5 правила при готвенето на сьомга
Как се прави?, Храна за размисъл

5 правила при готвенето на сьомга

Обичаме сьомга, не може да не си признаем. И бихме я консумирали много по-често от препоръчителните два пъти седмично – защото е богата на полезни мазнини, защото се грижи за мозъка ни, защото е неустоимо вкусна и толкова гъвкава откъм начини на приготвяне, че просто няма как да ни омръзне.

Въпреки това, твърде често чуваме от приятели – “о, аз не готвя сьомга, пробвах и не се получи”. Истина е, че на всеки се е случвало да обърка нещата и вместо топяща се, сочна риба, да сложи в чинията нещо, което става само за храна на котки.

Но хей, нали се учим от грешките си, и неуспешните опити не трябва да ни отказват. Съвсем не е трудно да сготвите сьомгата добре, просто следвайте тези няколко правила.

5 правила при готвенето на сьомга

Внимавайте с обезкостяването

Когато сами ще филетирате рибата, искате внимателно да почистите всички кости. Ключовата дума тук е – внимателно – искате да ги издърпате така, че да не нараните плътта.

Най-добре използвайте клещи за обезкостяване или пинсети, и ги изтегляйте в същата посока, в която са ориентирани костите спрямо месото на сьомгата.

5 правила при готвенето на сьомга

Оставете кожата

Кожата на сьомгата, за разлика от тази на някои други риби, всъщност е много вкусна – особено когато е приготвена добре.

Тя създава и защитен слой между горещия тиган и месото на рибата, така че да може да се сготви равномерно, без риск да изгори отвън.

Сложете рибата да се готви с кожата от долу, изчакайте да стане хрупкава и едва тогава я обърнете. Като запазите кожата, ще е много по-лесно и да подпъхнете шпатулата под рибата, така че да не нараните деликатното месо.

Единственият случай, в който кожата се маха, е когато задушавате или поширате сьомгата.

5 правила при готвенето на сьомга

И като стана дума за задушаване…

Това може да е един от най-здравословните начини да приготвите най-здравословната риба – но може да е леко скучен.

За целта, не използвайте само чиста вода – добавете прясно изстискан лимон, няколко скилидки чесън (само първо го смачкайте с плоската страна на ножа), бяло вино или пресни подправки. Или всичко от изброеното.

5 правила при готвенето на сьомга

Не прекалявайте с готвенето

Сьомгата е деликатна риба, както вече казахме – и ако прекалите с времето или температурата, резултатът може да е месо, което е сухо и е на “люспи”.

Ако я готвите на тиган или грил, започнете с висока температура, докато кожата отдолу стане хрупкава, а след обръщането, намалете градуса и довършете готвенето на ниска температура.

Така месото ще остане сочно, разпадащо се в устата и пълно с вкус и аромат.

5 правила при готвенето на сьомга

Изберете качествена риба

Най-важното условие за добрия резултат – заложете на прясна риба с гарантиран произход, която може да поръчате от тук, за да извлечете максимум здравословни ползи и да постигнете отличен кулинарен резултат.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *