5 полезни за мозъка вещества, които си набавяте само чрез риба, месо и яйца
Съвети за здраве, Храна за размисъл

5 полезни за мозъка вещества, които си набавяте само чрез риба, месо и яйца

Човешкият мозък е невероятен нещо – едно удивително творение на природата и най-енергоконсумиращият орган в тялото ни. Факт – при все, че заема едва около 2% от теглото ни, той изразходва близо 20% от енергията.

Нищо не се случва, без участието на мозъка (въпреки че някои индивиди сякаш са изключението, потвърждаващо правилото). Затова е жизненоважно да му подсигурим всичко необходимо, така че да подпомогнем правилното му функциониране.

Тези пет полезни вещества са от голямо значение за мозъка, и можем да си ги набавим единствено чрез рибата, месото и яйцата.

5 полезни за мозъка вещества, които си набавяте само чрез риба, месо и яйца

Витамин В12

Витамин В12 може да бъде набавен основно от животинските храни, а тялото не може да си го произвежда само. За сметка на това той участва във функционирането на клетките в организма, и е жизненоважен за функционирането на кръвоносната система и мозъка.

А дефицитът на този водоразтворим витамин може да доведе до анемия, мозъчни увреждания, включително повишен риск от болестта на Алцхаймер, психически отклонения и дори по-малък обем на мозъка.

Дори нивата му в организма да са само леко по-ниски, това може да се отрази под формата на затруднения в паметта, депресия и умора.

Ако в храненето си избягвате животинските храни, със сигурност трябва да обмислите взимането на хранителни добавки, с които да си набавяте витамина – защото според едно изследвание, 92% от веганите и 47% от вегетарианците имат дефицит на В12.

5 полезни за мозъка вещества, които си набавяте само чрез риба, месо и яйца

Креатин

Всеки, който прекарва поне няколко часа седмично във фитнеса, е добре запознат с това вещество – една от най-популярните добавки, към която прибягвате за увеличаване на масата и силата на мускулите.

Креатинът създава депа от енергия в тялото, затова по време на тренировка, когато енергията се изразходва в големи количества за кратко време, той може да ни осигури повече сила, по-дълго.

Черният дроб произвежда креатин от други аминокиселини, но процесът на преобразуване не е достатъчно ефективен.

По-голямата част от креатина се складира в скелета, но също и в мозъка – а по същия начин, по който тялото ни има нужда от енергия, за да е физически активен, и мозъкът има нужда от енергия, за да се справя с натоварването си.

И понеже основният му хранителен източник са месото, рибата и яйцата, избягването им може да доведе до затруднения в когнитивните функции, особено при изпълнението на по-сложни задачи.

5 полезни за мозъка вещества, които си набавяте само чрез риба, месо и яйца

Витамин D3

Всички знаем – имаме нужда от слънце, за да си набавяме достатъчно витамин D. Но днес все повече хора страдат от дефицит на витамина, независимо, че живеят в страни с достатъчно слънчеви дни.

Причината е все по-малкото време, което прекарваме на открито, както и засилената употреба на слънцезащитни продукти.

Витамин D има две форми – D2, който се набавя от растителни източници, и D3, който получаваме от животинските храни. Според изследванията, именно D3 се усвоява по-добре от организма и е по-ефективен.

Мазните риби, като сьомга, са сред най-добрите източници, така че не пропускайте редовно да ги включвате в менюто си.

Защото дефицитът на витамина може да е причина за широк спектър от здравословни проблеми – от мозъчни увреждания и затруднено функциониране, през депресия, автоимунни заболявания като множествена склероза, до сърдечносъдови заболявания и рак.

5 полезни за мозъка вещества, които си набавяте само чрез риба, месо и яйца

Карнозин

Може и да не сте чували за карнозин преди, но това не го прави по-малко важен.

Карнозин е хранително вещество, което се открива изключително в месната храна (всъщност, оттам идва и името му – carno от латински за месо, плът).

Той е концентриран в мускулната и мозъчната тъкан, и изпълнява защитна функция срещу множество различни форми на дегенеративни процеси в тялото. Същевременно е мощен антиоксидант, който възпрепятства гликирането, причинени от повишените нива на кръвната захар.

Няколко изследвания уставовяват наличието на понижени нива на карнозин в организма при хора с увреждания на мозъка, включително Алцхаймер и Паркинсон.

Учените смятат, че една от причините животинските храни да имат защитен ефект върху мозъка и организма срещу ефектите на стареенето, е именно наличието на това вещество.

5 полезни за мозъка вещества, които си набавяте само чрез риба, месо и яйца

Докозахексаенова киселина (DHA)

Всички вече знаем, че омега-3 мастните киселини са полезни за организма по много и различни начини, както и че тялото не може да ги произведе само, затова трябва редовно да му ги набавяме чрез храната.

Двете активни форми на омега-3 са EPA и DHA, като втората е особена важна за безпроблемното развитие и функциониране на мозъка.

Ниските нива на DHA могат да увредят когнитивните функции и дори да доведат до психически увреждания. И макар някои растителни източници, като лененото семе, да са източник на ALA, растителната форма на омега-3, процесът на преобразуването й в DHA от организма не е особено ефективен.

За сметка на това, със сьомгата например си набавяме DHA в готова за употреба от организма форма и в достатъчно количество.

 

Поръчай прясно месо, риба и яйца директно от производителите и зареди тялото с енергия и здраве!

 

2 responses to “5 полезни за мозъка вещества, които си набавяте само чрез риба, месо и яйца

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *