Как да съхраните летните плодове и зеленчуци
Лято, Сезонни богатства, Храна за размисъл

Как да съхраните летните плодове и зеленчуци

С настъпването на лятото дойде и изобилието от пресни плодове и зеленчуци. Горещите дни и яркото слънце гарантират най-доброто състояние на пресните продукти, с истински вкус, неустоим аромат и пълни с полезни вещества.

Сега е моментът да се възползвате максимално от разнообразието – а защо не и да помислите за бъдещето? Защото нали знаете, лятото не продължава завинаги, колкото и да ни се иска…

Спокойно, с този пътеводител лесно и бързо ще се ориентирате кои са най-добрите начини да съхраните пресните плодове и зеленчуци, така че да си подсигурите летен повей и в по-студените дни!

Как да съхраните летните плодове и зеленчуци

Горски плодове

Боровинки, ягоди, къпини и малини най-добре се съхраняват във фризера. Така всеки един път, когато приготвяте сутрешното смути, ще имате шепа свежест в чашата!

За целта разстелете плодовете на един слой върху лист хартия за печене (така ще избегнете слепването им в една голяма ледена буца). Сложете ги да се замразят, след което ги прехвърлете в торбички за фризер.

А може и да си приготвите вкусно и бързо сладко, идеално за неделните палачинки.

Краставици

Маринованите краставички са си класика, а с тази рецепта не трябва да чакате до зимата, за да им се насладите – готови са още за следващото барбекю, което планирате с приятелите.

Как да съхраните летните плодове и зеленчуци

Сладки чушки

Подобно на краставичките, и чушките не искат кой знае какво усилие да ги консервирате.

Моркови

Не се притеснявайте много-много за морковите – тях спокойно може да съхранявате няколко месеца на сухо, хладно и тъмно място.

Зеленолистни зеленчуци

Спанак, кейл, манголд или зелените части от цвеклото се съхраняват отлично във фризера, така че целогодишно да разполагате с нещо зелено и свежо, което да добавите към омлет или други ястия.

Почистете и измийте листата, ако е необходимо нарежете ги на по-едри парчета и ги бланширайте във вряща вода, след което веднага ги шокирайте в ледена вода.

Изцедете ги колкото се може по-добре – една стегната топка листа, която се побира в шепата ви, е точно колкото една порция, след това ги замразете в торбички за фризер.

Как да съхраните летните плодове и зеленчуци

Пресни подправки

Босилек, чубрица, мащерка, риган, розмарин, копър, въобще – цялото ароматно разнообразие на лятото просто съберете на връзка и оставете да се изсуши добре, след което наронете и съхранявайте в добре затворено бурканче.

Сладка царевица

Може да консервирате царевицата – вижте как се прави тук, но ако искате да я съхраните за по-дълъг период от време и впоследствие да готвите с нея, по-добре я замразете.

Отделете зърната от кочана с помощта на остър кухненски нож, и ги замразете в торбички за фризер.

Тиквички

Твърде воднисти за замразяване, тиквичките най-добре си ги яжте веднага – под каквато форма ги предпочитате, всякак са вкусни.

Как да съхраните летните плодове и зеленчуци

Праскови и кайсии

Ще дойде ден, в който ще си благодарите за това дребно усилие – почистете плодовете от костилката, нарежете ги на полумесеци и ги замразете на един ред върху лист готварска хартия, след което съхранявайте в торбички.

Цяла зима ще може да се наслаждавате на лятната свежест!

Домати

От лятното изобилие от домати може да приготвите какво ли не, но ако перспективата да прекарате два дни във варене на лютеница, или да залягате над мелачката за няколко бутилки доматен сок не ви блазни особено много, има и по-лесен начин да оползотворите пресните домати.

Бланширайте ги цели, шокирайте ги в ледена вода, обелете ги и ги замразете, ще се съхранят точно толкова добре.

Как да съхраните летните плодове и зеленчуци

Череши

Сладко или конфитюр от череши звучи страхотно, обаче единици са тези, въоръжени с достатъчно търпение, че да се занимават с махането на костилките.

Ако и вие искате да съхраните част от лятното изобилие, но не ви се занимава с пипкави работи в горещите дни, може да замразите черешите цели и да ги използвате по предназначение по-натам.

Разстелете ги на един слой, изчакайте да се замразят, след което ги съхранявайте в торбички за фризер до момента, в който ще ви домъчнее безвъзвратно за летните дни.

Зелен боб и грах

Спокойно може да бланширате зеления боб и грах, след което да шокирате и да замразите във фризера за бъдеща употреба.

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

One response to “Как да съхраните летните плодове и зеленчуци

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *