8 причини защо просто-не-можеш-да-спреш-да-ядеш
Съвети за здраве, Храна за размисъл

8 причини защо не можеш да спреш да ядеш

Най-вероятно причината не е глисти, които имат нужда от непрекъснато захранване. Но ако усещаш непрекъснат глад и все посягаш към нещо за дъвчене, виж къде може да се корени причината.

Не си доспиваш достатъчно

Когато пропускаш часове сън, объркваш работата на хормоните – и по-специално, тези, които са отговорни за чувството на глад.

Нивата на грелин се увеличават, което ни кара да огладняваме, а нивата на лептин (хормонът, който се свързва с усещането за ситост) падат.

Липсата на сън, освен всичко останало, покачва нивата на един химикал, който прави яденето по-приятно – според едно изследване на Университета в Чикаго, участниците, спали по 4 часа на нощ, изпитват по-голяма нужда от сладки и солени лакомства, като чипс, десерти и снаксове, независимо че са се нахранили добре само няколко часа по-рано.

Така че, без компромиси – минимум 7 часа на нощ. От сън спомени може и да няма, но пък е добре за тялото.

8 причини защо просто-не-можеш-да-спреш-да-ядеш

Закусваш с нещо сладко

Пържени филийки, палачинки, мекици с пудра захар… все хубави спомени от детството. И там им е мястото да останат.

Ако залагаш на сладкото за закуска, не се учудвай, ако само час-два по-късно коремът ти скърца от глад.

За сметка на това, ако първото ти хранене е богато на протеин, чувството за ситост ще е по-продължително и няма да се чудите с какво да запълните времето до обяда.

Виж и кои са най-богатите храни на протеин, които да включиш в менюто за закуска.

Не пиеш достатъчно вода

Може би не разчиташ правилно това, което се опитва да ти каже тялото – това, което възприемаш като чувството на глад, може всъщност да е симптом, че имаш нужда от вода.

Хидратацията спомага за контрола на апетита, а оттам – и на теглото, така че следващия път, когато изпиташ внезапен глад или желание да похапнеш нещо, изпий чаша вода или чай, може би точно това е, от което имаш нужда.

8 причини защо просто-не-можеш-да-спреш-да-ядеш

Избягваш мазнините и избираш обезмаслените опции

Храните с ниско съдържание на мазнини съвсем не са по-добрият или по-здравословният вариант – те често съдържат прекалено много добавена захар или сол, не носят почти никакви полезни или хранителни вещества, или пък възпрепятстват пълноценното усвояване на витамините.

Въобще, тялото има нужда от полезни мазнини, ако не за друго, най-малкото защото те, подобно на протеина и фибрите, засилват усещането за ситост.

Между основните ти хранения има прекалено много време

Четири-пет часа са оптималното време между основните хранения за деня. Добре е да изградиш навик да се храниш в (сравнително) едни и същи часове от деня, защото по този начин по-лесно разпознаваш истинския глад. Освен това така тялото може да усвои и разгради напълно комплексните въглехидрати и протеина, което спомага за добре функциониращия метаболизъм.

Не забравяй и че е добре всички хранения да съдържат пълнозърнести продукти, плодове и зеленчуци, чисто месо и млечни продукти, за максимално балансирано хранене и набавяне на богато разнообразие от полезни вещества.

8 причини защо просто-не-можеш-да-спреш-да-ядеш

Прекалено много се притесняваш

На всички ни се е случвало – моментът, в който цял пакет чипс си отива неусетно, докато се опитваш да свършиш работата в последния момент преди крайния срок, или една бисквита с шоколад се превръща в цяла опаковка, докато предъвкваш скандала с половинката.

Когато сме стресирани, нивата на хормона кортизон са високи, което от своя страна активира хормоните на глада.

А постоянно високите нива на кортизон води до производството на глюкоза, оттам – до повишени нива на кръвната захар и инсулинова резистентност, два от водещите фактори за повишения риск от диабет тип 2.

Виж кои са единствените 7 неща, които можеш да контролираш в живота, и не се стресирай толкова.

8 причини защо просто-не-можеш-да-спреш-да-ядеш

Ядеш предимно бял хляб

Не можем да го отречем – белият хляб е мек, вкусен и трудно може да му устоим. Но пълнозърнестият винаги е за предпочитане – защото съдържа фибри, има повече полезни вещества и е източник на сложни въглехидрати.

Затова и пълнозърнестият хляб засища повече и отнема повече време за храносмилане, което не води до резки промени в нивата на кръвната захар, както го прави белият.

А когато кръвната захар рязко падне, тялото започва да иска ново “зареждане” с гориво, дори ако току-що е складирало калории.

Прекаляваш със социалните мрежи

Ако по цял ден разцъкваш фейсбук, пинтерест и инстаграм, откъдето на всеки клик те дебнат снимки и клипчета на храна, от които направо ти потичат лигите, нищо чудно, че все се чудиш какво още да хапнеш.

Има си съвсем научно обяснение – когато видим привлекателна снимка на храна, се засилва потока на кръв към онези части от мозъка, отговорни за вкуса. И дори да не сме гладни, просто ни се дояжда нещо.

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *