6 стъпки за по-ефективно пролетно почистване на кухнята
Как се прави?, Храна за размисъл

6 стъпки за по-ефективно пролетно почистване на кухнята

Знаем, че в слънчевите пролетни ден последното, което да искате, е да се затворите в кухнята за пролетно почистване. Но няма как, все някой трябва да свърши работата.

И няма за кога да отлагате, така че най-добре отваряйте широко прозорците, запретвайте ръкавите и вадете всичко от шкафовете.

Ние пък ще ви помогнем с няколко съвета как да оптимизирате процеса, така че да свършите нещата по-бързо и по-ефективно.

6 стъпки за по-ефективно пролетно почистване на кухнята

Следвайте установен ред

Да почистите кухнята може да е дълъг и трудоемък процес, затова е важно да подредите приоритетите и да си спестите излишни усилия.

Най-напред огледайте внимателно всичко в кухнята – това включва хранителни продукти, посуда, кутии за съхранение, готварски книги, буркани и въобще всичко, което ви попадне пред погледа.

Бъдете честни в преценката си – колко от всичко това използвахте в последната една година? Всичко, което просто си седи за всеки случай, но така и не влиза в употреба – е време да си ходи.

По-добре да имате свободно място, отколкото всички шкафове да са претрупани с неща, които така или иначе не ползвате и само се пречкат.

Едва след като сте огледали и преценили ценноста на всичко в кухнята, може да пристъпите към изхвърляне на излишното, почистване на пространството и преподредбата му.6 стъпки за по-ефективно пролетно почистване на кухнята

Бъдете безмислостни

Няма нужда да ви е жал за всичко, което само събира прах – нищо добро не е дошло от трупането на предмети, нито в гардероба, нито в мазето, нито в кухнята.

От половината глава лук, която се съсухря в чекмеджето на хладилника, до полупокълналите картофи, отдавна загубилите аромат подправки и последния буркан туршия – време е да си ходят!

Същият принцип важи и за няколкото отворени мелнички с черен пипер или шарена сол (съберете всичко в едно, и изхвърлете останалите), както и за десетината тави, от които използвате най-много две (подарете останалите на съседи и приятели, които може би имат нужда от тях, или просто изхвърлете тези, които не стават, но не ги сваляйте в мазето – и там ще си седят неизползвани).

6 стъпки за по-ефективно пролетно почистване на кухнята

Чистете отгоре надолу

Прахът, мазнината, трохите и люспите от чесън – всички те следват принципа на гравитацията. Тоест – от върха на хладилника, печката или кухненския плот, ще следват естествения път надолу, и ще намерят най-трудно достъпните ъгли, в които да се натрупат.

Започнете почистването от по-високите пространства, няма смисъл да си създвате допълнителна работа, като първо пуснете прахосмукачка и измиете пода, само за да забележите, че в края на деня ефектът е бил нулев.

Не забравяйте и всички контейнери, кошници, кутии и изобщо места, в които държите продукти – изпразнете ги и ги почистете основно.

6 стъпки за по-ефективно пролетно почистване на кухнята

Внимавайте за препаратите

След една дълга зима, в която мазнините от готвенето са се утаявали по стените и плочките, е много изкушаващо да грабнете бутилка, в която богат коктейл от химикали ще свършат работата за секунди. Но кухнята е последното място, в което искате да използвате високотоксични препарати.

Бъдете особено внимателни към повърхностите, на което приготвяте храна (това включва не само кухненските плотове, но и хладилника и печката) – най-добре заложете на почистващи препарати, които не съдържат вредни химикали, или се обърнете към естествените средства.

Ако не сте пробвали досега, ще се учудите колко добра работа ще свършите само с една гъба и сода бикарбонат, която има високоабразивни свойства и е напълно безвредна.

А бутилка с разтвор от ябълков оцет и вода ще ви помогне да почистите плочките и повърхностите, и няма нужда да се притеснявате от токсични химикали.

Подсилете ефективното действие на естествените продукти, като забърсвате с топла влажна кърпа – е, ако положението е много сериозно, може да се наложи да потъркате малко повече, но хей, кой се оплаква от малко фитнес? Усилете музиката и превърнете досадното занимание в забавление!

6 стъпки за по-ефективно пролетно почистване на кухнята

Не се скатавайте

Така и така сте започнали, не вършете нещата наполовина – почистете и всичко, което по принцип пропускате и отлагате.

Това включва не само вътрешността на фурната, но и дълбоко запечените мазнини по външността на тавите, и праха зад ребрата на радиатора, и всички онези ъгълчета и труднодостъпни местенца, където не ви се завира.

Противно на вас, мръсотията точно тях обича най-много и ги намира за особено уютни – крайно време е да й нарушите спокойствието.

6 стъпки за по-ефективно пролетно почистване на кухнята

Дайте си време

Ако искате да свършите работата както трябва, ще ви трябва достатъчно време. Защото като нищо в един момент ще се окаже, че вече час почиствате бурканчетата с подправки и ги подреждате по цветове.

Така че по-добре не правете планове за обяд навън или разходка в парка следобед – отделете си един цял ден, пролетното почистване винаги отнема повече от планираното.

Не забравяйте да подготвите предварително една бутилка хубаво вино – на финала ще искате да опънете краката, да свалите гумените ръкавици и да си сипете една чаша, докато се наслаждавате на всичко постигнато и безупречния блясък и подребда.

И след като така или иначе сте освободили място в кухнята, време е да заредите с нови пресни продукти – разгледайте и поръчайте директно от малките ферми производители.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *