5 стъпки за перфектно печено месо
Как се прави?, Храна за размисъл

5 тайни на перфектно изпеченото месо

И то не какво да е месо, а голямо парче месо. Ако искате да превърнете празничната маса в събитие, нищо друго не впечатлява така, както го прави едно голямо парче месо, изпечено до съвършенство.

То е златисто и хрупкаво отвън, сочно и крехко отвътре, с гъделичкащ сетивата аромат и разтапящ се на езика вкус.

В случай, че планирате да блеснете на кулинарната сцена с печен бут, плешка или друго голямо парче месо, следвайте тези няколко стъпки – резултатът няма да ви разочарова.

5 стъпки за перфектно печено месо

Подправете месото вечерта преди печенето

Когато приготвяте голямо парче месо за печене, не трябва да пестите от подправките, дори това да са само сол и пипер. А за да сте сигурни, че те ще достигнат до вътрешността на месото, а не само на повърхността, подправете го деня преди да пристъпите към приготвяне.

Натрийте го обилно със сол, черен пипер и каквото друго ви е по вкуса (в никакъв случай няма да сбъркате с розмарин и чесън) и го оставете непокрито да пренощува в хладилника.

Оставете го да се отпусне на стайна температура

Голяма грешка е да прехвърлите директно месото от хладилника във фурната – така не само ще удължите времето за приготвяне, но и има опасност да се изпече неравномерно.

Дайте му поне 1-2 часа да отпочине на стайна температура преди да пристъпите към печенето.

Контролирайте температурата

За да постигнете златист цвят и сочна текстура, трябва висок градус на температурата. Но същевременно, повечето по-големи парчета месо искат по-дълго печене при по-нисък градус.

За да получите най-доброто от месото, започнете при висока температура (около 220-230°) и щом започне леко да покафенява, намалете докъм 150-160°, така че външната част да не изгори, но вътрешността да има време да се изпече до съвършенство.

5 стъпки за перфектно печено месо

Дайте време на месото да почине след изпичане

Най-вероятно знаете, че колкото и гладни и нетърпеливи да сте, не трябва да пристъпвате към рязане на месото веднага след като го извадите от фурната, защото ще загубите ценните сокове и ще компрометирате вкуса.

Но ако за пържолата няколко минути са предостатъчни, големите парчета искат доста повече време – няма да сбъркате, ако оставите месото минимум 20-30 минути.

Нарежете го правилно

Нали не искате след всичките усилия да развалите нещата в последния момент? Винаги обръщайте внимание, когато разрязвате месото – трябва да го правите в посока срещу мускулните влакна.

Така всеки къс ще е сочен, разтапящ се в устата, а не жилав и труден за дъвчене. Използвайте много остър нож, който освен че ще улесни работата ви, и ще подсигури красивия вид на парчетата.

 

Поръчай прясно месо директно от производителите и се отдай на кулинарни приключения!

 

2 responses to “5 тайни на перфектно изпеченото месо

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *