10 лесни стъпки към по-здравословното хранене
Съвети за здраве, Храна за размисъл

10 стъпки към по-здравословното хранене

Ако все си обещаваш, че от понеделник/нова година/рождения си ден започваш да се храниш  здравословно и да се грижиш повече за себе си, но нещата все остават на ниво добри намерения, не се обвинявай прекалено.

Причината не е в това, че имаш слаба воля, или пък че здравословното хранене е чак толкова трудно. Това, което най-често пречи, са непосилно високите изисквания, които си поставяме, и нереалистичните очаквания.

Спокойно! Няма нищо трудно в това да се храниш по-здравословно – и няма нужда да чакаш следващия повод да “започнеш на чисто”.

Започни още сега, толкова е лесно – а ние сме тук, за да ти помогнем с няколко съвета като за начало.

10 лесни стъпки към по-здравословното хранене

Потърси баланса между храненето и себе си 

Ако планираш да промениш храненето си генерално и отведнъж, като изключиш определени типове храни, спреш да се храниш навън или каквато и да било друга драстична промяна, с която не се чувстваш особено комфортно, твърде вероятно е решението ти да не се увенчае с успех в дългосрочен план.

Много по-добре е да заложиш на малки промени в храненето, с които да свикваш постепенно, така че да няма резки промени.

10 лесни стъпки към по-здравословното хранене

Спри да мислиш за храните като за “добри” и “лоши”

Излишното морализиране и демонизирането на каквото и да било не води до нищо добро – така е и с храната.

Когато възприемаш определени храни като добри или лоши, създаваш мисловни стурктури, които не ти влияят добре. Така всеки път, когато изядеш пакетче чипс или няколко бисквити, резултатът ще е чувство за вина или обвинения в слабоволие.

Храната, която избираш, не те прави по-добър или по-лош човек.

10 лесни стъпки към по-здравословното хранене

Не се отдавай на крайности

Когато си поставяш прекалено високи изисквания, е много вероятно да не успееш да отговориш на очакванията си – все пак сме само хора, а съвършенството определено не е лесно за постигане.

Няма нужда да се откажеш напълно и завинаги от храните, които обичаш – почти винаги подобно начинание е обречено на неуспех.

И не се разочаровай и отказвай, когато се поддадеш на изкушение. В храненето има място за всичко, стига да имаш реалистична преценка и да не забравяш за голямата си цел – храната да те кара да се чувстваш по-добре, а не по-зле.

10 лесни стъпки към по-здравословното хранене

Мисли за всеки ден като за нова възможност

Ако вчера на работа колежката празнуваше с шоколадова торта, а по-късно след няколко питиета в бара удави алкохолния глад с дюнер и пържени картофки с майонеза, това не е краят на света. Още по-малко – на опита ти да се храниш здравословно.

Храненето не е или-или, в него нищо не е само черно или бяло, то е постоянен процес на нови възможности, в който всеки един ден носи нов шанс за избор.

Вместо да чувстваш вина за избора си от вчера (и да се самонакажеш с една голяма пица и кутия сладолед), започни на чисто.

10 лесни стъпки към по-здравословното хранене

Не се интересувай от количеството, а от качеството

Не е въпросът колко мазнина съдържа едно ястие, а какъв тип мазнина съдържа. И в никакъв случай не предпочитай обезмасления вариант – тези храни са по-малко засищащи, а мазнината в тях най-често е заменена от по-високо количество захар или химикали, от които нямаш нужда.

Винаги избирай качествени продукти, които набавят на тялото ти полезни вещества, без да мислиш и да се притесняваш чак толкова за количеството.

10 лесни стъпки към по-здравословното хранене

Избягвай храните, за които трябва образование на химик

Ако погледнеш етикета и не разбираш поне 1/3 от описанието, ако съдържанието звучи като нещо, което ще намериш по-скоро в лаборатория, не в кухненски шкаф – по-добре пропусни.

Един от най-лесните начини да направиш една голяма стъпка в посока на здравословното хранене, е да ограничиш храните, които няма как да бъдат приготвени без специални уреди и съставки с космически наименования.

10 лесни стъпки към по-здравословното хранене

Помисли как ще се почустваш, след като се нахраниш

Тук не става дума за писхологическия аспект, за който споменахме по-горе. А за чисто физическия ефект, който има храната върху тялото ни.

Някои храни ни карат да се чувстваме енергизирани, активни, заредени, докато други ни карат да искаме да си полегнем, домързява ни и ни се доспива от тях. Фокусирай се върху първата група и няма да сбъркаш.

10 лесни стъпки към по-здравословното хранене

В храненето няма място за моногамия

Ако един тип хранене или режим работи добре за някого, това съвсем не означава, че ще се отрази добре и на теб.

Винаги съобразявай менюто си с индивидуалните си характеристики и предпочитания – факторите като възраст, ниво на активност, здравословно състояние са най-важни, а те се менят с времето и са различни за всеки човек.

Слушай тялото си и се съобразявай с личните си нужди и вкусове, а не с това, кое е модерно в момента.

10 лесни стъпки към по-здравословното хранене

Интересувай се откъде идва храната ти

Колкото по-близо е една храна до естествения си източник – природата, толкова по-добра е тя за тялото.

Опознай различните плодове и зеленчуци, които са в сезон през годината, отдели един уикенд за разходка до фермата, от която купуваш месо, отгледай няколко саксии с пресни подправки, експериментирай с различни пресни продукти в кухнята.

И не забравяйте да споделиш това знание с децата си, за да създадеш афинитет към храната от ранна възраст.

10 лесни стъпки към по-здравословното хранене

Дай си време

Нищо в живота не става от раз – и със здравословното хранене е така. Положи основите, върху които ще се развиваш в бъдеще – а най-общо това е желанието да дадеш най-доброто на тялото си.

Няма да се случи изведнъж, но колкото повече се интересуваш от хранителните свойства и полезните вещества в храната, и начините, по които те влияят на организма, толкова по-лесно ще става.

И в един момент – може да е след няколко седмици, месеци, година, вече няма да мислиш за храненето като за “здравословно”. А просто като за хранене – истинско, чисто хранене.

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *