирате повече от необходимата захар.

7 начина на тялото да ви каже, че консумирате прекалено много захар

Имате повече пъпки от обикновено

Ако приемате прекалено много захар, това най-лесно ще се забележи по състоянието на кожата – пъпки, черни точки, омазняване са най-честите видими резултати.

Тотално изтощени сте

Ако започвате деня си със богата на захар закуска – да кажем, филия бял хляб със сладко, има голям шанс малко по-късно следобеда да изпаднете в пълно изтощение, липса на мотивация и дори да се появи главоболие.

Причината е в резките промени в нивата на кръвната захар, което ще избегнете, ако предпочетете балансирана закуска, съдържаща протеин и фибри.

7 начина на тялото да ви каже, че консумирате прекалено много захар

Зъболекарят ви има лоши новини

Когато бактериите в устата разграждат какъвто и да било въглехидрат (било то паста, шоколадов бонбон или картофена салата), те отделят киселина, която в комбинация със слюнката води до образуването на плака.

А ако тя не бъде отстранена, се натрупва по зъбите и започва да разрушава емайла – или, с други думи, дава началото на развитието на кариеси.

Единственият вариант – четката и пастата за зъби след всяко хранене.

Кръвното ви е високо

Нормалните граници са около 120/80, а високият прием на захар може да окаже негативно влияние върху нивата на кръвното налягане.

Медицинските експерти твърдят, че когато става въпрос за поддържане на здравословни граници, ограничаването на приема на добавена захар е много по-важно от това на солта, която традиционно се смята за големия виновник.

А високото кръвно налягане е основен рисков фактор за появата на сърдечносъдови заболявания, така че си струва да се замислим в тази посока.

7 начина на тялото да ви каже, че консумирате прекалено много захар

Имате висок холестерол

За разлика от кръвното, промяната в нивата на холестерола трудно ще усетим на физическо ниво, освен ако не си направим тест на кръвта (нещо, което е препоръчително да правим периодично и чисто профилактично, просто да знаем как седят нещата).

Ако след кръвната картина се окаже, че нивата на холестерола са по-високи, това може да е знак за прекомерен прием на добавена захар.

Тренировката ви е по-трудна от обикновено

Доброто зареждане на тялото е от голямо значение за качеството на тренировката, а храните, богати на захар, не са най-добрият избор.

Ако вдигнете рязко нивата на кръвната захар точно преди усилена физическа дейност, това може да ви накара да се почувствате много по-уморени след приключването й, или дори още преди това.

7 начина на тялото да ви каже, че консумирате прекалено много захар

Любимите дънки не ви стават

Ако разчитате на безалкохолни напитки да “подсладят” деня ви, докато опитвате да избутате задачите в работата докрай, не се учудвайте, когато следващия път скалата на кантара ви изненада неприятно.

Подсладените щедро безалкохолни (в това число се включват не само газираните, но и студените чайове, и дори плодовите сокове) не ни дават нищо ценно – те не засищат и не могат да заменят храненето, така че просто трупат ненужна захар в организма.

По-добре се заложете на вода, сода с лимон, кафе или чай, за да хидратирате тялото, без вредни добавки.

Тъжно ви е без причина

Можество изследвания откриват връзката между високия прием на добавена захар и по-големия риск от депресия.

Най-вероятно причината е във възпалителните процеси, които възникват в тялото вследствие на захарта, в това число простите въглехидрати като тези в белия хляб.

Според същите изследвания обратното също важи – храненето, богато на пълнозърнести продукти и сложни въглехидрати, води до по-нисък риск от появата на депресивни състояния.

7 начина на тялото да ви каже, че консумирате прекалено много захар

Никога не сте напълно сити

Защо е толкова лесно да посегнеш към още едно парче шоколадов кекс или още една лъжица сладолед?

Храните, които са богати на захар, обикновено са бедни на протеин и фибри, които ни карат да се чувстваме сити.

Затова и не активират същите механизми в тялото, които го карат да осъзнае, че се е нахранило и няма нужда от повече.

 

Поръчай чиста храна директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *