4 грешки при печените зеленчуци на барбекю
Как се прави?, Храна за размисъл

4 грешки при печените зеленчуци на барбекю

Печените зеленчуци са едно от най-големите удоволствия на лятото. Независимо дали са център на вниманието като основно ястие за вегетарианците, или допълнение към пържолата за месоядните, никой не може да отрече – трудно може да устоиш на аромата, който се разнася от тиквичките, патладжаните, лука или чушките на грил!

Но преди да ги хвърлите на скарата, вижте дали не допускате някоя от тези основни грешки, за да получите по-вкусни, по-ароматни и – най-важното – добре изпечени зеленчуци.

kabob-925586_640

Не намазнявайте зеленчуците, а скарата

Една от най-често допусканите грешки. Когато намазните предварително зеленчуците, мазнината бързо прегаря и внася неприятен, леко горчив вкус… но в противен случай те просто залепват за скарата.

Какво е решението?

Първо, изчакайте скарата да се нагрее добре (не забравяйте да я почистите хубаво от загорели остатъци от предишни употреби).

След това, използвайки мазнина с висока температура на горене (като свинска мас или масло от авокадо), намазнете добре ребрата. Най-лесно става с подходяща за целта кърпа, като използвате дълги щипки, за да не се изгорите.

Не се притеснявайте от пушек или пламък, появил се вследствие на горенето на мазнината, това е съвсем нормално.

Повторете няколко пъти (2-3 пъти би трябвало да е достатъчно), и сте готови – може да мятате зеленчуците. Само не забравяйте да повторите процедурата за следващата порция.

Овкусете добре

Към зеленчуците трябва да подходите по същия начин, както към месото – овкусете ги добре със сол и черен пипер, и колкото се може по-отрано (най-добре поне 30 минути преди да ги готвите).

По този начин солта ще има време да проникне през повърхността на зеленчуците и да ги овкуси цялостно отвътре.

Не преготвяйте зеленчуците

Най-вероятно и сами сте се досетили, че ако нарежете зеленчуците на прекалено малки парчета, те ще изпопадат между решетките на скарата.

Но има и още една причина да предпочетете по-дебелите и големи парчета – тях е по-малко вероятно да преготвите.

Ако приготвяте патладжан или карфиол например, по-големите парчета ще останат добре приготвени, но без да са размекнати и кашкави.

Другата опасност е, разбира се, да прегорите зеленчуците, което е много по-вероятни с малките или тънки парчета.

И не забравяйте да ги дръпнете от огъня малко преди да са съвсем готови, защото те, подобно и на месото, ще продължат да се готвят от собствената си температура и след това.

Контролирайте температурата

При готвенето на открито важи същото правило, както и в къщи – запечатвате на висока температура, така че да получите хубава, хрупкава коричка отвън, а след това довършвате на по-нисък градус, за да се приготви добре и вътрешността, без опасност от прегаряне.

Ако готвите на барбекю с газ, лесна работа – просто намалете температурата, щом получите следи от скарата. Ако използвате дървени въглища, преместете зеленчуците встрани, по-далече от най-горещата точка.

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и се отдай на кулинарни приключения!

 

2 responses to “4 грешки при печените зеленчуци на барбекю

Страхотна статия! Аз съм вегетарианка и обикновено на приятелски сбирки с барбекю си оставам гладна 😀 Напоследък приготвяхме тиквички, предварително натопени в соев сос – става вкусно. Следащия път ще пробвам и с патладжани, краставици и моркови 🙂 А ако са на шиш, защо не и с малки бучки зряло сирене между зеленчуците? Хм, огладнях! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *