5 грешки, които допускате при готвенето с гъби
Как се прави?, Храна за размисъл

5 грешки, които допускате при готвенето с гъби

Плътни, землисти и ароматни, гъбите са един от най-добрите начин да придадете дълбочина, вкус и текстура на едно ястие.

Повечето рецепти искат гъбите да са предварително запържени, така че докато ги подготвяте за готвене, вижте дали не допускате една от тези често срещани грешки, които развалят резултата и намаляват вкусовите им качества.

5 грешки, които допускате при готвенето с гъби

Всички продукти трябва да се измият, и гъбите не са изключене

Не точно. Както подсказва името им, гъбите имат способността да се напояват и да задържат вода. А това до голяма степен разваля консистенцията и вкуса им впоследствие.

В повечето случаи е достатъчно да ги забършете добре с влажна кърпа, да ги изчеткате със сладкарска четка или да ги обелите. Това важи особено за дивите гъби, които не са преминали обработка с химикали, подобно на тези, продавани в магазините.

А ако все пак държите да ги измиете, постарайте се да ги отцедите и подсушите максимално добре, преди да пристъпите към готвене.

Готвите ги бавно и на ниска температура

Дори да не сте ги мили преди това, гъбите пак съдържат високо количество вода. Така че ако ги оставите на ниска температура, ще започнат да се задушават, вместо да се запържват.

По-добре включете котлона на висок градус, за да може водата да се изпари по-бързо и гъбите да придобият приятен загар и аромат.

Няколко капки мазнина са достатъчни 

Пак се връщаме на очевидното – гъбите са силно абсорбиращи, и това се отнася и до мазнината, така че не я пестете.

Няколко капки зехтин и бучка масло на върха на ножа няма да свършат работа – действайте смело и ако тигана изглежда сух, значи трябва повече мазнина.

5 грешки, които допускате при готвенето с гъби

Гъбите ще се свият, може да сложим повече в тигана

Правилото да не препълвате тигана важи за почти всичко, включително и за гъбите – никога не е добра идея да спестите време, като се опитате да сготвите по-голямо количество наведнъж.

Искате в тигана да има достатъчно място, така че течността, която отделят гъбите да може да се изпари добре.

Страхувате се да експериментирате

Не се страхувайте от гъбите – стига да ги купувате от сигурен източник, разбира се. И това, че единствените, които се виждали по щандовете в магазина, са белите печурки, не трябва да ви спира да опитате нови, непознати видове.

А в периодите, когато пресните гъби липсват, сушените са също толкова добър вариант. Всъщност някои гъби, като манатарката, развиват много по-добър и богат вкус и аромат след като са били изсушени.

Спокойно може да заредите кухненския шкаф с няколко вида сушени гъби, те имат дълъг срок на годност и може да ги използвате винаги, когато искате да разнообразите някое ястие.

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и се отдай на кулинарни занимания!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *