10 неща, които може да почистите с лимон
Как се прави?, Храна за размисъл

10 неща, които може да почистите с лимон, вместо с химикали

Най-вероятно дори в момента в купата на плота или в хладилника вкъщи имате лимони. Разбира се, може да приготвите най-вкусната лимонада от тях, или да подхраните кожата и изсветлите косата си. Или просто да добавите повече свежест към вечерята към вечерята.

Но освен за всичко това, лимоните могат да са ви от полза и при почистването или освежаването на дома, за което обикновено бихте използвали препарати, пълни с химикали.

Вижте и как да почистите различни домашни повърхности и аксесоари по съвсем естествен начин, с натурален аромат на лимон.

10 неща, които може да почистите с лимон, вместо с химикали

Месинг и мед

Лесно може да почистите месинговите и медни съдове, като поръсите половин лимон със сол и ги натриете добре.

Микровълнова печка

Смесете 3/4 ч.ч. вода с 2 ч.л. сок от лимон и загрейте в микровълновата, докато заври (около три минути). Изключете и оставете да преседи десетина минути, след което забършете вътрешността на печката с влажна кърпа.

Ренде

Прокарайте половин лимон няколко пъти през рендето (добре е да е и от двете страни), след което изплакнете с топла сапунена вода. Така хем ще отстраните засъхналите остатъци по остриетата, хем ще предпазите пръстите си от евентуално порязване.

По същия начин може да почистите и скарата на грила.

Дрехи

Може да използвате лимон за избелване на дрехи – накиснете ги в разтвор от 1/2 ч.ч. лимонов сок и 3 литра вода, и ги оставете за около час, след което ги изсушете на слънце.

Хладилник

Оставете половин лимон в хладилника, за да се отървете от неприятните миризми.

Запушени канали

Сигурно знаете за добре изпитания метод на отпушване с оцет и сода бикарбонат – е, лимонът върши същата, че и по-добра работа.

Поръсете обилно запушения канал със сода, сипете половин чаша лимонов сок, изчакайте пяната да спре да се образува и облейте обилно с гореща вода.

Пластмасови съдове 

Ако съдовете, в които съхранявате храна в хладилника, не миришат особено приятно, натрийте ги добре с лимон и ги изплакнете с топла сапунена вода.

А ако по тях има петна, смесете лимонов сок с малко сода, нанесете и оставете да престои една нощ, след което изплакнете.

Ножове

Дребни несъвършенства от употреба като ръждиви петънца по ножовете мож еда отстраните, като ги натриете с гъба с лимонов сок.

Душ завеса

Отстранете неприятните замърсявания, като натриете с половин лимон завесата. Ако петната са особено упорити, поръсете първо с малко сода.

Кухня

За да се отървете от неприятни миризми в кухнята, че и в цялата къща, сложете една тенджера с лимонови обелки, няколко цели карамфилчета и стрък розмарин да заври (може да замените розмарина с пръчка канела за по-сладък нюанс).

 

След като сте почистили дома и кухнята, заредете с пресни продукти директно от малките ферми производители и се отдайте на кулинарни вълшебства! 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *