7 лоши навика, които влияят на холестерола
Съвети за здраве, Храна за размисъл

7 лоши навика, които влияят на холестерола

Високият холестерол е един от основните рискови фактори за появата на сърдечносъдовите заболявания.

И макар съвсем доскоро се смяташе, че главната причина за покачването му в кръвта са храните, богати на холестерол, днес учените са наясно, че за контролирането на нивата му в здравословни граници от най-голямо значение е видът мазнини, които приемаме.

Колкото по-богато е храненето на наситени мазнини, толкова по-голям риск от висок холестерол, и обратно – колкото повече полезни ненаситени мазнини приемаме, толкова по-ниски са нивата на лошия LDL холестерол.

Единственият начин да разберете какви са нивата на холестерола в организма ви, е чрез кръвен тест – препоръчително е да си правите поне един годишно чисто профилактично.

А ако резултатите не са задоволителни, замислете се дали причината не е в тези няколко хранителни навика, които оказват влияние върху холестерола.

7 лоши навика, които влияят на холестерола

В менюто ви липсват полезни мазнини

Зехтин, авокадо, ядки са все добри източници на ненаситени мазнини и е важно да присъстват колкото се може по-често в храненето, защото едновременно намаляват нивата на LDL холестерола и триглицеридите, и увеличават тези на HDL холестерола.

Вижте и как да разпознаете, че ви липсват полезни мазнини.

7 лоши навика, които влияят на холестерола

Препочитате мазното месо

Няма нищо лошо в едни сочни ребра на грил, но ако мазното месо е сред най-предпочитаните от вас храни, това може да окаже лошо влияние върху нивата на холестерола.

Оставете по-мазните части за специални случаи, а в ежедневнието заложете на по-чисти меса.

7 лоши навика, които влияят на холестерола

Не ядете достатъчно често риба

Рибата е един от най-добрите източници на полезни мазнини, и е добре да присъства в менюто ви минимум два пъти седмично.

Всеки вид е добър, но сред рибите с най-високо съдържание на омега-3 са сьомгата, пъстървата и скумрията.

7 лоши навика, които влияят на холестерола

Пиете мляко само с кафето

Повишеният прием на калций може да окаже положителен ефект върху нивата на холестерола, а млечните продукти са едни от най-добрите източници.

Заложете на повече твърди сирена, пълномаслено кисело и прясно мляко, бяло сирене и извара.

7 лоши навика, които влияят на холестерола

Често ядете пакетирани храни 

Голяма част от пакетираните храни (да не кажем, почти всички) съдържат транс мазнини или хидрогенирани мазнини.

Ако сте в настроение за нещо сладко, по-добре си го пригответе сами, заложете на плодове или пък изберете печива, които съдържат само чисти, истински продукти – разнообразието е достатъчно голямо.

Ако пък искате нещо за хрупане с филма вечерта, пуканките са страхотна идея, стига да ги приготвите от царевица за пукане в тенджера на котлона – стават буквално за няколко минути и са в пъти по-вкусни от тези за микровълнова.

7 лоши навика, които влияят на холестерола

Липсват ви разтворими фибри

Храните, богати на фибри, като боб, леща, нахут, грах, овесени ядки, плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти, се свързват с холестерола и подпомагат изхвърлянето му от организма, затова намерете начин да ги включвате колкото се може по-често в менюто си.

7 лоши навика, които влияят на холестерола

Прекалявате с алкохола

Няма нищо лошо в едно питие след работа или с вечерята, но ако, както се казва, без едно можете, но с едно – не, това може да доведе до нездравословни последици върху нивата на холестерола.

Придържайте се към умерените количества (това е не повече от 2 питиета дневно) и най-добре заложете на червеното вино, за бонус от съдържащите се в него полезни антиоксиданти.

 

Поръчай пресни и чисти продукти директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *