Салата от краставици и праскови
Рецепти, Салати

Салата от краставици и праскови: неочаквано добра комбинация

Звучи странно, но всъщност е една прекрасна, свежа и неустоимо лека салата – перфектна за горещите летни дни! Още повече, когато имаме толкова крехки, хрупкави краставички и сочни, ароматни праскови.

Съчетанието от сладко и свежо гъделичка вкуса, а нотките от цитрус и пикатността от люта чушка ни зареждат с желание за живот в мързеливия следобед.

Салата от краставици и праскови

ПРОДУКТИ:

3 средно големи краставици
2 праскови
1 лайм
щипка сол
1 малка стрита люта чушка
няколко капки зехтин
листенца прясна мента

Избираме крехки, свежи краставици (по възможност с по-малко семки и тънка кора) и добре узрели праскови (но не размекнати).

Нарязваме ги – краставиците на кубчета, прасковите на средно тънки резани, като оставяме кората, в която се съдържат по-голямата част от полезните вещества.

Подправяме със сока от лайм (може да използвате и лимон, но лаймът дава по-свеж привкус и аромат), поръсваме със сол и съвсем леко със зехтин, а накрая добавяме и листенцата мента (краставици с мента е друга наша любима комбинация, така че сме по-щедри с количеството, но както ви се харесва).

Консумира се веднага, но спокойно може да я оставите и в хладилника за по-късно – така и ще позволите на ароматите да се разгърнат още по-добре.

В добавка – чаша изстудено бяло вино, разбира се. А защо не и плочка козе сирене, леко запечено на сух тиган?

 

Поръчай пресни продукти директно от производителите и се отдай на кулинарни приключения!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *