Минимализъм в кухнята: по-малкото е повече
Съвети за здраве, Храна за размисъл

Минимализъм в кухнята: по-малкото е повече

Така, както и в живота, минимализмът в кухнята може е ключът към пълноценното себеосъществяване и да доведе до повече позитиви – както за тялото, така и за душата.

Защото колкото по-малко, толкова по-качествено – а освен това, елиминирайки прекаленото разнообразие, получавате възможността да се фокусирате върху наистина важното.

Никак не е трудно да постигнете минимализъм в кухнята, ако следвате тези няколко съвета.

Минимализъм в кухнята: по-малкото е повече

Съсредоточете се върху истинската храна

Пълноценната, истинска храна е ключът към здравето – независимо дали плодове, зеленчуци, риба, месо, яйца, ядки или варива, всички те са еднакво полезни и хранителни.

Когато се храните основно с пресни и чисти продукти, елиминирате възможността с храната да получавате вещества и съставки, които не носят нищо полезно или още по-лошо, вредят.

Вместо да прекарвате минути в четене на съставките на етикета на онова, което купувате в магазина, спестете ги за нещо по-важно – защото истинските продукти нямат нужда от описание на съдържанието, те са самото съдържание.

Минимализъм в кухнята: по-малкото е повече

Наблегнете на простия вкус

Няма нищо лошо в завързана комбинация от вкусове и аромати, но когато готвите с пресни и чисти продукти, дори най-простите вкусове вършат чудеса.

Студенопресован зехтин, сол и черен пипер може да са предостатъчно, независимо какво готвите, защото акцентът в хубавата храна е вкусът на самата храна.

Разбира се, пресните подправки също могат да допринесат за неповторим ефект – дали ще е скилидка счукан чесън, или стръкчета мащерка, чубрица, риган или розмарин.

Минимализъм в кухнята: по-малкото е повече

Не си усложнявайте допълнително живота

Огледайте добре рафта си с подправки – най-вероятно там има поне няколко бурканчета или пакетчета, които сте взели само заради една-единствена рецепта, приготвена далеч в миналото.

Много от по-популярните пък най-вероятно и се повтарят, а всички знаем, че колкото повече стои една подправка, толкова повече губи от ценния си вкус и аромат.

За да намалите разхищението, организирайте нещата така, че винаги да знаете кое, къде и колко точно е.

И следващия път, когато някоя рецепта иска нещо екзотично, помислете дали не може да го пропуснете или замените с нещо друго – няма смисъл само да трупате неща, които е малко вероятно да използвате отново.

Минимализъм в кухнята: по-малкото е повече

Организирайте шкафовете в кухнята

Организацията на кухненското пространство е от особено значение, защото когато готвите, е важно всичко да ви е под ръка.

Освен това, правилната и удобна подредба намалява риска от излишен разход на храна – вероятността да забравите нещо в най-дълбокия ъгъл на шкафа дълго след като му е изтекъл срока на годност, е сравнително по-малка.

Оптимизирайте пространството, с което разполагате, като подредите нещата тематично – буркани, консерви, сухи плодове и зеленчуци, храни за закуска. Колкото по-подредено, толкова по-лесно впоследствие.

И надпишете всички пликове, буркани и кутии за съхранение с това, какво съдържат и от коя дата, сигурни сме, че не помните чак толкова добре, месеци напред.

Минимализъм в кухнята: по-малкото е повече

Не трупайте излишна посуда

Всички имаме онези моменти, в които просто-трябва-да-имаш-оризоварка. Или култиватор за кълнове. Или четири вида сито.

Обаче в един момент всички тези приумици на техниката просто се трупат в шкафа, и рядко виждат повече от 1-2 (най-често, първите 1-2) употреби.

За да сготвите питателно и вкусно ястие, рядко ви трябва сложна техника и технология. Огледайте добре всичко налично, и ако не си спомняте кога за последно сте използвали даден уред или посуда, най-добре помислете кой друг би имал нужда от него.

Минимализъм в кухнята: по-малкото е повече

Винаги мислете преди да купите

Първо се запитайте – наистина ли имате нужда от поредния уред или принадлежност. Ще го ползвате ли редовно или просто бихте искали това да е така?

Най-добре оставете решението да престои няколко дни, за да може да прецените доколко има смисъл в новата покупка.

Може да възприемете и правилото – “едно ново идва, едно старо си отива”, или за всеки нов продукт, който влиза в кухнята, да се сбогувате с някой стар, който вече не използвате често.

Минимализъм в кухнята: по-малкото е повече

Дръжте кухненския плот чист от излишни неща

За да ви се получават нещата в кухнята, работното пространство трябва да е чисто и подредено.

Ако на плота в кухнята държите ключове, телефон, портфейл и всякави други потребни и нетолкова работи, когато стане време за готвене, ще се чудите къде да нарежете зеленчуците, къде да начукате месото и къде точно да сложите тавата.

Когато в кухнята е хаос, е трудно да изпитате удоволствие от готвенето – и като нищо да се откажете още преди да сте почнали.

Поддържайте кухнята винаги (сравнително) подредена, така че да не ви трябва повече от няколко минути да подготвите пространството за готвене и да пристъпите към действие. Гарантираме, преживяването (а и резултатът) ще е в пъти по-добър.

А храната, която готвите вкъщи, е много по-полезна и може да бъде дори по-вкусна от всичко, което ще поръчате в ресторант или ще купите готово. Не е нужно и да бъде сложно – трябва само малко организация, поддръжка, и истински, качествени и пресни продукти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *