10 начина как да станете по-добри в готвенето
Как се прави?, Храна за размисъл

10 съвета как да станете по-добри в готвенето

Готвенето е умение, което се развива с времето – никой не се е родил научен. Всяко начало обикновено е съпроводено с няколко успеха и много повече грешки. Но всеки опит учи, и с времето нещата неминуемо се подобряват.

Готвенето е и най-добрият начин да сте сигурни в качеството и съдържанието на храната си, така че да извлечете само полезните й свойства, без нежелани вредни ефекти.

Ако кухнята не е любимата ви територия вкъщи, тези съвети как да станете по-добри в готвенето може да са ви от полза, за да наклоните везните в своя полза.

10 начина как да станете по-добри в готвенето

Не се страхувайте от подправките 

Билките и подправките са начин да придадете аромат и дълбочина дори на най-обикновеното ястие. И въпреки че понякога чистият вкус на съчетанието сол и пипер е напълно достатъчен, не се ограничавайте.

Експериментирайте с различни вкусове и цветове на подправките, за да изненадате всеки път вкусовите си рецептори.

По този начин гарантирате разнообразие в менюто, дори да използвате един и същи продукт – например пилето, с което в зависимост от подправките, които избирате, може да подсигурите различно ястие за почти цялата седмица.

10 начина как да станете по-добри в готвенето

Дръжте кухненския плот подреден

Французите имат един израз mise en place – или всичко да си е на мястото и готово за употреба.

Това означава, че преди да пристъпите към същинското готвене, всички съставки, уреди и посуда трябва да са подготвени. Зеленчуците – измити и нарязани, яйцата разбити, месото – отпочинало (за това повече четете по-долу), съдовете – подготвени.

Ако започнете да режете лука, след като сложите тигана на котлона, или в разгара на готвенето тепърва трябва да ровите в шкафа в търсене на подходящата тенджера, току-виж сте изпуснали момента.

Нищо не улеснява готвенето така, както предварителната подготовка и подреденото работно пространство, в което всичко е на една ръка растояние.

10 начина как да станете по-добри в готвенето

Грижете се за ножовете си

В кухнята може да минете и без скъпи уреди и специализирани инструменти, но няма как да стане без качествен нож. Това е единственото, в което си струва да инвестирате – защото добрият нож върши половината от работата.

С един хубав, остър нож ще работите по-бързо, по-ефективно и ако щете вярвайте, по-сигурно – когато един нож е тъп, влагате много повече сила при рязането, което може да доведе до отплесване и евентуално нараняване.

Не по-малко важна от качеството на ножа е и грижата, която полагате впоследствие за него.

Първо, никога не слагайте ножа в съдомиялната – високата температура ще изтъпи острието му. Почиствайте го редовно след употреба с топла вода и неабразивна гъба, или просто го забърсвайте с влажна кърпа.

Съхранявайте ножовете си в поставка или на магнитна лента, не в чекмедже. И винаги режете само върху пластмасови или дървени дъски, в никакъв случай върху стъкло или мрамор, които могат да изтъпят или счупят острието.

10 начина как да станете по-добри в готвенето

Не подценявайте силата на киселината 

Нямаме предвид способността й да разгражда. Става въпрос за финия привкус, който добавя към ястието няколко капки прясно изстискан лимон или балсамов оцет например. Понякога това може да е всичко необходимо, което липсва.

10 начина как да станете по-добри в готвенето

Четете рецептите 

Не е задължително да следвате всичко подробно като робот – готвенето все пак е преди всичко творчество, и ако чувствате, че нещо търпи промяна или подобрение, действайте смело.

Но винаги прочетете подробно предварително – за да не се окаже по средата на готвенето, че ви липсва ключова съставка, или пък че рецептата се нуждае от престой в хладилника от 2 часа.

Използвайте термометър

Ако често приготвяте месо, най-добре инвестирайте в дигитален термометър.

Така ще сте сигурни, че месото е достигнало идеалната си температура на готвене, без да се налага да го проверявате като отрязвате малко парченце (по този начин ценните сокове на месото изтичат и го оставят сухо).

10 начина как да станете по-добри в готвенето

Опитвайте непрекъснато

В процеса на готвене храната се променя – влагата се изпарява, вкусовете се разгръщат, киселиността намалява.

За да сте сигурни в храната си, провайте колкото се може по-често – само така ще знаете дали има нужда от още сол, пипер, захар или подправки.

10 начина как да станете по-добри в готвенето

Погрижете се за месото

Има няколко важни момента, когато готвите с месо. Първо, винаги го оставяйте да отпочине на стайна температура поне 10-15 минути – така то ще има време да се отпусне и няма да се свие и изсуши, както ако веднага го хвърлите в горещия тиган.

Второ, подсушете го добре преди готвене, особено ако става въпрос за пържоли – излишната влага в месото ще го накара да се задушава, вместо да се запечата на горещата температура.

И трето, винаги го оставяйте да отпочине преди консумация – така ценните сокове ще останат вътре в месото, а няма да изтекат в чинията.

Препичайте ядките

Когато готвите с ядки, винаги е добре първо да ги минете през сух тиган – така техният вкус и аромат се усилва, а и стават по-хрупкави.

10 начина как да станете по-добри в готвенето

Използвайте качествени продукти

Ако сте начинаещи в кухнята и се опасявате от грешки, може би си мислите, че е по-добре да заложите на евтини продукти, за които няма да съжалявате, ако сбъркате и нещата не се получат както трябва.

Но истината е, че е много по-вероятно резултатът да е разочароващ, когато готвите с некачествени продукти.

Освен това, когато заложите на истински, пресни продукти, подхождате към тях с повече уважение и внимание – което е още един фактор в полза на добрия резултат.

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и се отдай на кулинарни приключения!

 

One response to “10 съвета как да станете по-добри в готвенето

Много добри съвети! Дебютирах в кухнята скоро и намерих много полезна информация тук. Благодаря 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *