Ягодите са вкусни, сочни и… пълни с пестициди
Лято, Сезонни богатства, Храна за размисъл

Ягодите са вкусни, сочни и… пълни с пестициди

Сезонът на ягодите е в разгара си, но с тази добра новина идва и една не чак толкова приятна вест – ягодите са №1 в тазгодишната класация на EWG според съдържанието им на пестициди.

Всяка година организацията EWG (Environmental Working Group) изследва пресните плодове и зеленчуци, за да установи кои от тях са с най-голямо съдържание на пестициди и други химикали.

Над 98% от тестваните ягоди показват съдържание на поне един вид пестицид, а в някои от тях количеството достига до 17 различни вида.

Ягодите са вкусни, сочни и… пълни с пестициди

Списъкът на плодове и зеленчуци с най-богато съдържание на пестициди, който ежегодно изнасят от EWG, наречен “Dirty Dosen” (“Мръсната дузина”), включва още спанак, кейл, нектарини, ябълки, грозде, праскови, череши, круши, домати и картофи.

А кои са най-чистите плодове и зеленчуци? За поредна година на първо място по минимум съдържание на пестициди е авокадото, следвано от сладка царевица, ананас, лук, патладжан, аспержи, киви, зеле, карфиол, пъпеш, броколи и гъби.

Избегни нежеланите пестициди, като поръчаш директно от производителите прясно откъснати плодове и зеленчуци, отгледани без химикали.

button-order-fh

3 responses to “Ягодите са вкусни, сочни и… пълни с пестициди

Apostol

Това изследване за продуктите на Българския пазар ли е направено или за ЕС или САЩ?

diana

Здравейте Апостол,
Изследването е на американската неправителствена организация EWG, така че е върху ягоди, произведени в САЩ или предназначени за американския пазар. Въпреки това, ежегодните списъци, които EWG изготвят на най-чистите и най-замърсените откъм пестициди плодове и зеленчуци, се смятат за значими в глобален мащаб, защото независимо къде по света, практиките в конвенционалното (и съответно в устойчивото) земеделие са малко или много едни и същи.

Поздрави,
Диана

Radin Gospodinov

Понеже не ми отговорихте под поста ви във фейсбук си позволявам да попитам и тук. Как гарантирате, че ягодите поръчани през вашата платформа не са отгледани с пестициди и с какво са по-различни от българските ягоди по пазарите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *