5 неща, които косата ви се опитва да ви каже
Съвети за здраве, Храна за размисъл

5 неща, които косата ви се опитва да ви каже

Ако мислите, че косата е само за красота – грешите. А фактът, че напоследък тя е по-тънка, по-чуплива или по-суха и безжизнена, може съвсем да не е свързан с новия шампоан, който изпробвате, но да е начинът й да ви покаже, че има нещо, за което трябва да се замислите.

Какво се опитва да ви каже косата – ето няколко начина, по които състоянието й може да говори за здравето ви.

5 неща, които косата ви се опитва да ви каже

Имате нужда от повече слънцезащита

Ако прекарвате повече време на открито, и особено ако цветът на косата ви е в светлата гама (русо или сиво), има опасност силното слънце да й се отразява неблагоприятно.

По-лошото е, че освен суха и чуплива коса вследствие на силното слънце, скалпът на хората със светъл цвят също е по-застрашен от изгаряне.

Носете шапка или кърпа за глава, за да предпазите косата, или изпробвайте тези домашни рецепти за суха и увредена коса.

Ядете прекалено много преработена храна

Ако менюто ви не е балансирано и не включва необходимото количество полезни вещества, които ни набавя истинската, чиста храна, това може да се прояви като безжизнена коса без блясък.

Причината е, че организмът извлича всичко полезно, което може, от храната и я разпределя по приоритети – а когато количествата не са достатъчни, на пръво място са сърцето и останалите органи от първа необходимост. Косата не е от тях, така че остава на по-заден план.

Ако например косата ви расте много бавно, може би не си набавяте достатъчно протеин, който е от основно значение за растежа на косата, и за толкова много други функции на тялото. Пробвайте тези 17 богати на протеин храни, и вижте разликата.

5 неща, които косата ви се опитва да ви каже

Трябва по-често да ходите на зъболекар

Ако косата ви пада повече от необходимото, или имате чести подутини, зачервявания и обриви след бръснене, това може да е поради мутация в една от разновидностите на кератин, протеинът, който е съществен за изграждането не само на космите, но и на зъбния емайл.

Според едно изследване на Университета в Питсбърг, мутациите в кератина може да са симптом за по-голяма застрашеност от зъбни увреждания вследствие на бактерии, нарушаване на емайла и по-висок риск от кариеси.

В такъв случай е добре да обръщате повече внимание на зъбната хигиена, редовно да почиствате с конец и периодично да посещавате зъболекар профилактично.

5 неща, които косата ви се опитва да ви каже

Прекалено сте стресирани

Обикновено губите около 80 до 100 косъма на ден. Но ако забележите по-голямо количество коса по четката, отколкото по принцип, това може да е следствие на психологически или физически стресови фактори (като например заболяване, бременност или депресия).

Процесът на загуба на коса, за щастие, е напълно обратим, но може да е много трудно да се установи с точност причината, тъй като често той започва няколко месеца след самия стресов фактор.

5 неща, които косата ви се опитва да ви каже

Трябва да обърнете внимание на здравето на очите си

Ако косата ви е руса, а очите ви са сини, това може и да ви осигурява доста почитатели, но също така означава, че трябва да обръщате повече внимание на очите си, особено при силно слънце.

Хората със светла кожа, коса и очи произвеждат по-малко количество от защитния пигмент меланин – което повишава риска от макулна дегенерация, или състоянието, което е най-честата причина за необратима загуба на зрението с напредване на възрастта.

Като цяло, без значение на цвета на косата, винаги е добра идея да предпазвате очите със слънчеви очила, а тези натурални фитохимикали, съдържащи се в пресните плодове и зеленчуци, могат да ви дадат значителна преднина в грижата за очите.

 

Поръчай пресни продукти и натурална козметика директно от малките производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

One response to “5 неща, които косата ви се опитва да ви каже

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *