Най-добрите храни, които зареждат тялото с електролити
Съвети за здраве, Храна за размисъл

Най-добрите храни, които зареждат тялото с електролити

Ако спортуваш активно, знаеш колко е важно да възстановиш загубените по време на физическа дейност и активно потене електролити.

Най-лесният и популярен начин е чрез вода, обогатена с електролити или енергийни напитки, но с тях често си набавяш и нежелани оцветители, консерванти или голямо количество добавена захар.

За да избегнеш нежеланите добавки, и все пак да заредиш и възстановиш организма, след тренировка под-добре заложи на храни, които зареждат тялото с електролити.

Виж и как по естествен начин да си набавиш загубените вещества.

Най-добрите храни, които зареждат тялото с електролити

Натрий

Именно натрий губим в най-големи количества, когато спортуваме и се потим. А той помага на тялото да задържа течностите, като поддържа хидратиран организма по-дълго време.

И все пак, няма нужда да прекаляваш със солницата – по-добре заложи на храни, които са естествено богати на минерала.

Отличен избор е морската храна и особено мидите – те са естествен източник на натрий. Плюс това са и чист протеин, и са изключително богати на витамини от група В (със 100 г миди си набавяш 400% от дневната доза витамин В12), така че да подпомогнеш възстановяването на мускулите и справянето с умората.

Най-добрите храни, които зареждат тялото с електролити

Хлор

Хлорът е необходим за баланса на течностите в организма, нивата на pH и за регулирането на кръвното налягане, както и за превръщането на хранителните вещества в енергия.

Хлор също губим в голяма степен по време на потене, а можем да възстановим нивата в организма, като заложим на домати, маслини и зелени салати в храненето си.

Най-добрите храни, които зареждат тялото с електролитиКалий

По време на едночасова усилена тренировка може да загубиш около 200-600 мг калий.

А балансът на минерала в организма е важен, защото той се грижи за правилното съкращаване на мускулите, котролира водния баланс и регулира кръвното налягане.

За да го възстановиш, не забравяй да добавиш в раницата с екипировката пресни или сушени плодове. Най-добрите варианти са портокали, сушени сливи, стафиди и банани (само с един банан си набавяте около 450-600 мг калий).

Други добри източници са зеленолистните зеленчуци, варивата и авокадото.

Най-добрите храни, които зареждат тялото с електролити

Калций

Чаша прясно или кисело мляко след тренировка може да е всичко, от което имаш нужда – то ще спомогне за хидратацията на тялото, а освен с нужния за костите калций, ще набави на организма и комплекс от въглехидрати и протеини, които ще се погрижат за възстановяването на мускулите.

Забъркай го под формата на смути с плодове и ядки, за екстремно силна порция полезни вещества.

Най-добрите храни, които зареждат тялото с електролити

Магнезий

Магнезият е незаменим за правилното съкращаване на мускулите, функцията на нервите и активацията на ензими, освен това спомага за справянето с умората.

За да възстановиш загубите, заложи на храни като риба, ядки, спанак, кейл, боб, леща и пълнозърнести продукти.

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *