7 знака, че не приемате достатъчно полезни мазнини
Съвети за здраве, Храна за размисъл

7 знака, че не приемате достатъчно полезни мазнини

Мазнините са незаменима част от балансираното хранене, а редовният им прием благоприятства безпроблемното протичане на всички процеси, в които участват.

И в никакъв случай не трябва да ги избягвате, защото няма нищо вредно в мазнините.

Стига, разбира се, да избирате правилния вид, който ще ви донесе само здравословни ползи, и няма да е причина за натрупването на нежелани кила – нещо, което за мнозина е първата асоциация, чуят ли за храна, богата на мазнини.

7 знака, че не приемате достатъчно полезни мазнини

Но първо – кои точно са полезните мазнини?  

Не до твърде отдавна, всички мазнини бяха заклеймени в една категория – вредни и да бъдат избягвани на всяка цена, ако здравето и килограмите са ви от значение.

Днес обаче, подкрепени от стабилно количество научни изследвания, мазнините бавно и сигурно завземат обратно мястото, което заслужават в менюто ни. И добре, че – защото определен тип от тях могат да са изключително полезни за здравето ни.

С етикет “полезни” се обозначават моно- и полиненаситените мазнини.

Първите имат способността да намаляват нивата на лошия холестерол и да повишават добрия. Освен това по някаква странна причина могат да спомогнат за намаляването на затлъстяването в областта на корема, причина за увреждания в метаболизма и рисков фактор за появата на сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2.

Вторите пък включват омега-3 мастните киселини, спомагат за намаляването на възпалителните процеси и участват в множество важни функции, на най-различни нива – от здравето на сърцето до доброто настроение.

Никак не е трудно да си ги набавите в необходимите количества ежедневно, а да не говорим и че е изключително вкусно и приятно – ще ги намерите в изобилие в ядки, семена, зехтин, авокадо и сьомга.

Вижте и кои са знаците, по които може да разпознаете, че не приемате достатъчно полезни мазнини, и защо е важно да поправите грешката.

7 знака, че не приемате достатъчно полезни мазнини

Трудно сваляте килограми

Звучи нелогично, но е точно така – за да горите мазнини, трябва да приемате мазнини.

Ако добавяте малко количество ненаситени мазнини към всяко ядене (като например зехтин, половин авокадо или малко семена и ядки), това ще ви помогне да се чувствате по-дълго време сити, което ще намали цялостния прием на храна и ще подпомогне процеса на отслабване.

В едно изследване учените проследяват процеса при хора, приемащи храни с ниско съдържание на въглехидрати и такива, чието меню е бедно на мазнини, и установяват, че първите отслабват повече в рамките на 12 месеца (с около 4 кг повече).

Непрекъснато сте гладни

Ако още със ставането от масата, усещате глад, значи може би в храната ви не е имало достатъчно от полезните мазнини, които да удължат усещането за ситост.

А за да подсилите ефекта, добавете и храни, богати на фибри и протеин, които допълнително ще ви заситят.

7 знака, че не приемате достатъчно полезни мазнини

Кожата ви е суха без причина

Ако не е заради слънцето, времето или липсата на подхранващ крем, и все пак кожата ви е суха, може би е защото в храненето ви липсват есенциални мазнини.

Клетките на кожата са обвити в защитни “балончета” от мазнини, които предпазват от изсушаване и дехидратиране, и защитават от вредните влияния в околната среда.

Така че ако не приемате достатъчно мазнини с храната, кожата ви може да е опъната и дори болезнено суха, да се появят кожни раздразнения и екземи, или дори да се нацепи и разкървави.

Не ви достига енергия

Около 70% оо енергията, която използва сърцето, идва от мазнините, които носят около 9 ккал за грам – или почти два пъти повече от това, което получаваме от въглехидратите или протеина.

Така че ако постоянно се чувствате като изцедени, може би е време да промените храненето си, и да заложите на повече продукти, богати на полезни мазнини.

7 знака, че не приемате достатъчно полезни мазнини

Трудно се концентрирате

Мозъкът е около 60% мазнини, и за да работи ефективно, му трябва хранене, богато на мононенаситени мазнини.

Те увеличават производството на невротрансмитера ацетилхолин, който е важен за процесите на учене и запаметяване. За целта заложете на зехтин, масло от авокадо и ядки.

Липсват ви витамини

Дори да се храните с богато количество пресни продукти, ако пропускате мазнините, все пак може да не приемате необходимото количество витамини.

Голяма част от тях – като витамин А, D, E и К – са мастноразтворими, което означава, че без да овкусите салатата със зехтин, тялото ви няма да усвои почти нищо от богатото съдържание на витамини в зеленчуците.

7 знака, че не приемате достатъчно полезни мазнини

Постоянно ви е студено 

Неслучайно тюлените имат допълнителен слой подкожни мазнини – в океана е доста студено. На вас със сигурност не ви трябват толкова много, но все пак един тънък слой изолация под кожата е необходим, за да може тялото да регулира температурата си.

Ако все не успявате да се стоплите, може би е време да заредите с полезни мазнини. Като например да си приготвите вкусна сьомга с орехи и гарнитура от червен ориз.

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

3 responses to “7 знака, че не приемате достатъчно полезни мазнини

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *