Как да приготвите перфектната салата
Как се прави?, Храна за размисъл

Това е само салата… или как да объркаш най-простата работа

“За да направи добра салата, човек трябва да е отличен дипломат – проблемът е един и същ и в двата случая. Да знаеш колко точно мазнина трябва да се добави към оцета.”, Оскар Уайлд

Сезонът на пресните зеленчуци е в разгара си и на всяка маса присъства задължителната голяма купа салата. И въпреки че звучи като детска работа – измиваш, слагаш в купата, овкусяваш и разбъркваш, има как да объркаш и тази наглед проста работа.

Да, говорим за посърнали, омекнали зеленчуци, загубили свежия си цвят (а и голяма част от полезните си вещества)… неприятна гледка и още по-неприятен вкус.

Как да го избегнете? Лесно, с помощта на тези няколко съвета ще приготвите съвършената свежа салата.

Как да приготвите перфектната салата

Кухненската хартия е ваш приятел

Първата – и една от най-често срещаната грешка – е да не подсушите зеленчуците. Това почти задължително ще се отрази на крайния вкус, тъй като от една страна ще накара зеленчуците да омекнат по-бързо, а от друга – ще разводни дресинга.

Бърз и лесен начин е използването на сушилник за салата, но ако точно този уред липсва в кухнята ви, почти същия ефект ще постигнете и с кухненска хартия.

Вземете един найлонов плик, настелете стените му с хартия и поставете зеленчуците. Завържете го и раздрусайте добре, така че оберете по-голямата част от излишната влага.

Не се страхувайте от разнообразието

Класиката си е класика, но няма нищо лошо в това да опитате нещо ново и различно към зелената салата.

Не пренебрегвайте разнообразието от сезонни зелении – рукола, манголд, бейби кейл, спанак, листа от глухарче са идеално допълнение към салата, и придават по-богат вкус и текстура.

Как да приготвите перфектната салата

Използвайте остър нож

Един от най-добрите начини за приготвянето на зеленолистни зеленчуци е като ги накъсате, така избягвате бързото им омекване и загубата на полезни вещества.

Но ако предпочитате марулата нарязана, използвайте много остър нож и имайте предвид, че трябва да консумирате салата максимално скоро, за да избегнете омекването и загубата на цвят (и колкото по-ситно е нарязана, толкова по-бързо ще се случи това).

Най-напред осолете

Дори да приготвяте дресинга отделно, вместо да овкусявате директно зеленчуците, най-напред ги посолете и разбъркайте с леко ръце. Така те ще приемат директно солта, и ще използвате много по-малко количество от нея.

Как да приготвите перфектната салата

Не прекалявайте с овкусяването

Различните видове салати търпят различно ниво на овкусяване – няколко капки лимон и зехтин може да са достатъчни на лека и крехка зелена салата или рукола, но няма да стигнат на по-тежки вкусове като кейл, например.

При всички положения, не прекалявайте – добавяйте по малко от дресинг, разбърквайте и опитвайте, за да сте сигурни, че ще постигнете съвършения баланс.

Запретнете ръкави 

На-добрият начин да разбъркате салатата добре е като използвате ръцете си. По този начин подправките успяват да достигнат навсякъде и да овкусят равномерно, а зеленчуците остават крехки, въздушни и леки.

Как да приготвите перфектната салата

Оставете част от продуктите за накрая

Ако добавяте по-тежки продукти към салатата, като ядки, семена или домати, например, оставете част от тях за накрая и ги добавете след овкусяването, в противен случай всички те ще изпаднат на дъното на купата. Съвсем на финала добавете и пресните подправки, за да изпъкне ароматът им.

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и се отдай на кулинарни приключения!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *