Всичко за въглехидратите, което искахте да знаете
Съвети за здраве, Храна за размисъл

Всичко за въглехидратите, което искахте да знаете

Въглехидратите са нещо, към което голяма част от хората са супер крайно настроени – те или са основната част от храненето, или са избягвани на всяка цена.

Ако и вие сте развили отношението си към храната в разгара на анти-въглехидратните течения, които дълго преобладаваха в диетичните съвети, време е да преосмислите приоритетите си.

Не всички въглехидрати са създадени равни, а избягването им на всяка цена може да бъде вредно за здравето. В случай пък, че го правите с идеята да свалите някое и друго кило – да доведе до точно обратния резултат.

От друга страна, прекаляването с въглехидрати (както с всяко едно друго нещо), също не е добра идея – особено ако не знаете на кой точно вид да заложите. Но спокойно, на всички въпроси, свързани с въглехидратите, ще намерите отговор по-долу.

Всичко за въглехидратите, което искахте да знаете

Какво точно са въглехидратите?

Разнообразие от захари, които са един от двата основни източници на енергия за организма (другия са мазнините).

Получаваме ги под разтворима и неразтворима форма – като пример, в първите се включват нишесте, разтворими фибри и захари, а във вторите – целуозата.

Но това, че някои форми на въглехидратите са неразтворими, не означава, че не са полезни – напротив, те се грижат за здравето на храносмилателната система.

Кои храни съдържат въглехидрати?

Плодове, зърнени храни, зеленчуци, варива, подсладители… И ако това звучи като почти всяка храна, не е точно така – месото, яйцата, морската храна, маслата и мазнините, както и подправките не съдържат въглехидрати.

Но както се оказва, голяма част от храната съдържа въглехидрати…

Което означава, че съдържа захар. Защо това е така ли? Защото, както вече казахме, захарта е основен източник на енергия за организма.

Всичко за въглехидратите, което искахте да знаете

И все пак непрекъснато ни се повтаря, че захарта е вредна?

Всичко в излишък е вредно. Освен това, макар и всички въглехидрати да са източник на енергия, съвсем не всички са полезни.

Едва ли има някой, който да е пропуснал – простите въглехидрати са вредни.

На научен език това са въглехидратите, съдържащи 1 или 2 молекули захар, което преведено на нормален език са тези, които получаваме от безалкохолните напитки, захарта, белия хляб и плодовете.

Те се преработват много бързо от храносмилателната система, и едва след това се използват като източник на енергия.

Всичко за въглехидратите, което искахте да знаете

Защо тогава простите въглехидрати са вредни?

Защото бързото им храносмилане води до резки промени в нивата на кръвната захар, което от своя страна води до по-чести пристъпи на глад, а от гледна точка на здравето – и до инсулинова резистентност, или една от основните причини за появата на диабет тип 2.

Има ли момент, в който приемът на прости въглехидрати е онеправдана?

Да, когато имате нужда от бърз приток на енергия, като например след тежка физическа активност (да кажем, избягали сте маратон).

И все пак, ако има вредни, значи и полезни въглехидрати?

Точно така, сложните въглехидрати, които имат дълги, сложни вериги от молекули. Те се храносмилат бавно и осигуряват бавен, постепенен приток на енергия.

Освен това храните, източник на сложни въглехидрати, набавят на организма и есенциални витамини, минерали и фибри.

Всичко за въглехидратите, което искахте да знаете

Кои са храните, богати на сложни въглехидрати?

Варива, пълнозърнести продукти и хляб, зеленчуци. И ако се чудите, че хлябът намира място и в категория вредни, и в категория полезни въглехидрати – ключовата дума е пълнозърнест.

Това означава, че брашното, непреминало процеса на рафиниране, не е загубило съдържащите се в него фибри, които се храносмилат бавно.

Приемът на по-малко въглехидрати ще помогне ли на отслабването?

Принципът на нисковъглехидратното хранене се основава върху факта, че тялото гори първо мазнини, и след това въглехидрати. Но основната причина за загубата на тегло при този тип хранене, е че спирате добавените захари.

Така че съвсем няма нужда да демонизирате всички въглехидрати, напротив – просто се отървете от добавената захар, която така или иначе не носи нищо добро за здравето.

Но в никакъв случай не пропускайте сложните въглехидрати и храните, които са техен източник – така ще си подсигурите и набавянето на голяма част от необходимите витамини, минерали и фибри.

Всичко за въглехидратите, което искахте да знаете

А приемът на по-малко от необходимото количество въглехидрати може да доведе до не съвсем приятни ефекти…

Сред тях – физическа или психическа умора, или дефицит на някои минерали.

Ако се чудите колко е необходимото количество – целете се около 300 г дневно, като от тях 25 г трябва да са от фибри, а добавената захар – не повече от 50 г.

Не знаете как да си набавите толкова фибри? Много е лесно, стига да заложите на тези храни.

Кой е плодът, съдържащ най-малко въглехидрати? 

Авокадото, разбира се – този толкова ценен източник на полезни мазнини и незаменими ползи за здравето, от който в никакъв случай не трябва да се лишавате, а точно обратното.

А ако искате нещо за хапване набързо, но без въглехидрати – заложете на ядки, сирене, кисело мляко или маслини.

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

One response to “Всичко за въглехидратите, което искахте да знаете

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *